Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χίος: «Εκεί που ζω», με έμπνευση από το Ορφανοτροφείο Χίου (video)

Ένα τριήμερο φεστιβάλ των τεχνών, με τη συμμετοχή 45 και πλέον καλλιτεχνών, πραγματοποιείται στο Μιχάλειο κτήριο του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Το 2ο ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΖΩ, με χορηγό επικοινωνίας την ΕΡΤ3 και την ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ, ολοκληρώνεται σήμερα Κυριακή, 1 Οκτωβρίου 2023, έχοντας έμπνευση το κτήριο αυτό στο οποίο από το 1931, λίγα χρόνια μετά την Μικρασιατική καταστροφή, λειτούργησε ως Ορφανοτροφείο Θηλέων.

Η λειτουργία του, σταμάτησε την περίοδο της κατοχής όταν το κτήριο επίταξαν οι Γερμανοί κατακτητές και μετά το 1945 λειτούργησε ξανά μέχρι και το 1983. Για να συνεχίσει από το 1985 ως Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Η αυλή του Ορφανοτροφείου, αποτελούσε πάντα σημείο αναφοράς και έδινε την αίσθηση της ελευθερίας στα εκατοντάδες κορίτσια που φιλοξένησε. Εδώ, όπως και στους δύο ορόφους του κτηρίου εκτίθενται τα έργα των καλλιτεχνών και παρουσιάζονται θεατρικές παραστάσεις, όλα εμπνευσμένα από τη λειτουργία του Ορφανοτροφείου.

Τα δέντρα, οι αγγελικές, που κοσμούν τον κήπο και σήμερα, έδωσαν το όνομα σε ένα ξεχωριστό ντοκιμαντέρ του Στρατή Βογιατζή που βασίζεται σε μαρτυρίες γυναικών που πέρασαν από το ορφανοτροφείο και αποτελεί, σύμφωνα με τους διοργανωτές του φεστιβάλ, μια παρακαταθήκη για το μέλλον.

Για το ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΖΩ, μίλησαν στην εκπομπή “Περίμετρος” της ΕΡΤ3 οι υπεύθυνες του φεστιβάλ Μαρία Ζαννίκου, Μαρούσα Μάμμα και Ναυσικά Σαλιάρη.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More