Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χρόνης Αηδονίδης: “Έφυγε” ο σπουδαίος μουσικός της Θράκης

Έφυγε από κοντά μας, πλήρης ημερών, σε ηλικία 95 ετών, ο Χρόνης Αηδονίδης, ένας από τους γνωστότερους μουσικούς-ερμηνευτές της παραδοσιακής μας μουσικής που έκανε γνωστή στα πέρατα του κόσμου τη μουσική της πατρίδας του, της Θράκης. Είχε ηχογραφήσει πάνω από πεντακόσια τραγούδια για τη Θράκη.

Ο Χρόνης Αηδονίδης γεννήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 1928 στην Καρωτή Διδυμοτείχου. Στο χωριό σήμερα το κλίμα είναι βαρύ. Ο πρόεδρος Στράτος Τζογκίδης μίλησε στην ΕΡΤ συγκλονισμένος με αυτή την απώλεια που, όπως είπε, έκανε τους συγχωριανούς του πιο φτωχούς και άφησε πίσω της τεράστιο κενό.

Γιος του δάσκαλου και ιερέα Χρήστου Αηδονίδη και της Χρυσάνθης Αηδονίδη, ήταν το δεύτερο από τα πέντε παιδιά της οικογένειας. Στην Καρωτή πέρασε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια και εκεί έμαθε τα πρώτα του τραγούδια.Μυήθηκε στον κόσμο της παραδοσιακής μουσικής πρώτα από τη μητέρα του, που γνώριζε τα περισσότερα τραγούδια της Θράκης, κι έπειτα από τους πλανόδιους μουσικούς.

 Όπως είχε πει κάποτε ο ίδιος, κάθε μέρα, μαζί με τα τέσσερα αδέλφια του, άκουγαν από τη μία τους βυζαντινούς ύμνους, λόγω του ιερέα πατέρα τους, και από την άλλη τα τραγούδια του τόπου, και αυτό αποτέλεσε το κίνητρο για να ασχοληθεί και με την εκκλησιαστική και την παραδοσιακή μουσική.

Γι’ αυτόν, η ενασχόληση με την παράδοση ήταν λειτούργημα και τατραγούδια αυτά ιερό κειμήλιο που έπρεπε να παραδώσει στις νέες γενιές, για να μην κοπεί η αλυσίδα της προφορικής μας παράδοσης, που έρχεται από τα βάθη των αιώνων…διαφορετικά θα χαθεί η ταυτότητά μας, είχε πει, ενώ η καρδιά του σκιρτούσε, όταν έβλεπε νέα παιδιά να ενδιαφέρονται για τη μουσική παράδοση, στα οποία ήθελε να μεταλαμπαδεύσει τον μουσικό θησαυρό της Θράκης. 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More