Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φωτιά στον Έβρο: Νέο μήνυμα του 112 προς τους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης – Συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων 

Νέο μήνυμα του 112 προς τους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους με κλειστά παράθυρα και πόρτες, λόγω του καπνού της μεγάλης πυρκαγιάς, εστάλη πριν από λίγα λεπτά.

Το μήνυμα αναφέρει: «Αλεξανδρούπολη, εξελίσσεται δασική πυρκαγιά, οι καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή σας. Παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους κλείστε παράθυρα και πόρτες».

Οι άνεμοι έχουν φουντώσει και οι διάσπαρτες εστίες σε Λουτρά, Δωρικό και Αγνάντια εξελίχθηκαν σε μέτωπα.

Μετά τις 8 το πρωί της Κυριακής (20/08) εκδηλώθηκε αναζωπύρωση στα Λουτρά, αλλά και το χωριό Αγνάντια, χωρίς ωστόσο να απειλούνται μέχρι τώρα κατοικημένες περιοχές. Με τη συνδρομή και εναέριων μέσων -τεσσάρων Canadair και ελικοπτέρων- επιχειρούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, από όλη την Βόρεια Ελλάδα και την Θεσσαλία, να οριοθετήσουν την φωτιά, που έχει πλέον αλλάξει κατεύθυνση, καθώς οι φλόγες κατευθύνονται προς το χωριό Μοναστηράκι.

Στρατός, Αστυνομία και εθελοντές συνδράμουν στο έργο της πυρόσβεσης.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, στην επιχείρηση πυρόσβεσης την πυρκαγιάς που έχει εκδηλωθεί στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης συνδράμουν από πλευράς Ενόπλων Δυνάμεων:

4 πυροσβεστικά αεροσκάφη CL-415,

1 PZL,

2 ομάδες των 20 ατόμων του σχεδίου ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ,

2 ομάδες των 10 ατόμων του σχεδίου ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ,

προωθητές γαιών για δημιουργία αντιπυρικών ζωνών,

υδροφόρα οχήματα,

βυτιοφόρα οχήματα και

οχήματα γενικής χρήσεως.

Νέα διακοπή κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό Κήπων-Αλεξανδρούπολης τέθηκε σε ισχύ, λόγω της πυρκαγιάς που ξέσπασε τα ξημερώματα του Σαββάτου (19/08) στην περιοχή της Μελίας.

Όπως ανακοίνωσε η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, διακόπηκε η κυκλοφορία από από το ύψος του κόμβου Αρδανίου έως το ύψος του κόμβου Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) Αλεξανδρούπολης.

Η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται μέσω της Εθνικής Οδού Φερών – Αλεξανδρούπολης.

Στην περιοχή επικρατούν ισχυροί άνεμοι.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβέστες στην Αλεξανδρούπολη, που έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μηνύματα από το 112 προειδοποίησαν τους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους με κλειστές πόρτες και παράθυρα, ενώ 8 οικισμοί εκκενώθηκαν. Η κυκλοφορία στην Εγνατία Οδό που είχε διακοπεί από χθες το μεσημέρι γίνεται πλέον κανονικά ενώ κλειστή είναι η κλειστή είναι η Π.Ε.Ο. Αλεξανδρούπολης -Φερών.

Στο χωριό Πεύκα ένα σπίτι παραδόθηκε στις φλόγες, ενώ αλλά δύο σπίτια και αποθήκες έχουν υποστεί ζημιές. Στις φλόγες τυλίχτηκε και το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου.

Στο Αετοχώρι κάηκαν πέντε σπίτια και η εκκλησία.

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Ειρήνη Τσακίρη βρέθηκε στο Αετοχώρι και συνομίλησε με κάτοικο το σπίτι του οποίου καθώς και τα μελίσσια του κάηκαν. «Δεν έχει μείνει τίποτα» είπε ο κ. Γιάννης στην κάμερα της ΕΡΤ.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Σταματάκης, Ειρήνη Τσακίρη, Βασιλική Μαχαίρα/Μαρία Σταθοπούλου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More