Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χίος: Εκδήλωση για το μέλλον της Μαστίχας

Ενημερωτική εκδήλωση για τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις στην καλλιέργεια Μαστίχας, πραγματοποιείται σήμερα Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου, στις 7.00 μ.μ., στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου.

Η εκδήλωση με θέμα: «Μαστιχόδενδρα: Ευκαιρίες και Προκλήσεις για την καλλιέργεια Μαστίχας», πραγματοποιείται από τον οργανισμό Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Η εκδήλωση διεξάγεται στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής δράσης «Μαστιχόδεντρα: Διασφαλίζοντας το μέλλον ενός εθνικού προϊόντος – Δίκτυο Μεταφοράς Τεχνογνωσίας και Καινοτομίας στη Χίο», η οποία έχει στόχο, μέσω της επιμόρφωσης 20 επιλεγμένων μαστιχοπαραγωγών και της προσέγγισης, στη συνέχεια, όλων των ενδιαφερόμενων καλλιεργητών μαστίχας, να δημιουργήσει το πρώτο οργανωμένο δίκτυο μεταφοράς, τεχνογνωσίας και καινοτομίας για την καλλιέργεια της μαστίχας στο νησί της Χίου, από τον παραγωγό προς τον παραγωγό (peertopeer).

Το δίκτυο αυτό θα ωφελήσει κάθε ενδιαφερόμενο/η μαστιχοπαραγωγό από τα 24 μαστιχοχώρια που θα συμμετέχει στο πρόγραμμα.

Καθόλη τη διάρκεια του καλλιεργητικού κύκλου οι συμμετέχοντες/ουσες θα επιμορφωθούν με διαδραστικό τρόπο πάνω στην καλλιέργεια της μαστίχας. Η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών θα πραγματοποιηθεί μέσω ομάδων μεταφοράς που θα δημιουργηθούν ανά συστάδα χωριών, με σημείο αναφοράς τους 20 ειδικά καταρτισμένους μαστιχοπαραγωγούς.

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από τον οργανισμό Νέα Γεωργία Νέα Γενιά μέσω της ιδρυτικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου.

Η δράση σχεδιάζεται και υλοποιείται σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ανθοκομίας, του Τμήματος Γεωπονίας, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου. Η επιστημονική ομάδα πλαισιώνεται από πλειάδα έμπειρων καθηγητών του Πανεπιστημίου, συντονιστής των οποίων είναι ο Αναπληρωτής Καθηγητής Στέφανος Χατζηλαζάρου.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More