Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«DefencEduNet»: Η ευκαιρία μας για μια δυναμική επανεκκίνηση της Αμυντικής Βιομηχανίας

Όσοι γνωρίζουν καλά τον τομέα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, γνωρίζουν επίσης καλά πως το στοίχημα χάνεται σε μεγάλο ποσοστό, εδώ και δεκαετίες, από το συγκριτικό μειονέκτημα που έχει η χώρα μας, σε σχέση με γειτονικές χώρες, από την έλλειψη υποστήριξης σε μια εγχώρια δυναμική και εξωστρεφή αμυντική βιομηχανία. Δόθηκαν αρκετές ευκαιρίες στο παρελθόν. Όμως, με ευθύνη κυρίως των κέντρων αποφάσεων, αυτές εγκαταλείφθηκαν.

Φαίνεται, ωστόσο, πως γίνονται πλέον σοβαρές προσπάθειες προκειμένου το restart, η επανεκκίνηση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, να γίνει πάνω σε σωστά θεμέλια και σε συνεργασία με τον βασικό πυλώνα αναπτυξιακού σχεδιασμού μιας χώρας όπως η δική μας. Ποιος είναι αυτός; Η Πανεπιστημιακή Κοινότητα.

Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του δημοσιογράφου της ΕΡΤ, Νίκου Λαδιανού, τις επόμενες μέρες ανακοινώνεται η σύσταση της «Εταιρείας Διασύνδεσης Αμυντικής Βιομηχανίας, Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας» με τον χαρακτηριστικό, συντομογραφικό τίτλο «DefencEduNet». Ουσιαστικά, θα πρόκειται για την πρώτη θεσμοθετημένη πρωτοβουλία για τη διασύνδεση των ΑΕΙ με την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία.

Σύνθημα των εμπνευστών αυτής της προσπάθειας: «Ισχυρή Αμυντική Βιομηχανία σημαίνει Ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις και αυτό σημαίνει Ισχυρή Ελλάδα».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ρεπορτάζ μας, στην κοινή αυτή προσπάθεια συμμετέχουν ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Εξοπλισμού (ΣΕΚΠΥ), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και το ΕΚΕΤΑ.

Μεταξύ των στόχων της πρωτοβουλίας αυτής, είναι:

• Η ενίσχυση της επιστημονικής συνεργασίας των Ελληνικών Α.Ε.Ι. και Ερευνητικών Κέντρων με την αμυντική βιομηχανία προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων, της Εθνικής Οικονομίας και της Επιστημονικής Κοινότητας.

• Η προώθηση της έρευνας, της καινοτομίας και της διεπιστημονικότητας, ενισχύοντας την παραγωγή νέων προϊόντων και τεχνολογιών.

• Η ενίσχυση των μηχανισμών έρευνας και ανάπτυξης των Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων για την ανάπτυξη ευρωπαϊκής αμυντικής τεχνολογίας αυξάνοντας παράλληλα τη συμμετοχή του επιστημονικού δυναμικού σε ευρωπαϊκά προγράμματα και πρωτοβουλίες, όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας.

• Η προαγωγή της συνεργασίας του εγχώριου επιστημονικού και τεχνολογικού δυναμικού με το αντίστοιχο δυναμικό των Πανεπιστημίων και των Ερευνητικών Κέντρων των Βαλκανικών χωρών.

Επίσης, σημαντικός ρόλος φαίνεται πως προορίζεται για την Δυτική Μακεδονία, προκειμένου να μετεξελιχθεί σε ένα σύγχρονο κέντρο παραγωγής γνώσης και τεχνολογίας, ικανό να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της απολιγνιτοποίησης, προσελκύοντας σημαντικές επενδύσεις στον τομέα αυτό.

Οι λεπτομέρειες αυτού του φιλόδοξου εγχειρήματος αναμένεται να ανακοινωθούν την ερχόμενη Δευτέρα σε εκδήλωση του ΣΕΚΠΥ και του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More