Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χίος: Στους δρόμους τα Καρδάμυλα για να μην κλείσει το γραφείο ΕΛΤΑ

Νέα κινητοποίηση πραγματοποίησαν οι κάτοικοι από τα Καρδάμυλα και τα χωριά της Βορειοανατολικής Χίου με αίτημα να παραμείνει ανοικτό το Κατάστημα των ΕΛΤΑ στο χωριό. Μετά από συγκέντρωση έξω από την Περιφερειακή Ενότητα Χίου, πραγματοποιήθηκε αποκλεισμός των κεντρικών γραφείων των ΕΛΤΑ στην πόλη της Χίου, το πρωί της Δευτέρας και μέχρι τη λήξη του ωραρίου.

Το ψήφισμα της συγκέντρωσης παρέδωσε παράλληλα αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων στο πολιτικό γραφείο του βουλευτή Χίου της ΝΔ, Νότη Μηταράκη.

«Θέλουμε απλά να κρατήσουμε ζωντανά τα χωριά μας. Θέλουμε να παίρνουμε τις συντάξεις κάθε τέλος του μήνα, να πληρώνουμε τους λογαριασμούς στα ΕΛΤΑ, να παίρνουμε στην ώρα της την αλληλογραφία», σημείωσε η πρόεδρος του Φιλοπρόοδου Ομίλου Καρδαμύλων Κυριακή Κουντουρούδα.

Ο Κώστας Μάππας, που διατηρεί φαρμακείο στα Καρδάμυλα, χαρακτηρίζει τον ταχυδρόμο που επισκέπτεται τα χωριά «σαν μια πολύ μεγάλη ανάσα». «Τα χωριά όμως κοστίζουν. Γι’ αυτό δεν θέλουν στα χωριά τις υπηρεσίες», σχολιάζει, τονίζοντας ότι 850 κάτοικοι στα Καρδάμυλα αλλά και εκατοντάδες άλλοι στα γύρω χωριά εξυπηρετούνται από το κατάστημα των ΕΛΤΑ.

Με 5+2 υπαλλήλους για 42.700 κατοίκους

Εν τω μεταξύ τραγική είναι η εικόνα που παρουσιάζει συνολικά ο τομέας των ΕΛΤΑ στη Χίο, με μόνο 5 μόνιμους εργαζομένους και 2 «ενοικιαζόμενους», ούτε καν συμβασιούχους, να προσπαθούν να εξυπηρετήσουν 42.700 κατοίκους.

Σύμφωνα με τον Νίκο Μαναγούδη, Πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων των ΕΛΤΑ στο Βόρειο Αιγαίο, με έδρα τη Σάμο, είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν οι κάτοικοι. «Υπάρχει πλήρη απαξίωση και αποδόμηση των υπηρεσιών των ΕΛΤΑ… Βιώνουμε κοινωνική κατακραυγή και παράπονα του κόσμου», σημείωσε ο κ. Μαναγούδης. Ο ίδιος καλείται να εξυπηρετήσει 7.800 κατοίκους σε μια περιοχή από το Βροντάδο μέχρι τους Βαβύλους, διανύοντας κάθε μήνα 1.100 χιλιόμετρα διανομής.
Πριν λίγο καιρό έκλεισε και το ταχυδρομικό πρακτορείο στην Καλλιμασιά, με αποτέλεσμα 3.000 περίπου κάτοικοι της κεντρικής Χίου να είναι χωρίς διανομέα.

Με τις δύο εργαζόμενες στα Καρδάμυλα να τελειώνει η σύμβασή τους στο τέλος του μήνα, η περιοχή των Καρδαμύλων δεν έχει να εξυπηρετηθεί από υπάλληλο. «Αν δεν παρέμβουν οι φορείς, λύση δεν πρόκειται να δοθεί», σημείωσε ο πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων, που σημειώνει ότι η αλληλογραφία συσσωρεύεται στο Κέντρο Διανομής και με τη διοίκηση να απειλεί εργαζόμενους πως πρέπει να την μοιράσουν.

Εν τω μεταξύ προγραμματίζεται και νέα κινητοποίηση την Τετάρτη, με τη συμμετοχή ακόμα και των υπηρεσιών του Δήμου και της Περιφερειακής Ενότητας Χίου.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More