Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“Χάνοντας το τιρκουάζ”: Η έκθεση της Ιουστίνης Δρακουλάκου που εμπλέκει την επιστήμη με τη μεταφυσική

Λίγο πριν η PhotoBiennale ρίξει αυλαία η ΕΡΤ3 επισκέφτηκε το Ινστιτούτο Γκαίτε, όπου η Ιουστίνη Δρακουλάκου στήνει μια εγκατάσταση που πραγματεύεται ποικιλότροπα και φωτογραφικά το ορυκτό τιρκουάζ. Εμπλέκοντας την επιστήμη με την αισθητική, προσεγγίζει τη μεταφυσική με τη φυσική και τους μύθους που συνοδεύουν το πέτρωμα στο πέρασμα των ανθρώπινων κοινωνιών.  
Η Ιουστίνη Δρακουλάκου, γεωλόγος και φωτογράφος υπογράφει την έκθεση «Χάνοντας το Τιρκουάζ» που παρουσιάζεται στο κοινό έως την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου. Η ίδια λείπει ταξίδι για δουλειές στο Βιετνάμ. Το άλτερ έγκο της σ’ αυτό το εγχείρημα μιλά για την πέτρα.
Προβολές με κοντινές φωτογραφίες του πετρώματος, το φωτογραφικό βιβλίο της γεωλόγου  – φωτογράφου και το μικροσκόπιο να προσκαλεί τον επισκέπτη να νιώσει για λίγο επιστήμων.
Στους τοίχους ο επισκέπτης μπορεί να δει κάδρα με φωτογραφίες επτά ζώων και αντικειμένων.

Η φωτογράφος αγγίζει τη μεταφυσική και την επιστροφή της στο σήμερα μέσα από την αμφισβήτηση του ορθολογισμού και την αναβίωση αρχέγονων δοξασιών.
O επισκέπτης κάνει το ταξίδι βουτηγμένος σε υποβλητικά ηχοτοπία που υπογράφει η φωτογράφος. Εμπειρία εμβύθισης που γίνεται ιδανικά κατά μόνας χωρίς περισπασμούς.

Εντωμεταξύ, αύριο Σάββατο 10 Φεβρουαρίου, στις πέντε το απόγευμα στο μουσείο Φωτογραφίας  θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση λήξης της έκθεσης  «Το φάντασμα του λαού» με τους καλλιτέχνες-φωτογράφους Joan Fontcuberta και Pilar Rosado και εισηγήσεις από τους Γιάννη Σταυρακάκη, καθηγητή στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ και τον επιμελητή της έκθεσης Julian Stallabrass.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More