Κυριακή, 2 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χριστοδουλίδης προς Κινέζους για ενεργειακά: Το κράτος δεν εκβιάζεται

Νέα σύννεφα διαγράφονται στον ορίζοντα των σχέσεων του Πεκίνου με τη Λευκωσία με αφορμή τη συμπεριφορά της κινεζικής κοινοπραξίας CPP-METRON Consortium Ltd (CMC) η οποία ανέλαβε την κατασκευή της προβλήτας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην περιοχή Βασιλικό. 

Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, προσπαθώντας να δώσει ένα οριστικό τέλος στο σοβαρό ζήτημα το οποίο συνεχίζεται εδώ και καιρό, ζήτησε και θα έχει τη Δευτέρα συνάντηση με τον Πρέσβη της Κίνας στην Κύπρο με αποκλειστικό θέμα συζήτησης, όπως ο ίδιος σήμερα δήλωσε, το τερματικό στο Βασιλικό. Ενδεικτική δε τη σοβαρότητας της κατάστασης όσο και της εξάντλησης της υπομονής της Λευκωσίας με την κοινοπραξία είναι η δήλωση Χριστοδουλίδη ό,τι «το κράτος δεν εκβιάζεται».

Ανταπόκριση – Λευκωσία: Κωστής Κωνσταντίνου

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι το έργο που αναλήφθηκε έχει τρεις φάσεις: «Είναι το πλοίο, είναι το χερσαίο, είναι και το τερματικό όπου υπάρχει κάποια πρόοδος, κάποια (έργα) προχωρούν και κάποια δεν προχωρούν». Ανέφερε δε ότι είναι πρόθυμος για να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα και ότι δεν πρόκειται να μπει σε ένα δημόσιο διάλογο με την εταιρεία. 

Η τελευταία αναφορά έχει να κάνει ειδικά με τον εκνευρισμό της Λευκωσίας για τη στάση της κοινοπραξίας CMC να εκδίδει ανακοινώσεις προκειμένου να δικαιολογήσει την κατά καιρούς άρνησή της να προχωρήσει στην υλοποίηση τμημάτων των συμφωνηθέντων με διάφορα προσχήματα. 

Αυτό που εξάντλησε την υπομονή της κυπριακής πλευράς ήταν η κίνηση της κινεζικής πλευράς να κατηγορήσει την κυπριακή για αλλαγές στα όσα είχε ζητήσει από την CMC σε σχέση με την κατασκευή της προβλήτας, προκειμένου να καταλήξει ότι η υλοποίηση των συμφωνηθέντων δεν είναι βιώσιμη οικονομικά για την ίδια. Κάτι που η Λευκωσία απορρίπτει επισημαίνοντας ότι κατά καιρούς η κοινοπραξία προβάλλει τέτοια προσκόμματα επιχειρώντας να πιέσει την Κύπρο στην αποδοχή υποδεέστερων λύσεων, όπως είχε γίνει με το πλοίο «Προμηθέας» στην αρχή του χρόνου το οποίο εκρίθη ακατάλληλο. 

«Οφείλω να πω ότι με εκπλήσσει αυτή η ανάγκη της εταιρείας για δημόσιες παρεμβάσεις», τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης. «Το κράτος δεν εκβιάζεται, το κράτος είναι πιστό στις υποχρεώσεις του και πάντα ανταποκρινόμαστε και είμαστε εδώ και υπάρχει αυτό το θέμα να το αντιμετωπίσουμε», ανέφερε. Υπέδειξε όμως ότι η Κύπρος έχει «έναν σχεδιασμό που πρέπει να υλοποιηθεί», τόνισε, που σχετίζεται, όπως ανέφερε, με την πρόοδο στο Βασιλικό και το έργο που ανέλαβε η συγκεκριμένη εταιρεία με συγκεκριμένες δεσμεύσεις, χρονολογικές και πολλές άλλες.

Ερωτηθείς αν υπάρχει σχέδιο β’, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «φυσικά υπάρχει σχέδιο β’, είμαστε υποχρεωμένοι να σκεφτόμαστε σχέδιο β’, αλλά δεν θέλω να φτάσουμε σε αυτό το σημείο». «Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να προχωρήσουν όλα όσα προνοούνται βάσει του συμβολαίου», κατέληξε ο Κύπριος Πρόεδρος.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More