Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών»: Ανησυχητικά χαμηλή η δια βίου μάθηση και η αναβάθμιση δεξιοτήτων στα Δυτικά Βαλκάνια

Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται σήμερα και αύριο (20/10) το Φόρουμ της κοινωνίας των πολιτών των Δυτικών Βαλκανίων.

Από 1% έως 8% είναι το ποσοστό των κατοίκων στα Δυτικά Βαλκάνια που έχουν πρόσβαση και συμμετοχή σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και αναβάθμισης των δεξιοτήτων τους, όπως επισήμανε η εμπειρογνώμονας Ανάπτυξης Ανθρώπινου Κεφαλαίου, Συντονίστρια Διακυβέρνησης και Διασφάλισης Ποιότητας, European Training Foundation (ETF) Siria Taurelli, μιλώντας σήμερα στο Φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών των Δυτικών Βαλκανίων, που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ), σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ETF), το Συμβούλιο Περιφερειακής Συνεργασίας (ΣΠΣ) και το Cedefop.

Η Siria Taurelli, υπογράμμισε επίσης, τη σημασία της συνεργασίας του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στη δια βίου μάθηση, κατάρτιση και εκπαίδευση και συγκεκριμένα είπε: «Υπάρχει χαμηλή συμμετοχή και κατακερματισμένες παρεμβάσεις. Αν δεν ενώσουμε τις παρεμβάσεις αυτές, είναι δύσκολο να προσφέρουμε όλο το εύρος των υπηρεσιών, που είναι απαραίτητες, προκειμένου να αυξήσουμε τη συμμετοχή στη δια βίου μάθηση. Το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, έκανε μια μελέτη για τη συνέργεια του ιδιωτικού, του δημόσιου τομέα και των οργανισμών της Κοινωνίας των πολιτών. Χρειάζονται και οι δύο πλευρές και οι ιδιωτικές και οι δημόσιες δομές για να μπορέσουμε να έχουμε αποτελέσματα».

«Η περιέργεια ξεκινάει από πολύ νωρίς. Είναι ένα χαρακτηριστικό των ατόμων, όλοι θέλουμε να μαθαίνουμε. Οπότε όταν θέλουμε να συνεχίσουμε να είμαστε άνθρωποι που μαθαίνουν διά βίου, πρέπει να ξεκινήσουμε από πολύ νωρίς», σημείωσε η συμπρόεδρος της Ομάδας Διασύνδεσης της ΕΟΚΕ με ευρωπαϊκές ΟΚΠ και δίκτυα, Πλατφόρμα Δια Βίου Μάθησης – Ευρωπαϊκή Κοινωνία των Πολιτών για την Εκπαίδευση, Brikena Xhomaqi και πρόσθεσε πως, «είναι δύσκολο αν ξεκινήσουμε μεγαλύτεροι να το επιδιορθώσουμε, αλλά δεν είναι αδύνατο. Το πρώτο βήμα λοιπόν είναι να καλλιεργήσουμε αυτή την περιέργεια την παιδική για πάντα, οπότε πρέπει να μεγιστοποιήσουμε αυτό το όραμα της δια βίου μάθησης και να το συνεχίσουμε στη ζωή μας. Για τους ενήλικες θα πρέπει να εστιάζουμε στις ανάγκες του μαθητευόμενου. Να δούμε ποια είναι η ομάδα που θέλει να μάθει και πώς θα κινητοποιηθεί»

Ο γενικός γραμματέας, της Ένωσης Ελεύθερων Συνδικάτων του Μαυροβουνίου Srđa Keković, επισήμανε πως, «σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που προέρχονται από το 2022 στο Μαυροβούνιο είχαμε 250.000 εργαζόμενους από τους 620.000 πολίτες. Έχουμε 43.000 άτομα στο ταμείο ανεργίας. Πρέπει να στηρίξουμε αυτούς που εργάζονται και αυτούς που βρίσκονται στο ταμείο ανεργίας, να τους σπρώξουμε στην αγορά εργασίας. Μόνο το 1,5% των ανέργων έχουν εκπαιδευτεί από την εθνική υπηρεσία. Αυτή η στατιστική που σας έδειξα, φανερώνει την πραγματικότητα μας, δείχνει τη προσοχή που δίνουμε στη δια βίου μάθηση και στις πράσινες δεξιότητες, δηλαδή μηδέν».

Ιδιαίτερα προβληματισμένος ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ελεύθερων Συνδικάτων του Μαυροβουνίου, τόνισε πως, «χρειαζόμαστε ποιοτικά προγράμματα, που θα αφορούν τον ψηφιακό και πράσινο τομέα. Πρέπει να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση, να αυξήσουμε τη χρηματοδότησή που δίνει το κράτος, καθώς στον προϋπολογισμό πάντα λαμβάνει ένα πολύ μικρό μέρος. Οι κοινωνικοί συνεταίροι δεν συμμετέχουν, εμείς ως συνδικάτο έχουμε προτάσεις και πρωτοβουλίες, αλλά αυτές δεν φτάνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και όταν δημιουργούνται αυτά τα προγράμματα, εμείς δεν συμμετέχουμε. Δεν μπορούμε να εκφράσουμε καμία άποψη».

Τη σημαντικότητα της ένταξης της Σερβίας στην Ε.Ε. προκειμένου να αλλάξουν τα δεδομένα στην επαγγελματική δια βίου κατάρτιση, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας, της Ένωσης Εργοδοτών της Σερβίας και συμπρόεδρος της Μικτής Συμβουλευτικής Επιτροπής της Κοινωνίας των Πολιτών ΕΕ-Σερβίας (JCC) Boško Savković, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως, «οι δυτικές βαλκανικές χώρες έχουν μείνει πίσω στην κατάρτιση και την αναβάθμιση δεξιοτήτων. Οι εργοδότες πρέπει να είναι έτοιμοι για τις καινούργιες τεχνολογίες και γνώσεις για να είναι ανταγωνιστικοί. Έχουμε καινούργιο επαγγελματικό εξοπλισμό και οι εργοδότες γνωρίζουν ότι η δια βίου μάθηση αλλά και η πράσινη τεχνολογία είναι πολλοί σημαντικοί παράγοντες για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων».

Ο ίδιος ωστόσο, δήλωσε πως, «έχω συνειδητοποιήσει πως οι πολιτικοί δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για την κατάρτιση των πολιτών, για τις επιχειρήσεις και την κοινωνία. Είμαστε σε μια περίοδο που μυρίζει μπαρούτι, έχουμε πόλεμο στην Ουκρανία, εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο και είμαστε μία ώρα πτήση από τη Γάζα, όταν έχουμε πρόβλημα στα Βαλκάνια έχουμε πρόβλημα στην Ευρώπη».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More