Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

COP28 : Το μετέωρο βήμα αποδέσμευσης από τα ορυκτά καύσιμα- Η προσωρινή υποχώρηση των τιμών

Σύνταξη : Πολυδεύκης Παπαδόπουλος

Οι αποφάσεις της COP28 από τη σκοπιά του τι μέλλει γενέσθαι στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων με τη δέσμευση -αλλά αόριστη, χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις χωρών και οδικό χάρτη- για απεξάρτηση έως το 2050, καθώς και η μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου τους τελευταίους τρεις μήνες και πόσο θα διαρκέσει είναι τα ζητήματα που εξετάζονται στην εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο» (Α’ Πρόγραμμα, Σάββατα και Κυριακές 12.00-13.00). Καλεσμένος είναι ο Δρ. Χαράλαμπος Έλληνας, πρώην επικεφαλής του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και σήμερα σύμβουλος εταιρειών για τους υδρογονάνθρακες στην ΝΑ Μεσόγειο, καθώς και ανώτερος εταίρος του Global Energy Center στο Atlantic Council.

Ως προς το βασικό διακύβευμα της φετινής COP 28, ορισμένες πλευρές θεωρούν πως επιτεύχθηκε μια ιστορική νίκη μετά από τρεις δεκαετίες προσπαθειών, καθώς οι χώρες που συμμετείχαν συμφώνησαν στη μετάβαση μακριά από το κάρβουνο, το πετρέλαιο και το ορυκτό αέριο έως το 2050. Αρκετοί όμως ειδικοί, ΜΚΟ κλπ που ασχολούνται με το ζήτημα κρίνουν πως δεν κατάφεραν να δώσουν το ισχυρό σήμα που απαιτείται για αλλαγή πορείας, συμφωνώντας στη σταδιακή, αλλά πλήρη, κατάργηση των ορυκτών καυσίμων. Επιπλέον, άφησαν πολλά ‘παραθυράκια’ με κυριότερα τα έργα Carbon Capture Utilisation and Storage (CCS) και τη χρήση ‘μεταβατικών’ καυσίμων. Τα μεν αποτελούν έργα δέσμευσης εκπομπών άνθρακα μεγάλης κλίμακας που βασίζονται σε μια πολυδάπανη τεχνολογία η οποία δύναται να χρησιμοποιηθεί από το λόμπι των ορυκτών καυσίμων σαν δικαιολογία συνέχισης των δραστηριοτήτων τους, η δε αναφορά στα μεταβατικά καύσιμα υπονοεί απευθείας το ορυκτό αέριο που κύριο συστατικό έχει το μεθάνιο, ένα αέριο που ευθύνεται για το 30% της υπερθέρμανσης του πλανήτη μέχρι τώρα.

Ο κ. Ελληνας ερωτάται για το πώς αξιολογεί αυτές τις αποφάσεις της COP 28, αλλά και τα όσα συμβαίνουν στην πράξη από τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, μετά και τις διακηρύξεις των προηγουμένων COP και ιδίως εκείνη του Παρισιού το 2015, όπου υπήρξαν οι πρώτες διεθνείς συμφωνίες για τη σύνδεση της χρήσης τους με την κλιματική αλλαγή και την ανάγκη αποδεύσμευσης από αυτά. Συγκεκριμένα : -Από το 2021 οι εταιρείες εξόρυξης έχουν δαπανήσει 170 δισ. δολάρια για την αξιοποίηση νέων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου -Το 96% των 700 εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην εξερεύνηση και ανάπτυξη νέων κοιτασμάτων συνεχίζουν σε ρυθμούς business as usual -Πάνω από 1.000 εταιρείες σχεδιάζουν νέους αγωγούς φυσικού αερίου, σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο ή τερματικούς σταθμούς εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου –Mε τη χρήση της αμφισβητούμενης τεχνολογίας δέσμευσης άνθρακα η οποία αναφέρεται, θα χρειάζονταν περίπου 343 χρόνια για να «συλληφθεί»» ικανή ποσότητα CO2 που βρίσκεται στην ατμόσφαιρα σύμφωνα με ανάλυση της οργάνωσης Global Witness για θέματα διαχείρισης των φυσικών πόρων.

Στην ίδια συζήτηση ο κ. Έλληνας ερωτάται, επίσης, για το μη αναμενόμενο σενάριο που εκτυλίσσεται αυτή την εποχή στην αγορά πετρελαίου: Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι τιμές του μαύρου χρυσού έχουν καταγράψει πτώση πάνω από 24% ! Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζεται, όπως και η σύγκρουση Ισραήλ- Χαμάς στη Μέση Ανατολή και τον ΟΠΕΚ+ να μειώνει την ημερήσια παραγωγή, πολλοί πρόβλεπαν το πετρέλαιο να εκτοξεύεται πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, κάτι που προξενούσε δέος μσε αγορές, κυβερνήσεις και καταναλωτές. Τελικά διαψεύστηκαν : Το Brent, σημείο αναφοράς στην Ευρώπη και το αργό West Texas έχουν υποχωρήσει από τις αρχές Σεπτεμβρίου περίπου στο 24%, ενώ σε πτωτική τάση βρίσκεται και η τιμή και του φυσικού αερίου.

Οπως εξηγεί ο κ. Έλληνας αυτό συμβαίνει για δύο βασικούς λόγους: -Πρώτον, λόγω της απότομης αύξησης της παραγωγής αργού πετρελαίου σε κράτη μη μέλη του ΟΠΕΚ, όπως π.χ. οι ΗΠΑ (η ημερήσια παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες ξεπέρασε και τα 13,2 εκατομμύρια βαρέλια !), η Βραζιλία , η Γουϊάνα κλπ. Πρόκειται για πετρελαιοπαραγωγές χώρες στις οποίες ο ΟΠΕΚ+ δεν υπολόγιζε, όταν αποφάσιζε περικοπές στην παραγωγή των σημαντικότερων μελών του και κυρίως της Σ. Αραβίας και της Ρωσίας -Δεύτερον εξ αιτίας της μείωσης της ζήτησης, η οποία αναμένεται, μάλιστα, να συνεχίσει να υποχωρεί λόγω της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης. Π.χ. η Fitch Ratings στην παγκόσμια έκθεση της εκτιμά ότι το 2024 η παγκόσμια ανάπτυξη πρόκεται να επιβραδύνει περαιτέρω στο 2,1%. Ωστόσο, ο κ. Ελληνας εξηγεί τους λόγους για τους οποίους, σε πιο μεσοπρόθεσμη βάση, οι τιμές του μαύρου χρυσού είναι πιθανόν να ανεβούν ξανά και να πλησιάσουν τελικά τα 100 δολ. το βαρέλι κι εκείνες, αντιθέτως, του φυσικού αερίου να υποχωρήσουν σε πιο χαμηλά επίπεδα.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More