Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σύγκρουση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ ― Στο επίκεντρο η τροπολογία – μπλόκο του κόμματος Κασιδιάρη

Eν μέσω ενστάσεων και αντιδράσεων η συζήτηση – αυτή την ώρα- της συμπληρωματικής ρύθμισης της κυβέρνησης για το φρένο στο νεοναζιστικό μόρφωμα. Την τροπολογία αναμένεται να στηρίξουν η κυβερνητική πλειοψηφία της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να απέχει από την ψηφοφορία και το ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 να καταψηφίσουν.

Πολιτική σύγκρουση Νέας Δημοκρατίας-ΣΥΡΙΖΑ πυροδοτεί η τροπολογία για τη σύνθεση του Αρείου Πάγου που θα κρίνει τη συμμετοχή ή όχι του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές της 21ης Μαΐου, που ψηφίζεται σήμερα από την Βουλή. Η κυβέρνηση κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση πως με την αρνητική της στάση κλείνει το μάτι στη Χρυσή Αυγή, με την Κουμουνδούρου να απαντά πως δεν θα συμμετάσχει στους ερασιτεχνισμούς της κυβέρνησης.

Την απάντηση στο φασισμό θα την δώσει η κρίση του ελληνικού λαού και οι αγώνες του στην κοινωνία και όχι η κρίση των δικαστών τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας που πήρε το λόγο. Κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον υπουργό Εσωτερικών για μια επιπόλαιη επιλογή αποτέλεσμα των θεσμικών ερασιτεχνισμών της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Επίσης, στηλίτευσε την κριτική του κυβερνώντος κόμματος που υποστηρίζει οτι ο ΣΥΡΙΖΑ κλείνει το μάτι στη Χρυσή Αυγή και παράλληλα έκανε λόγο για προσπάθεια της κυβέρνησης να χειραγωγήσει την δικαιοσύνη.

Απαντώντας στον κ. Τσίπρα ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι υιοθετεί την επιχειρηματολογία των ναζιστών για προεκλογικούς λόγους.

Δεν έχετε το δικαίωμα να κουνάτε το δάκτυλο ότι κλείνει κάποια πολιτική δύναμη – αν είναι δυνατόν – το μάτι στη Χρυσή Αυγή, τόνισε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος εξήγησε την ουσία της διάταξης – ανάχωμα στην είσοδο του φασισμού στη βουλή, ενώ ο γραμματέας της ΝΔ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκριτική στάση.

«Δεν θέλουμε το πολιτικό σύστημα να δώσει τη δυνατότητα σε εχθρούς της Δημοκρατίας να ξανατρυπώσουν στη Βουλή» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σκέρτσος.

Ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι «υπάρχουν κάποιες ψηφοφορίες και κινήσεις που υπερβαίνουν την πολιτική αντιπαράθεση. Δεν πρέπει στη Βουλή να μπαίνουν μέσα μαχαιροβγάλτες».

«Ναι» στην τροπολογία λέει το ΠΑΣΟΚ.

«Στηρίζουμε κάθε μέτρο που αποκλείει μία εγκληματική οργάνωση από τις εκλογές, γιατί αυτή είναι η προστασία της Δημοκρατίας. Και δεν ψάχνουμε αφορμές για να σταθούμε μικροπολιτικά» επισήμανε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Ευαγγελία Λιακούλη.

Αρνητική στάση από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Όπως είπε η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα «το ενδιαφέρον σας αποδεικνύεται όψιμο και υποκριτικό[…] το πλαίσιο το οποίο θα εφαρμόσει ο Άρειος Πάγος με όποιο πρόεδρο και όποια σύνθεση είναι ένα αντιδραστικό κι επικίνδυνο θεσμικό πλαίσιο».

Δεν αλλάζεις τη Δημοκρατία με νόμους και τροπολογίες, δεν φοβάται η Δημοκρατία, δεν βρομίζουμε τη Δημοκρατία ήταν το σχόλιο του Κυριάκου Βελόπουλου για το θέμα.

Μιλώντας από το βήμα της βουλής ο γραμματέας του ΜεΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης είπε ότι οι βουλευτές του κόμματος του δεν θα γίνουν συνεργοί στην ηρωοποίηση Κασιδιάρη και λοιπών, αλλά ούτε θα συμμετάσχουν στην πλάνη ΣΥΡΙΖΑ. Λέμε όχι σε ντόμινο απαγορεύσεων με αντικομμουνιστική στόχευση σημείωσε επίσης ο κ Βαρουφάκης

Υπέρ αναμένεται να ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα απέχει από την ψηφοφορία. Κατά θα ψηφίσουν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.

Η παρέμβαση Τσίπρα στη Βουλή

Με αναφορά στην απουσία του πρωθυπουργού από την τελευταία συνεδρίαση της Βουλής ξεκίνησε την ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας ο οποίος επανέλαβε και την πρόσκληση-πρόκληση για ντιμπέιτ των δύο.

