Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χίος: Κυματίζει η Μεγάλη Σημαία στο λιμάνι- Μηνύματα για την 25η Μαρτίου

Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, παραμονή της 25ης Μαρτίου, η έπαρση της Μεγάλης Σημαίας στο νότιο λιμενοβραχίονα του λιμανιού της Χίου.

Συνοδεία της Φιλαρμονικής Δήμου Χίου, σπουδαστές της Ακαδημίας Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, μέσω της προκυμαίας μετέφεραν τη σημαία, διαστάσεων 10Χ15 μέτρα, στο σημείο που βρίσκεται ο ιστός για την έπαρσή της, η οποία και πραγματοποιήθηκε παρουσία κόσμου και των τοπικών αρχών.

Να σημειωθεί ότι η σημαία είναι προσφορά της Ιεράς Μητρόπολης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών και φυλάσσεται στην Ακαδημία Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού Χίου, οι σπουδαστές της οποίας αποτελούν το τιμητική άγημα για την Επαρσή της την παραμονή των δύο Εθνικών μας Εορτών και την παραμονή των Ελευθερίων της Χίου (11 Νοεμβρίου 1912).

Μεταξύ των επισήμων ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης και ο Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης.

Η υποστολή της σημαίας θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα του Σαββάτου, 25ης Μαρτίου, και αφού θα έχει προηγηθεί στις 11.30 το πρωί η παρέλαση στην οδό Δημοκρατίας, όπου την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης. Την παρέλαση θα παρακολουθήσει και ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Κ. Μουτζούρης.

Στο Πυργί ο Αν. Μιχαηλίδης

Ο Βουλευτής Χίου και Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέας Μιχαηλίδης θα παραστεί στον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου στη Δημοτική Κοινότητα Πυργίου. Θα συμμετάσχει στη δοξολογία, στην κατάθεση στεφάνου στο ηρώο και στην παρέλαση των μαθητών των Μαστιχοχωρίων.

Μηνύματα για την 25η Μαρτίου

Κωνσταντίνος Μουτζούρης, Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου
«Εορτάζουμε σήμερα την επέτειο εξέγερσης του Ελληνικού Έθνους μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς, με υψηλά στη συνείδηση μας, την επίγνωση των δυσκολιών του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα και του ηρωισμού των αγωνιστών που σήκωσαν το λάβαρο της Επανάστασης εναντίον των Οθωμανών κατακτητών στις 25 Μαρτίου του 1821.
Εμπνεόμαστε από την αποφασιστικότητα των επαναστατημένων Ελλήνων που εκφράστηκε με το σύνθημα Ελευθερία ή Θάνατος. Αποτίουμε φόρο αιώνιας τιμής στους ήρωες που πρόσφεραν ότι πολυτιμότερο είχαν στον αγώνα για την ελευθερία του έθνους. Ευγνωμονούμε όλους όσους διαφύλαξαν την Μεγάλη Κληρονομιά του Ελληνικού Έθνους στην ιστορική πορεία του.
Κλείνουμε το γόνυ στους Νησιώτες του Βορείου Αιγαίου, που με αυτοθυσία από τους πρώτους επαναστατημένους χρόνους, κατέθεσαν πολύτιμο φόρο αίματος και θυσίας και αγωνίστηκαν με κάθε τρόπο και μέσο, σε στεριά και θάλασσα για τα ιδανικά της ελευθερίας και τις αρχές και αξίες του Ελληνικού Πνεύματος.
Δεν ξεχνάμε την προσφορά τους, όποιες κι αν είναι οι σύγχρονες συγκυρίες. Ζήτω το Ελληνικό Έθνος. Ζήτω το Βόρειο Αιγαίο με το άρωμα της Ελληνικότητας του. Ζήτω η Ελληνική Επανάσταση του 1821 και οι ηρωικοί αγώνες των Ελλήνων. Είμαστε όλοι εδώ, για να τους συνεχίσουμε, να εμπνεύσουμε το φως τους στις επόμενες γενεές μαζί με την αγάπη για τα Νησιά μας, για τις πατρογονικές μας εστίες , τα ιδανικά και της αξίες , της Ελευθερίας , της Δημοκρατίας και του Ελληνικού Πολιτισμού.
»

Σταμάτης Κάρμαντζης, Δήμαρχος Χίου
Η 25η Μαρτίου σηματοδοτεί το ορόσημο για τη νεότερη ιστορία της Χώρας μας. Όλοι μας κάθε χρόνο τιμούμε με σεβασμό τον ηρωικό και καθολικό ξεσηκωμό του γένους μας για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και την απόκτηση της πολυπόθητης λευτεριάς.
Οι έννοιες της δημοκρατίας, της ανεξαρτησίας, της εθνικής αξιοπρέπειας έγιναν απαράμιλλοι φάροι των αγώνων των προγόνων μας αλλά και σημείο αναφοράς που ενέπνευσε και άλλους λαούς να διεκδικήσουν τα δίκαια τους, ενώ διαχρονικά η επέτειος
της ελληνικής εθνεγερσίας εξακολουθεί να εμπνέει για πολλαπλούς αγώνες σε κάθε επίπεδο.
Συγχρόνως δε, ετούτη τη μέρα εκτός από την εθνική επέτειο γιορτάζουμε και το ανεπανάληπτο και θεόσταλτο μήνυμα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
Χρόνια πολλά στις Ελληνίδες και τους Έλληνες όπου γης!
Χρόνια πολλά στους ακοίμητους φρουρούς της Πατρίδας μας, τις Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας της Χώρας μας!
Χρόνια πολλά στους ναυτικούς και τους ξενιτεμένους μας!
Χρόνια πολλά στην Ελλάδα μας
!”

