Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χρ. Χωμενίδης στο Πρώτο: Τι κρατάω και τι αφήνω από το 2023 (audio)

Στον απόηχο της χρονιάς, καλεσμένος στο στούντιο του Πρώτου Προγράμματος 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, ο βραβευμένος συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης μίλησε για όλα όσα ξεχώρισαν το 2023, πρόσωπα, συμβάντα, καλά και άσχημα, στην πολιτική και στην κοινωνία, στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο.

Από τη χρονιά που τελειώνει, τι κρατάει ο Χρήστος Χωμενίδης ως θετικό;

«Ότι ο κόσμος, νομίζω ότι με όλα αυτά συνειδητοποιεί όλο και περισσότερο τους κινδύνους και τι πρέπει να συμβεί. Νομίζω ότι στη χρονιά αυτή, το 2023, καταλάβαμε ακόμα πιο πολύ πόσο κινδυνεύουμε, απειλούμαστε από την κλιματική αλλαγή. Καταλάβαμε ότι η απολιγνιτοποίηση είναι κάτι το οποίο επείγει. Το καταλάβαμε και φοβάμαι μην το καταλάβουμε με ακόμα σκληρότερο τρόπο».

Συνεχίζει με το τι δεν θα ήθελε να έχει συμβεί.

«Δε θα ήθελα να έχει συμβεί αυτό το οποίο συνέβη στην Θεσσαλία. Ήταν φοβερό και το έχουμε ξεχάσει. Προφανώς δε θα ήθελα να είχαν συμβεί τα Τέμπη. Δε θα ήθελα να έχει συμβεί ο Έβρος. Και τρέμω κυριολεκτικώς για το τι άλλο θα συμβεί από πλευράς  εκδήλωσης της κλιματικής αλλαγής. Διότι όπως καταλαβαίνετε και δε θέλω τώρα να τρομάξω ανθρώπους, αλλά το λέω γιατί κι εμένα μου το είπαν άνθρωποι επιστήμονες, ότι αν αυτό ξανασυμβεί και συμβεί κάπου αλλού, μπορεί να έχουμε εκατοντάδες θύματα».

Ερωτηθείς ποιο πρόσωπο ξεχωρίζει ως πρόσωπο της χρονιάς, η απάντηση έρχεται εξ αντανακλάσεως. «Επειδή ζω με μια δεσποινίδα ετών δεκατρεισήμισι που έχει ως θεά της την Τέιλορ Σουίφτ, περιμένουμε να γίνει πρόσωπο της χρονιάς» ανέφερε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος φυσικά στην κόρη του. «Στην Ελλάδα νομίζω ότι ο πιο συμπαθής άνθρωπος είναι ο Μίλτος Τεντόγλου» συνέχισε.

Στη συνέχεια της συνέντευξής του, αποκαλύπτει ποιος είναι ο συμπαθέστερος όλων των ελλήνων πολιτικών, αλλά και ότι έχει «μείνει άναυδος με το φαινόμενο Κασσελάκη» εξηγώντας το γιατί, ενώ καταθέτει την εκτίμησή του για το ποια θα είναι η πολιτική πορεία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης το επόμενο διάστημα. «Με αυτά και με αυτά, ο Τσίπρας μας έχει γίνει συμπαθής και η σύγκριση με τον Κασσελάκη, μας κάνει να πιστεύουμε ότι όντως είναι statesman. Προφανώς. Σε σχέση με τον Κασσελάκη δεν είναι statesman, είναι ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Χωμενίδης, μιλώντας για τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ποιο ενδεχόμενο τον φοβίζει έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό; «Ότι η ουσιαστική αντιπολίτευση για τον Κ. Μητσοτάκη θα προκύψει από τα δεξιά και όχι από τα αριστερά του. Δηλαδή, αυτό είναι το οποίο εμένα με ψιλοτρομάζει, ότι σκέψου έναν άνθρωπο ο οποίος θα είχε θέσεις σκληρές, θα είχε μια ατζέντα σκληρή δεξιά, αλλά δε θα ήταν γραφικός, δε θα ήταν αστείος στα δικά μας τα μάτια, θα ήταν πολύ συγκροτημένος, πολύ συμπαθής. Δεν υπάρχει. Αλλά θα μπορούσε να συμβεί αυτό το πράγμα. Ο οποίος θα είχε μια συγκροτημένη σκέψη που θα ήταν δεξιά ή άκρα δεξιά. Διότι η Νέα Δημοκρατία με τον Μητσοτάκη έχει μετακινηθεί προς το κέντρο. Δηλαδή σκέψου κάποιον που με επιχειρήματα θα έλεγε, τα όποια επιχειρήματα, εγώ θα τα απέρριπτα μάλλον, ότι εγώ δεν θέλω να παντρεύονται οι ομοφυλόφιλοι. Το αρνούμαι. Ή, πιστεύω ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει συνέχεια pushbacks. Δεν θέλω ούτε έναν μετανάστη να μπαίνει μέσα. Βεβαίως εκεί πέρα θα απαντούσαν ότι οι μετανάστες είναι η μόνη μας ελπίδα σε ό,τι αφορά στο εργατικό δυναμικό πια. Να το πω αλλιώς, έναν Αντώνη Σαμαρά πριν από 30 χρόνια, έναν νεότατο Αντώνη Σαμαρά».

Στα της τρέχουσας επικαιρότητας ο κ. Χωμενίδης, διατυπώνει τη γνώμη του για το έργο που «κατέβηκε» στην έκθεση που φιλοξενεί το ελληνικό προξενείο στη Νέα Υόρκη, ενώ στη συνέχεια σχολιάζει τάσεις της εποχής, την πολιτική ορθότητα και βέβαια μιλάει για το τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «Η δίκη Σουάρεφ» για τη συγγραφή του οποίου, θήτευσε σε δικηγορικό γραφείο  φίλου του αλλά και επισκέφθηκε τη φυλακή Κορυδαλλού.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Χρ. Χωμενίδη εδώ:

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More