Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρήχθη τυρί από νωπό γάλα

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρήχθη τυρί από νωπό γάλα στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή. Μέχρι τώρα η υποχρεωτική παστεβρίωση για υγειονομικούς λόγους δε το επέτρεπε, το νέο πλαίσιο που εισήχθη πρόσφατα δίνει την δυνατότητα, υπό συνθήκες για την παραγωγή του.

Στο εξωτερικό, η παραγωγή του συγκεκριμένου τυριού είναι αρκετά συνηθισμένη και περιλαμβάνει ιδιαίτερα αναγνωρίσιμα προϊόντα όπως Πεκορίνο, Ροκφόρ και Μπρι.

Για την παραγωγή του χρησιμοποιείται η παραδοσιακή τεχνολογία που αποδίδει τα ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά γεύσης, οσμής και υφής του γάλατος.

Η πρώτη ύλη ελέγχεται ολοκληρωμένα και προέρχεται από μονάδα που ακολουθεί συγκεκριμένο πρότυπο ζωοτεχνικής διαχείρισης. Επιπλέον, στο πλαίσιο του έργου Raw Cheese, διαμορφώνονται οι προδιαγραφές για την παραγωγική διαδικασία και τη διασφάλιση των χαρακτηριστικών που καθορίζουν την ποιότητα του ημίσκληρου τυριού.

Αντικείμενο του έργου είναι η διαμόρφωση ολοκληρωμένου συστήματος παραγωγής, προώθησης και διάθεσης αγελαδινού τυριού από νωπό γάλα με ανώτερα χαρακτηριστικά και απευθύνεται σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη που συμμετέχουν στην αγροδιατροφική εφοδιαστική αλυσίδα.

«Οι μονάδες δεν είναι βιώσιμες»

Η παρασκευή της φέτας από μη παστεριωμένο γάλα μπορεί να επιφέρει αυξήσεις στην τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος υποστηρίζουν οι κτηνοτρόφοι.

Οι κτηνοτρόφοι φτιάχνουν τη φέτα χωρίς παστερίωση. Παρά τις αυξήσεις στο γάλα οι κτηνοτρόφοι τονίζουν πως οι μονάδες τους δεν είναι βιώσιμες.

Ο παραδοσιακός τρόπος παρασκευής μπορεί να επιφέρει σημαντικά οφέλη για την παραδοσιακή κτηνοτροφία αλλά και συγχρόνως και για τους καταναλωτές. Βασική προϋπόθεση για την παρασκευή της φέτας, το γάλα, που θα χρησιμοποιηθεί να είναι καθαρό.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΠΑΥΛΟΣ ΣΑΡΟΓΛΟΥ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΗΤΡΟΥΣΙΑΣ, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΘΕΟΔΟΤΑ ΤΣΙΟΠΡΑ

 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More