Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χάλκινο σπαθί 3.000 ετών που λάμπει ακόμη ανακάλυψαν στη Γερμανία

Με ένα εντυπωσιακό εύρημα ήρθαν αντιμέτωποι οι αρχαιολόγοι κατά τις ανασκαφές σε νεκρόπολη που χρονολογείται από την Εποχή του Χαλκού κοντά στην πόλη Νορντλίνγκεν της Βαυαρίας (Γερμανία): εντόπισαν ένα μπρούτζινο ξίφος ηλικίας τουλάχιστον 3.000 ετών που είναι τόσο καλά διατηρημένο που λάμπει ακόμη!

Το ξίφος βρέθηκε ολόκληρο, με οκτάγωνη εξ ολοκλήρου χάλκινη λαβή, ανάμεσα σε άλλα πλούσια κτερίσματα σε ταφικό μνημείο του 14ου αι. π. Χ., όπου εντοπίστηκαν τα οστά ενός εφήβου και δύο ενήλικων, ενός άνδρα και μιας γυναίκας, χωρίς να είναι γνωστός ο δεσμός μεταξύ τους, ούτε αν ενταφιάστηκαν ταυτόχρονα.  

Πρόκειται για μια περίτεχνη κατασκευή, με τη λαβή να είναι χυτευτή πάνω από τη λεπίδα, έχοντας επιπλέον διακόσμηση από ψηφίδες. Παρότι δεν φέρει ίχνη να έχει χρησιμοποιηθεί, οι επιστήμονες θεωρούν ότι κατασκευάστηκε για μάχη και όχι για διακοσμητικούς λόγους.

«Τόσο το ξίφος, όσο και το ταφικό μνημείο εν γένει θα πρέπει να εξεταστούν ενδελεχώς από τους αρχαιολόγους μας ώστε να ταξινομήσουμε τα ευρήματα με μεγαλύτερη ακρίβεια. Σε κάθε περίπτωση όμως, μια ανακάλυψη όπως αυτό το ξίφος είναι κάτι εξαιρετικά σπάνιο» αναφέρει σε ανακοίνωση του το Κρατικό Γραφείο Συντήρησης Μνημείων της Βαυαρίας.   

Πηγή: Europa Press

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More