Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φονική έκρηξη στο λεβητοστάσιο σχολείου στις Σέρρες – Δ. Γκολέμης: Η οικογένεια του μικρού Βασίλη δεν θα επιτρέψει τη συγκάλυψη

Φως στα αίτια της έκρηξης στο λεβητοστάσιο του 9ου δημοτικού σχολείου Σερρών τον Δεκέμβριο του 2022, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο ενός μικρού μαθητή, ρίχνει η έκθεση των πραγματογνωμόνων οι οποίοι ορίστηκαν από τις αστυνομικές αρχές.

Ο δικηγόρος της οικογένειας του μικρού Βασίλη, Δημήτρης Γκολέμης, μιλώντας στην ΕΡΤ Σερρών υπογράμμισε, ότι το πόρισμα στην ουσία επιβεβαιώνει αυτά, τα οποία είχαν διαπιστώσει οι τεχνικοί σύμβουλοι της οικογένειας, που είχαν κάνει, από την αρχή, λόγο για πολυεπίπεδες ευθύνες και τα οποία είχαν καταγγελθεί με μηνυτήρια αναφορά, η οποία είχε κατατεθεί αρχικά ενώπιον του Αστυνομικού τμήματος Σερρών.

Οι γονείς του άτυχου μαθητή ζητούν την απόδοση ευθυνών στο κατασκευαστή αλλά και στις αρμόδιες υπηρεσίες ενώ ο κ. Γκολέμης χαρακτήρισε παρωδία την πειθαρχική διαδικασία από το Δήμο Σερρών και προανήγγειλε απάντηση της οικογένειας, με όλα τα δικονομικά μέσα και με προσφυγή ενώπιων της δικαιοσύνης κατά των αρμοδίων που διεξήγαγαν όλη αυτή την πειθαρχική διαδικασία, των πειθαρχικών προϊσταμένων, οι οποίοι παρέβησαν εν γνώση τους τα καθήκοντα τους.

Αναλυτικά οι Δημήτρης Γκολέμης είπε στην ΕΡΤ Σερρών:

«Είναι πλέον δεδομένο και ξεκάθαρο μετά την πραγματογνωμοσύνη των εντεταλμένων, με βάση τη δικογραφία, πραγματογνωμόνων σχετικά με το ατύχημα ότι πλέον οι πολυεπίπεδες ευθύνες συγκεντρώνονται στον ανάδοχο του έργου, στην Δημοτική αρχή και συγκεκριμένα στην τεχνική υπηρεσία και στους πολιτικούς και διοικητικούς προϊσταμένους της τεχνικής υπηρεσίας και επίσης και στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση όπου γίνεται ρητά αναφορά στο πόρισμα πως ο χώρος στον οποίο προαυλίζονταν τα παιδιά όλο αυτό το διάστημα μπροστά από το λεβητοστάσιο ήταν ακατάλληλος και απαγορευόταν»

Η τραγική διαπίστωση του πορίσματος
«Το πόρισμα αυτή τη στιγμή κάνει κάποιος διαπιστώσεις και επιπλέον κάνει και μία τραγική διαπίστωση σχετικά με το δυνητικό κίνδυνο που προκλήθηκε από την έκρηξη. Δηλαδή, αν αυτή η έκρηξη είχε συμβεί σε ώρα διαλλείματος στο χώρο στον οποίο συνέβησαν όλα αυτά αντιλαμβάνεστε ότι θα βρίσκονταν δεκάδες παιδιά. Επίσης το πόρισμα περιγράφει τι άλλους κινδύνους θα μπορούσαν να προκύψουν, κι ευτυχώς δεν επιβεβαιώθηκαν, δεν προέκυψαν από την τόσο ισχυρή έκρηξη και το τόσο βίαιο περιστατικό το οποίο φυσικά στοίχησε τον τραγικό θάνατο του παιδιού»

Για τις επόμενες κινήσεις της οικογένειας ο κ. Γκολέμης είπε:

«Αυτή τη στιγμή, εμείς αυτά που έχουμε κάνει, όσον αφορά την ποινική δικογραφία, έχουν ολοκληρωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ενημερωνόμαστε συνεχώς για το προανακριτικό υλικό και παρεμβαίνουμε, ζητώντας με βάση τα δικονομικά δικαιώματα, τα οποία έχουμε από τον αρμόδιο εισαγγελέα να κάνει αυτό, που πρέπει για να αποδοθούν ευθύνες εκεί που πρέπει, αφετέρου όμως μετά την ένορκη διοικητική εξέταση και μετά την πειθαρχική διαδικασία, που ξεκίνησε, μερικώς ολοκληρώθηκε για κάποιους υπαλλήλους και για κάποιους άλλους οι οποίοι βρίσκονται ενώπιων πειθαρχικού συμβουλίου για το Δήμο Σερρών γι’ αυτήν την πειθαρχική διαδικασία παρωδία, το επόμενο διάστημα και για αυτές τις πειθαρχικές ποινές οι οποίες επιβλήθηκαν, επειδή θεωρούμε ότι δεν ανταποκρίνονται στην απαξία της πράξης,  θα απαντήσουμε με όλα τα δικονομικά μέσα και με προσφυγή ενώπιων της δικαιοσύνης κατά των αρμοδίων που διεξήγαγαν όλη αυτή την πειθαρχική διαδικασία, των πειθαρχικών προϊσταμένων, οι οποίοι παρέβησαν εν γνώση τους τα καθήκοντα τους. Αυτή είναι η θέση της οικογένειας. Δεν θα επιτρέψουμε τη συγκάλυψη. Δεν πρέπει να ξεχαστεί ένα τόσο ακραίο και τραγικό περιστατικό, για να μην επαναληφθεί».

Όσον αφορά την προανάκριση αυτή έχει ολοκληρωθεί κι όλη η δικογραφία βρίσκεται στα χέρια του αρμόδιου εισαγγελέα.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More