Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χίος: Ημέρα μνήμης για τη Σφαγή του 1822

Εκδηλώσεις Μνήμης για τη Μεγάλη Σφαγή στη Χίο του 1822 από τους Οθωμανούς, πραγματοποιούνται και φέτος, όπως κάθε χρόνο, την Τρίτη της Διακαινησίμου στο Μοναστήρι του Αγίου Μηνά. Θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και θα ακολουθήσει Επιμνημόσυνη Δέηση, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκου.

Στο μοναστήρι, όπου περίπου 3.000 άτομα μαρτύρησαν ανήμερα το Πάσχα του 1822, υπήρξε αντίσταση από λίγους ενόπλους που συντόνιζαν ο Ιωάννης Φατούρος από το χωριό Θυμιανά και ο Κωνσταντίνος Μονογυός από το Νεοχώρι και που έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι στην προσπάθεια τους να σώσουν τα χιλιάδες γυναικόπαιδα.

Στο μοναστήρι πρόκειται να φθάσουν πεζή οι πιστοί από την χωριοεκκλησιά του Νεοχωρίου με τα εικονίσματα, για να επιστρέψουν μετά τις εκδηλώσεις μνήμης, όπου φέτος κεντρικός ομιλητής θα είναι ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέας Μιχαηλίδης.

Να θυμίσουμε επίσης ότι στο χώρο της Μονής του Αγίου Μηνά λειτουργεί από το Νοέμβριο του 2021, με πρωτοβουλία της Μητρόπολης Χίου, μόνιμη Ιστορική Έκθεση- Μουσείο Σφαγής της Χίου.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More