Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χρ. Γιορδαμπλής: Στον Έβρο σήμερα γίνονται επενδύσεις μόνο από τις υφιστάμενες επιχειρήσεις

«Για τις επιχειρήσεις που έχουν απομείνει στην περιοχή, οι οποίες δυστυχώς δεν είναι πολλές, υπάρχει μια αισιοδοξία και μια θετική εξέλιξη των οικονομικών τους μεγεθών, αυτό είναι γεγονός. Από την άλλη αυτό το οποίο μας στενοχωρεί, είναι, ότι σε αυτήν την περίοδο ευεξίας, η πολιτεία, εάν δεν σκύψει στα ειδικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή μας και δεν επιχειρήσει να δώσει λύσεις μακροπρόθεσμες, η ευεξία αυτή στα μεγέθη των επιχειρήσεων, θα οδηγήσει ακόμη και τις λίγες επιχειρήσεις που έχουν απομείνει, να μεταφέρουν τις μελλοντικές τους εργασίες, σε περιοχές που είναι πιο ανταγωνιστικές και πιο φιλικές προς την επιχειρηματικότητα».

Tα παραπάνω ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο  πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνών-Βιομηχανιών και Εξαγωγικών Επιχειρήσεων Ν. Έβρου κ. Χρ. Γιορδαμπλής, σχολιάζοντας την έρευνα του ΣΕΒ, στην οποία αποτυπώνεται η κατάσταση στο επιχειρείν.

Οι επενδύσεις στον Νομό σήμερα γίνονται από τις υφιστάμενες επιχειρήσεις και όχι από νέους επενδυτές, ενώ οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις που γίνονται δεν συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, με τον τρόπο που συμβάλλει μια μεταποιητική επιχείρηση, σημείωσε.

Όπως εξήγησε, “η εικόνα του επιχειρείν σήμερα στην περιοχή είναι ότι, όλες οι επενδύσεις που γίνονται τα τελευταία χρόνια ,γίνονται από τις υφιστάμενες επιχειρήσεις και όχι από νέους επενδυτές, οι οποίοι βλέπουν μια ευκαιρία να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή μας, ενώ οι πολύ μεγάλες επενδύσεις που γίνονται, είτε η μονάδα FSRU, είτε παραγωγής ενέργειας δεν συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής με τον τρόπο που συμβάλλει μια μεταποιητική επιχείρηση…”.  Και συμπλήρωσε: “Από την άλλη όμως ,αποτελούν μια ασπίδα προστασίας, ειδικά όταν αυτές λειτουργούν με κανόνες κυκλικής οικονομίας, σεβόμενες το περιβάλλον και τον φυσικό πλούτο των περιοχών στις οποίες δραστηριοποιούνται”.

Ό ίδιος ωστόσο τόνισε, πως χρειάζεται πολλά ακόμη να γίνουν… «Μόνο και μόνο, ότι επιχειρούμε στην περιοχή απασχολούμε πολύ κόσμο δείχνει τουλάχιστον, ότι κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν στην περιοχή. Από την άλλη  σήμερα, κανείς μόνος του δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστικός, θα πρέπει σαν περιοχή να κάνουμε αυτά που πρέπει και να  διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας».

Ερωτηθείς για το  πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για την Θράκη και τι έχει γίνει μέχρι σήμερα, σημείωσε πως «έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας».

 «Από την όλη διαδικασία της Διακομματικής Επιτροπής η περιοχή πλέον έχει μια απόφαση της βουλής, η οποία αναγνωρίζει το πρόβλημα και ουσιαστικά ζητά από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα. Και αυτό ξεκλειδώνει και πολλές δικλείδες ασφαλείας που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αποφυγή παράνομων κρατικών ενισχύσεων. Από την άλλη, περιμένουμε την εκτελεστική εξουσία τα αρμόδια υπουργεία, να δούμε με ποιο τρόπο θα αντιδράσουν σε αυτό το πόρισμα της Διακομματικής και ποια θα είναι τα μέτρα, τα οποία θα προτείνουν. Δυστυχώς, αυτή η διαδικασία έχει καθυστερήσει πάρα πολύ, εμείς σαν Συλλογικοί φορείς, μαζί με το Επιμελητήριο κάνουμε αρκετές ενέργειες για να τους πούμε, ότι θα πρέπει να προχωρήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά ακόμη έχουμε πολύ δρόμο  μπροστά μας», κατέληξε.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More