Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χρ. Τριαντόπουλος: “Κανονικά λειτουργεί  η υλοποίηση του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης για τον Εβρο”

«Περισσότερα από  85 εκ ευρώ έχουν δοθεί στον Εβρο από το Ταμείο Ανάκαμψης για αντιπλημμυρικά αντιδιαβρωτικά έργα, ενώ έχουν καταβληθεί οι πρώτες αρωγές σε 120 πολίτες του  νομού  ύψους μισού εκ. ευρώ μέσω της πλατφόρμας πρώτης Αρωγής όπου η πλατφόρμα πρώτης αρωγής είχε ανοίξει  όταν ακόμη το φαινόμενο της πυρκαγιάς δεν είχε κοπάσει,» ανέφερε στην εισήγηση του ο Υφ. Κλιματικής κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος  από την Αλεξανδρούπολη, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα ανασυγκρότησης του νομού με αφορμή την εκδήλωση που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου ,υπογραμμίζοντας παράλληλα, πως «αυτές τις ημέρες βγαίνει και η προκαταβολή του 35%, όπως και στη Θεσσαλία για τις επιχειρήσεις.»

«Κανονικά λειτουργεί  η υλοποίηση του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης ,»υποστήριξε  ο κ. Τριαντόπουλος  και τόνισε πως «στόχος μας είναι να υλοποιήσουμε εκεί που κρίνουμε ότι χρειάζεται ιδιαίτερης προσοχής σχέδια στήριξης  αποκατάστασης.»

Ο κ. Τριαντόπουλος  σχολίασε και τα παράπονα που αφορούν την απουσία εκπροσώπων από τον Εβρο στην Επιτροπή λέγοντας  «ακόμη δεν άρχισε η Επιτροπή και έχουμε ενστάσεις εδώ και εκεί.»

Η  πρώτη συνεδρίαση   του σχεδίου αποκατάστασης  για την επόμενη ημέρα μετά την φωτιά όπου τέθηκαν οι στόχοι και  οι προτεραιότητες   έγινε  πρόσφατα  στην Δαδιά   παρουσία  του  κ. Τριαντόπουλου, του κ.Στ. Μπένου με την συμμετοχή  και των μελών  της Επιτροπής της Κυβέρνησης ,ενώ η   συνεδρίαση ενώ  θα  επαναλαμβάνεται  κάθε μήνα .

Αναφερόμενος στο σχέδιο ανασυγκρότησης ο κ. Τριαντόπουλος  είπε  πως «είναι ένα σχέδιο για τον Εβρο με έμφαση όμως στο Κεντρικό και Βόρειο κομμάτι ,ένα σχέδιο που θα αξιοποιήσει τα κεκτημένα της περιοχής και  ένα από αυτά είναι και το ΔΠΘ. Ένα σχέδιο που τόσο στον σχεδιασμό όσο και στην υλοποίηση θα έχει σαν πυρήνα τους Οργανισμούς ΤΑ  και τους παραγωγικούς φορείς  αυτοί  θα υλοποιούν ,θα προτείνουν, με αυτούς θα διαβουλευόμαστε ,ενώ η Περιφέρεια θα είναι ένας σημαντικός βραχίονας οι οργανισμοί της και φυσικά οι Δήμοι.»

Ο κ. Τριαντόπουλος δέχτηκε την πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Εβρου κ. Βασίλη Δελησταμάτη για σύσταση τοπικής Επιτροπής η οποία θα φιλτράρει τις προτάσεις ,ενώ σε πρώτη φάση συμφωνήθηκε  το αυστηρό χρονοδιάγραμμα καθώς και οι πρώτες κατευθύνσεις των μακροπρόθεσμων παρεμβάσεων, ενώ σε μεσοπρόθεσμα μέτρα, περιλαμβάνονται έργα υποδομής με  αναπτυξιακό χαρακτήρα για το περιβάλλον και την οικονομία του δάσους καθώς και άμεσα εμπροσθοβαρή μέτρα στήριξης και ενίσχυσης κατοίκων και επιχειρήσεων που θα ανακοινωθούν αρχές του ’24 και θα αφορούν και τον πρωτογενή τομέα και το δημογραφικό.

Όπως είπε ο Τριαντόπουλους , «έχετε δίκαιο ως πολίτες του Εβρου ,αλλά και  ως πολίτες άλλων περιοχών να είστε επιφυλακτικοί, θεωρώ όμως ότι η χώρα μας είναι η ποιο μελετημένη χώρα, έχουν γίνει μελέτες επί μελετών για πολλά χρόνια, όμως αυτήν την στιγμή  εκπονείται ένα σχέδιο  από την κυβέρνηση .Η  μισή επιτροπή είναι στελέχη της κυβέρνησης, θα υλοποιήσουμε ένα σχέδιο  ανασυγκρότησης και ανάπτυξης, θα το σχεδιάσουμε θα το υλοποιήσουμε θα το φέρουμε σε πέρας και θα το φέρουμε σε πέρας βασιζόμενοι,- αυτή είναι και η οδηγία του πρωθυπουργού -σε τρείς πυλώνες : O πρώτος αφορά την σπουδαία δουλειά που έγινε από συναδέλφους  στην Βουλή της Διακομματικής Επιτροπής για την Θράκη , υπάρχει  το κυβερνητικό πρόγραμμα που υλοποιείται σε στενή συνεργασία με την Περιφέρεια ΑΜΘ για περισσότερα από 360 έργα και φυσικά είναι και οι ανάγκες που προέκυψαν από την φυσική καταστροφή.»

