Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χίος: 18 αιρετοί και πολίτες σε δίκη για τα γεγονότα του πλοίου “Πελαγίτης”

Στις 11 Μαρτίου 2024 θα πραγματοποιηθεί η δίκη για τα γεγονότα με το οχηματαγωγό πλοίο «Πελαγίτης» ανήμερα των Θεοφανείων του 2022, όταν εκατοντάδες πολίτες της Χίου κινητοποιήθηκαν (300 αναφέρονται στο κλητήριο θέσπισμα), αντιδρώντας στη δημιουργία της νέας δομής προσφύγων- μεταναστών στο Θόλος.
Συγκεκριμένα 18 αιρετοί και κάτοικοι της Χίου θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου για παράβαση σειράς άρθρων.

Συγκεκριμένα κατηγορούνται για παρακώλυση συγκοινωνιών, αφού παρεμπόδισαν τον κατάπλου του πλοίου στο λιμάνι της Χίου.
Όπως διαφαίνεται από το κλητήριο θέσπισμα του Εισαγγελέα Εφετών Βορείου Αιγαίου το οχηματαγωγό πλοίο ΠΕΛΑΓΙΤΗΣ, «μετέφερε μηχανήματα έργου της εταιρείας ΤΕΡΝΑ Α.Ε. καθώς και εμπορεύματα και ευπαθή προϊόντα, που προορίζονταν για το λιμάνι της Χίου». Καταγράφεται, ότι το πλοίο, μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες προσέγγισης και πρόσδεσης, απέπλευσε για το λιμάνι της Μυτιλήνης.

Το χρονικό της κινητοποίησης
Πριν φθάσει όμως το πλοίο στο λιμάνι της Χίου, είχε καταπλεύσει λίγες ώρες νωρίτερα στο λιμάνι των Μεστών, όπου επίσης είχαν πραγματοποιήσει κινητοποίηση οι κάτοικοι, αυτή τη φορά χωρίς την παρουσία δυνάμεων των ΜΑΤ. Μάλιστα είχε επέλθει συμφωνία μεταξύ του Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή και αντιπροσωπείας των κατοίκων με επικεφαλής τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου Παντελή Βρουλή να κατέβουν στο λιμάνι των Μεστών μόνο τα φορτηγά που μετέφεραν ευπαθή και μη προϊόντα στο νησί και όχι τα μηχανήματα που προορίζονταν για το έργο στο Θόλος.
Το γεγονός ότι τελικά δεν κατέβηκαν τα φορτηγά με τα προϊόντα, έκαναν τους συγκεντρωμένους να πιστέψουν ότι θα επιχειρούταν η πρόσδεση στο λιμάνι της Χίου, οπότε και περίμεναν το πλοίο στην πόλη…

Ποιοι βρίσκονται κατηγορούμενοι

Στο κλητήριο θέσπισμα του Εισαγγελέα Εφετών Βορείου Αιγαίου περιλαμβάνονται οι (4) αντιπεριφερειάρχες:
Νίκος Νύκτας, Παντελής Βρουλής, Παντελής Μπουρνιάς, Στέλιος Καμπούρης,
οι (2) περιφερειακοί σύμβουλοι: Παντελής Μπουγδάνος, Χριστόφορος Κριμιζής,
οι (5) δημοτικοί σύμβουλοι: Γιάννης Καραβασίλης, Μάρκος Σκούφαλος, Γιώργος Αγιωργούσης, Νίκος Νύκτας, Μανώλης Στάθης,
οι (3) συνδικαλιστές: Άρης Μιχαλάκης, Βασίλης Παππάς και Στέφανος Τσίγκος και
οι (4) πολίτες: Γιώργος Κριτούλης, Χρήστος Καραχάλιος, Γιάννης Μαλαφής, Νίκος Χούλης.
Στο κλητήριο θέσπισμα δεν συμπεριλαμβάνεται ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Μιχαηλίδης, που αρχικά αναφερόταν, αφού η Βουλή δεν προχώρησε στην άρση της ασυλίας του, αν και ο ίδιος το είχε ζητήσει.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More