Παντελής Βρουλής, Αντιπεριφερειάρχης Χίου
Η Περιφερειακή Ενότητα Χίου τιμά, σήμερα, τη διπλή γιορτή του γένους μας: την επέτειο της 25ης Μαρτίου και την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
Τιμούμε όλοι τον αγώνα και τη θυσία των ηρώων του ΄21, που ορθώνοντας το ανάστημά τους, ύψωσαν τη σημαία της Ελληνικής Επανάστασης και διεκδίκησαν την ελευθερία τους και την εθνική ανεξαρτησία και το κατάφεραν παλεύοντας με ενότητα, αυταπάρνηση, πίστη στον αγώνα τους και την ελευθερία.
Ο αγώνας των Ελλήνων το 1821 παραμένει διαχρονικά επίκαιρος. Το λαμπρό παράδειγμα των προγόνων μας, αποτελεί οδηγό και φάρο για τη νεότερη γενιά και με αφορμή το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, μας υπενθυμίζει ότι επιβάλλεται η ενότητα, η εθνική συνεννόηση και ομοψυχία, ώστε με τη σωστή κρατική μέριμνα, να ξεπεράσουμε τις σημερινές δυσκολίες, να αποτρέψουμε παρόμοια περιστατικά στο μέλλον, να δώσουμε τις δικές μας εθνικές μάχες και να πετύχουμε τους στόχους μας.
Εύχομαι από καρδιάς στους απανταχού Χιώτες και Χιώτισσες χρόνια πολλά!
Χρόνια πολλά Χίος!!! Χρόνια πολλά Ελλάδα!!!

Γιώργος Δανιήλ, Δήμαρχος Οινουσσών
Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες
Σε τούτη την εσχατιά της μητέρας Ελλάδας, σε τούτον τον μαρτυρικό βραχότοπο του Αιγαίου, σήμερα 25η Μαρτίου, ημέρα του Ευαγγελισμού, γιορτή της Ρωμιοσύνης, τιμάμε την θείαν ταύτην και πάντιμον, την μεγίστη των εορτών, την αναγγελία της σωτηρίας του Ανθρώπου από τα δεσμά της φθοράς και του θανάτου και τον Ευαγγελισμό της πατρίδας μας για το λυτρωμό από την σκλαβιά, την υποτέλεια, την τυραννία 4 και πλέον αιώνων.
Σαν σήμερα ένα Έθνος πανάρχαιο, το Ελληνικό, ανακτά την εθνική του υπόσταση. Άγγελος Πρωτοστάτης προμηνύει τη Θεοτόκω το «Χαίρε» και στην ένδοξη πατρίδα μας το «Χαίρε, ω χαίρε Ελευθερία».
Κι εμείς σήμερα υπερήφανοι, τετιμημένοι τηλικαύτης μεγίστης δωρεάς, αξιωνόμαστε με ψηλά το κεφάλι να λαμπρύνουμε την μεγάλη Γιορτή της Πατρίδας με την Υπέρμαχο Στρατηγό να καθοδηγεί νικητήρια την εθνική μας πορεία, τις μεγάλες ιστορικές, αλλά και τις καθημερινές μας επιλογές, προσανατολισμένοι στην τιμή, τη δόξα, την ευθύνη, την προσκύνηση των υψηλών ιδανικών της Ελλάδας και την μίμηση των ηρωικών μορφών, που έδωσαν το αίμα τους, τα νιάτα τους, τη ζωή τους για το μυριοπόθητο αγαθό της ελευθερίας.
Ας είναι Αιωνία η Μνήμη κι άφθαρτη η Δάφνη των Ηρώων, των Αγωνιστών του 1821 και των Ελλήνων, που για της Πατρίδος την Ελευθερία έδωσαν ενωμένοι τον αγώνα τον καλό επί 2 και πλέον αιώνες.
Χρόνια πολλά κι Ελεύθερα!

Κώστας Βρατσάνος, Δήμαρχος Ηρωϊκής Νήσου Ψαρών
Μέρα μεγάλης γιορτής η σημερινή για την πατρίδα μας και την ορθοδοξία!!
Τιμούμε και γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου μας και την επέτειο της έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, τον ιστορικό αυτό σταθμό της εθνικής μας πορείας, που άνοιξε διάπλατα το δρόμο για τη θεμελίωση του σύγχρονου ελληνικού κράτους.
Συναισθήματα συγκίνησης, εθνικής αυτοπεποίθησης, ανάτασης και υπερηφάνειας πλημμυρίζουν τις καρδιές όλων των Ελλήνων σήμερα.
Το ηρωικό νησί μας σ’ αυτόν τον αγώνα πρωτοστάτησε και συνέβαλε καθοριστικά στην επιτυχή έκβασή του, πληρώνοντας όμως ταυτόχρονα πολύ βαρύ φόρο αίματος.
Οφείλουμε τιμή κι ευγνωμοσύνη στους ηρωικούς προγόνους μας, εμπνεόμαστε από τις θυσίες τους και την αγάπη τους για την πατρίδα και την ελευθερία.
Χρόνια πολλά στις εορτάζουσες και τους εορτάζοντες!
Χρόνια πολλά στις Ψαριανές και τους Ψαριανούς!
Χρόνια πολλά στους απανταχού Έλληνες!

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More