Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χακάν Φιντάν: Συνένοχος όποιος κλείνει τα μάτια του σε τέτοιες πράξεις – Αντιδράσεις για την καύση του Κορανίου στη Σουηδία

Με έντονο τρόπο αντέδρασε, μέσω ανάρτησής του στο Twitter, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, στην καύση Κορανίου από διαδηλωτές μπροστά σε τζαμί στη Στοκχόλμη. Σημειώνεται ότι σήμερα (28/6) είναι η πρώτη ημέρα της μουσουλμανικής Γιορτής των Θυσιών (Eid al-Adha).

Mübarek Kurban Bayramı’nın ilk gününde Kutsal Kitabımız Kur’an-ı Kerim’e yönelik #İsveç’te yapılan aşağılık eylemi lanetliyorum!#İslamkarşıtı bu eylemlere ifade özgürlüğü bahanesiyle izin verilmesi kabul edilemez.

Bu tarz menfur eylemlere göz yummak suça ortak olmaktır.

— Hakan Fidan (@HakanFidan) June 28, 2023

Στο μήνυμά του ο Χακάν Φιντάν αναφέρει:

«Καταδικάζω την άθλια ενέργεια στη Σουηδία κατά του Ιερού μας Βιβλίου, του Ιερού Κορανίου, την πρώτη ημέρα της Γιορτής των Θυσιών (Eid-al-Adha)!

Είναι απαράδεκτο να επιτρέπονται αυτές οι αντι-ισλαμικές πράξεις υπό το πρόσχημα της ελευθερίας της έκφρασης.

Είναι συνένοχος όποιος κλείνει τα μάτια του απέναντι σε τέτοιες αποτρόπαιες πράξεις».

Μετά την αντίδραση του Τούρκου υπουργού εξωτερικών, ακολούθησαν κι άλλες από αξιωματούχους.

«Καταδικάζω τη βδελυρή ενέργεια κατά του Ιερού μας Βιβλίου, του Ιερού Κορανίου, την πρώτη ημέρα της Γιορτής των Θυσιών, στη Σουηδία. Τέτοιες ισλαμοφοβικές αποκρουστικές πράξεις, που διαπράττονται υπό το πρόσχημα της ελευθερίας της σκέψης και της έκφρασης δεν είναι ποτέ αποδεκτές. Καταδικάζω όλα τα άτομα και ιδρύματα που τους το επιτρέπουν», ανέφερε ο διπλωματικός σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, είπε χαρακτηριστικά: «Καταδικάζουμε την έγκριση που έδωσαν οι σουηδικές αρχές στην αίτηση για κάψιμο του Ιερού Κορανίου μπροστά από ένα τζαμί την ημέρα της Γιορτής των Θυσιών. Καταδικάζουμε έντονα τη στάση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Σουηδίας που υπερασπίζεται τα εγκλήματα μίσους».

«Είναι σκανδαλώδες το γεγονός ότι η σουηδική αστυνομία επέτρεψε το κάψιμο του Ιερού Κορανίου μπροστά από ένα τζαμί στην πρωτεύουσα Στοκχόλμη» τόνισε ο Τούρκος υπουργός Δικαοσύνης, Γιλμάζ Τουντς, ενώ πρόσθεσε: «Η ελευθερία της θρησκείας και της συνείδησης είναι το βασικότερο ανθρώπινο δικαίωμα. Η προσβολή των ιερών των ανθρώπων δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι εμπίπτει στο πεδίο της ελευθερίας της σκέψης και της έκφρασης. Καμία δικαστική απόφαση δεν μπορεί να νομιμοποιήσει αυτή την προσβολή και αυτό δεν μπορεί να προστατευθεί σε κανένα δημοκρατικό κράτος δικαίου.

Η καταδικαστέα πράξη για την οποία δόθηκε άδεια είναι μια ανοιχτή επίθεση στην πίστη μας, ειδικά για τους μουσουλμάνους, αυτές τις ημέρες της ιερής εορτής που διανύουμε.

Ειδικά πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, οι αρμόδιες αρχές της Σουηδίας, που θέλουν γίνουν σύμμαχοι της Τουρκίας, πρέπει να βάλουν τέλος στις αλλεπάλληλες παρανομίες και προκλήσεις υπό το πρόσχημα της ελευθερίας και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα».

Ανταπόκριση – Τουρκία: Γιάννης Μανδαλίδης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More