Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χίος: Επαρση μεγάλης σημαίας και λαμπαδηφορία στα Καρδάμυλα

Με την έπαρση της Μεγάλης Σημαίας, διαστάσεων 10Χ15 μέτρα, στο νότιο λιμενοβραχίονα του λιμανιού της Χίου άνοιξαν σήμερα οι εκδηλώσεις στο νησί για την 28η Οκτωβρίου.

Ανήμερα της επετείου, στις 10.15 π.μ. θα τελεστεί η δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Βικτώρων και μετά την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο, θα ακολουθήσει η παρέλαση πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων (στις 11.45 π.μ. στην οδό Δημοκρατίας). Την Κυβέρνηση αναμένεται να εκπροσωπήσει ο Πάτροκλος Γεωργιάδης, γ.γ Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Εν τω μεταξύ σήμερα το βράδυ, παραμονή της 28ης Οκτωβρίου,  ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Καρδαμύλων διοργανώνει λαμπαδηφορίες που θα συνοδεύσουν το άναμμα του «ΟΧΙ» στα βουνά της Γριάς και του Μαργαρίτη.

Όπως σημειώνουν οι διοργανωτές, οι εκδηλώσεις αυτές έχουν ξεκινήσει από τη δεκαετία του 1950. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, το ΟΧΙ ξεκίνησαν να το ανάβουν πρώτα στον παραλιακό οικισμού «Μάρμαρο» το 1948 και αργότερα τα παιδιά των Άνω Καρδαμύλων άναψαν το δικό τους ΟΧΙ στο βουνό της Γριάς. Αυτό το 2ο ΟΧΙ το πλαισίωσαν και από τις λαμπαδηφορίες που τις κράτησαν και τα επόμενα χρόνια.

Η αναβίωση του εθίμου θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη στις 7.00 μ.μ. με αφετηρία την Πλατεία Μαρμάρου Καρδαμύλων.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More