«Ο κ. Μητσοτάκης πάλι λείπει. Κάναμε λέει πολλές αντιπαραθέσεις στη Βουλή. Δε θέλει άλλες. Δε θέλει ούτε τηλεοπτική αντιπαράθεση. Τόσο πολύ εμπιστεύεται τον εαυτό του. Ή μάλλον τόσο πολύ τον εμπιστεύονται οι επικοινωνιολόγοι που τον κοουτσάρουν. Που δεν τον αφήνουν με τίποτα να έρθει σε αντιπαράθεση. Μην εκτεθεί ανεπανόρθωτα». Κάνοντας μάλιστα χιούμορ, καθώς νωρίτερα μίλησε ο Μάκης Βορίδης, είπε «αφού είστε καλός ρήτορας κ. Βορίδη, ας στείλει εσάς στο πόδι του ο κ. Μητσοτάκης για να κάνουμε διάλογο» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Ακολούθως κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για αθέτηση των υποσχέσεών του κατά τη διάρκεια της τετραετίας. Είπε χαρακτηριστικά: «Έλεγε ο κ. Μητσοτάκης στις προγραμματικές του δηλώσεις. Λιγότεροι φόροι. Πολλές επενδύσεις. Καλές και νέες δουλειές. Καλύτεροι μισθοί και υψηλότερες συντάξεις. Αποτελεσματικό κράτος, που θα προσφέρει στον πολίτη Ασφάλεια, αξιοπρεπή Υγεία και σύγχρονη Παιδεία. Και διαφάνεια, λογοδοσία και αξιοκρατία».

Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός μείωσε τους φόρους για τα μεγάλα εισοδήματα και τις μεγάλες περιουσίες, ενώ αντίθετα δεν μείωσε τους έμμεσους φόρους, διατήρησε τον ΦΠΑ και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Παράλληλα είπε ο κ. Τσίπρας, η κυβέρνηση δεν πέτυχε τους στόχους που είχε βάλλει για την αύξηση των επενδύσεων, επί των ημερών της μειώθηκε λόγω της ακρίβειας το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, ενώ όχι μόνο δεν τήρησε τις υποσχέσεις για τις συντάξεις αλλά αντίθετα «κατάργησε την 13η σύνταξη που είχε δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ».

O Αλέξης Τσίπρας το απόγευμα θα επισκεφθεί το Ίλιον, όπου θα συνομιλήσει με πολίτες, για τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους. Στο επίκεντρο, αυτής της επικοινωνίας με τους πολίτες που έχει και θα συνεχίσει να έχει ο Αλέξης Τσίπρας, όπως τονίζουν στελέχη της αξιωματική αντιπολίτευσης οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από το πρόγραμμα διακυβέρνησης του κόμματός του για άμβλυνση και διόρθωση των πολύ αρνητικών συνεπειών των 4 ετών διακυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, όπως λένε από την αξιωματική αντιπoλίτευση.

Στις 22/4 η επίσημη εκκίνηση της προεκλογικής περιόδου – Χρονοδιάγραμμα & Διαδικασία

Να σημειωθεί αυτή θα είναι η τελευταία κοινοβουλευτική αναμέτρηση στη βουλή μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο πρωθυπουργός αποκάλυψε χθες κατά την περιοδεία του στη Θεσσαλονίκη ότι η επίσημη εκκίνηση της προεκλογικής περιόδου θα ξεκινήσει το Σαββατοκύριακο μετά το Πάσχα, συνεπώς πιθανότερη ημερομηνία είναι το Σάββατο 22 Απριλίου ο πρωθυπουργός να επισκεφθεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητώντας την διάλυση της Βουλής και τη διεξαγωγή των εκλογών στις 21 Μαΐου. Στη συνέχεια θα εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα και θα θυροκολληθεί στη Βουλή, σηματοδοτώντας την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Εν τω μεταξύ νέο προεκλογικό σποτ της ΝΔ δόθηκε στη δημοσιότητα και μάλιστα το ανέβασε ο πρωθυπουργός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Με το τρίπτυχο σταθερά, τολμηρά μπροστά περιγράφεται σε σύντομο χρόνο το έργο της κυβέρνησης τα 4 χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ με τον πρωθυπουργό να τονίζει: «Είχαμε σχέδιο για την ανάπτυξη, για τη μείωση της ανεργίας, για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Και έχουμε σχέδιο για το μέλλον. Για να πάμε τολμηρά μπροστά, με καλύτερους μισθούς για όλους. Με αξιοπρεπή δημόσια Υγεία. Με ένα καλύτερο κράτος».

Πηγές: ΕΡΤ – Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή, Γιώργος Παντελάκης, Πρώτο Πρόγραμμα

Σχετικά άρθρα: Αλ. Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει τηλεοπτική αντιπαράθεση – Δεν εμπιστεύεται τον εαυτό του

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More