Σταύρος Κελέτσης «Ότι εφαρμοστεί  για την Θεσσαλία  το ίδιο ακριβώς σε όλους τους τομείς θα εφαρμοστεί και για τον Εβρο»

«Ότι εφαρμοστεί  για την Θεσσαλία  το ίδιο ακριβώς σε όλους τους τομείς θα εφαρμοστεί και για τον Εβρο, δεν θα υστερήσουμε σε τίποτε,» διαβεβαίωσε από την Αλεξανδρούπολη , ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Στ. Κελέτσης μιλώντας στην εκδήλωση .

Δίνοντας το πλάνο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης  για την ανασυγκρότηση του νομού ο κ. Κελέτσης αναφέρθηκε  στο πρόγραμμα 5.2 του υπουργείου.

«Το πρόγραμμα  5.2 είναι πόροι Ευρωπαϊκοί   της προηγούμενης περιόδου που δεν είχαν χρησιμοποιηθεί,  αφορούν την αποκατάσταση από ακραία γεγονότα, έχουμε τα χρήματα και τα κατευθύνουμε σε αυτήν την προσπάθεια αποκατάστασης του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου στην Θεσσαλία και στον Εβρο,»  είπε ο κ. Κελέτσης ενώ  πρόσθεσε πως θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα  του Γεωργικού αποθεματικού που αφορά μη ασφαλισμένες καλλιέργειες και κινδύνους από τον ΕΛΓΑ .

Σε ότι αφορά το ζωικό κεφάλαιο ο κ. Κελέτσης είπε ότι,  έχουν καταβληθεί οι αποζημιώσεις ,προχωράμε και στο φυτικό, ενώ μέχρι τέλος του έτους θα έχουμε τα αρωματικά και τις άλλες καλλιέργειες και την Ανοιξη το θέμα με τις ελιές, ενώ θα καταβληθούν  από τον ΕΛΓΑ οι αποζημιώσεις.

Σε ότι αφορά την μελισσοκομεία  θα τρέξουν δυο τομεακά προγράμματα στα οποία οι μελισσοκόμοι ανεξαρτήτως εάν έχασαν μέρος του κεφαλαίου τους του μελισσοκομικού αυτό θα υπολογιστεί προκειμένου να συμμετέχουν στα επόμενα προγράμματα.

Οσο αφορά  το μελισσοκομικό πάρκο της Κοτρωνιάς στο Σουφλί ο κ. Κελέτσης είπε πως έχουν βρεθεί οι πόροι  για την  αποκατάσταση του, ενώ εντάχτηκαν όπως και στη Θεσσαλία όλοι οι αγρότες και οι επιλαχόντες των σχεδίων βελτίωσης του 2023 στο πρόγραμμα αυτό.

Τέλος  τις επόμενες ημέρες θα γίνει η πρόσκληση για το 5.3 .Όπως είπε ο κ. Κελέτσης  από πλευράς Αγροτικής ανάπτυξης  θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις και θα καταβληθούν όχι με βάση τις τιμές του τιμοκαταλόγου του ΕΛΓΑ που ήταν παρωχημένος και ξεπερασμένος, αλλά  οι τιμές αυτές θα έιναι ενισχυμένες , πράγμα που θα γίνει με υπουργική απόφαση.

Στ. Μπένος  «ολιστική αξιοποίηση μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου 2024»

Στην εμπειρία του από τότε που ήταν δήμαρχος στην Καλαμάτα και στον μεγάλο σεισμό  που έγινε το 1986 αναφέρθηκε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Διαζώματος , επικεφαλής της Ειδικής Επιτροπής ανασυγκρότησης Β. Εύβοιας κ. Σταύρος Μπένος . « Σε δέκα ημέρες ετοιμάσαμε σχέδιο 30 ετών για την Καλαμάτα ,»είπε ενώ σημείωσε  πως «το σχέδιο για τον Έβρο θα στηριχθεί στο σχέδιο για την Εύβοια που εκπόνησε επιτροπή υπό την δική του προεδρία. Στόχος είναι η ολιστική αξιοποίηση πόρων και η έγκριση του προγράμματος ως τέλη Σεπτεμβρίου του ’24.»

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Εβρου Β. Δελησταμάτης αναφέρθηκε στα 86 εκ ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα καθώς και σε ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την ταχύτερη αποκατάσταση τόσο του περιβάλλοντος όσο και των επιχειρήσεων και περιουσιών. «Σημαντικό θέμα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, είναι και το δημογραφικό, όπως και τα έργα υποδομής στους συνοριακούς σταθμούς του Έβρου, αλλά και ο σχεδιασμός σε επίπεδο αεροπορικών, σιδηροδρομικών, ακτοπλοϊκών συνδέσεων που έχει ανάγκη ο τόπος,σημείωσε χαρακτηριστικά.»

Tέλος στους ανθρώπινους πόρους που είναι αναγκαίοι για την υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδίου για τον Έβρο, οι οποίοι θα προέλθουν από το Πανεπιστήμιο, αναφέρθηκε ο πρύτανης του ΔΠΘ κ. Μάρης Φώτης  σημειώνοντας  μεταξύ άλλων  πως το σχέδιο θα είναι συγκεκριμένο, με μετρησιμότητα στόχων και με προτάσεις που θα πρέπει να αναμοχλεύουν την οικονομία και σε επίπεδο ιδιωτών.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More