Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χρ. Βερβέρης: Ο Μυτιληνιός αρχιτέκτονας που δημιουργεί οικολογικά έπιπλα από ελιά

Η Λέσβος είναι για πολλούς ταυτόσημη με την ελιά, καθώς τα ελαιόδεντρα καταλαμβάνουν σε έκταση, μεγάλο μέρος της και η μυρωδιά της θρυμματισμένης ελιάς από τα ελαιοτριβεία, διαχέεται παντού στην ατμόσφαιρα. Στο Μεγαλοχώρι, ένα ορεινό χωριό, κρύβεται ένας μικρός σχεδιαστικός παράδεισος που αγκαλιάζει με αγάπη τη φύση και τιμάει την ταυτότητα του ελληνικού νησιού. Ανήκει στον Μυτιληνιό αρχιτέκτονα εσωτερικού χώρου, Χρήστο Βερβέρη, ο οποίος, αντλώντας έμπνευση από το περιβάλλον, δημιουργεί κάθε είδους οικολογικά έπιπλα από ελιά και όχι μόνο, όπως παγκάκια, τραπέζια, ακόμη και γυαλιά αλλά και μικρά τουριστικά αντικείμενα.
Δημιούργησε λοιπόν ένα ξεχωριστό εργαστήριο με ειδίκευση στον σχεδιασμό επίπλων, αντικειμένων και χώρων μέσω του sustainable design. Καρπός της ιδέας αυτής είναι το «koukoutsi eco-material», το υλικό που βασίζεται στο κουκούτσι της ελιάς – εξού και το όνομα – και προσδίδει στα δημιουργήματά του μία ιδιαίτερη μορφή και αισθητική.

Η προσπάθειά του είναι δύσκολη, αφού προσπαθεί να παράγει αντικείμενα από καλές πρώτες ύλες και με ελάχιστο οικολογικό αποτύπωμα. Δυο παράμετροι που δεν θα μπορούσαν να εγκιβωτίζονται καλύτερα στην επιλογή του κουκουτσιού της ελιάς, ως βασικό υλικό τους.

Το τοπίο της Λέσβου και οι περίπου 11 εκατομμύρια ελιές που καλύπτουν το 28% του εδάφους της, μπόλιασαν την φαντασία του Χρήστου Βερβέρη, ο οποίος μεγάλωσε ανάμεσα στον μεγάλο αυτόν ελαιώνα. Από την Λέσβο στην Αθήνα, την Αγγλία και πάλι πίσω στην Λέσβο, ο συνιδρυτής του Koukos, βάζει σε πράξη το όραμά του για τον βιώσιμο σχεδιασμό, που τον συνοδεύει για χρόνια.

Όσο για το πώς καταλήγει ο ίδιος πάντα στη Μυτιλήνη απαντά ότι αυτό του το επιτρέπει η ίδια η φύση της δουλειάς του, ειδικά μετά τα χρόνια του covid-19, που το διαδίκτυο μπήκε έντονα και στην εργασιακή μας ζωή.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More