Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

SOS από τα Ηνωμένα Έθνη για τη λεοπάρδαλη του χιονιού: Έχουν απομείνει λίγες χιλιάδες – Σταματήστε τώρα τη λαθροθηρία

Έκκληση για τον τερματισμό της παράνομης λαθροθηρίας και διακίνησης της λεοπάρδαλης του χιονιού κάνει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών με ανάρτησή του στο Twitter.

Όπως επισημαίνεται σχετικά, έχουν απομείνει μόνο 4.000 – 7.500 λεοπαρδάλεις του είδους, παγκοσμίως. «Βοηθήστε ώστε να διαδοθεί η ανάγκη να τερματιστεί η παράνομη λαθροθηρία και διακίνηση για την προστασία αυτών των απειλούμενων αιλουροειδών», τονίζουν.

There are only 4,000-7,500 snow leopards left in the world.

On Sunday’s #SnowLeopardDay, help spread the word on the need to end illegal poaching & trafficking to protect these endangered cats. https://t.co/AusE7pwxa7 pic.twitter.com/o2i9SxPWGT

— United Nations (@UN) October 23, 2022

Στο σχετικό άρθρο αναφέρεται ότι πρόκειται για ένα από τα απειλούμενα είδη αιλουροειδών στον κόσμο, ενώ συναντάται σε  άγονα βουνά στην κεντρική και νότια Ασία. Βρίσκεται στην Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης.

Θεωρείται μυθικό πλάσμα, που κάνει την εμφάνισή του συμβολικά στην ινδική, νεπαλέζικη και θιβετιανή λαογραφία, αλλά έχει χρησιμοποιηθεί επίσης ως δείκτης για την υγεία στα περιβάλλοντα μεγάλου υψομέτρου: Εφόσον οι λεοπαρδάλεις του χιονιού επιβιώνουν, θα ευδοκιμήσουν και αμέτρητα άλλα είδη.

Πλέον, λόγω της ζήτησης για τη γούνα τους, αλλά και εξαιτίας των αυξανόμενων πιέσεων στους βιότοπούς από τις επεκτεινόμενες βιομηχανίες, τους κτηνοτρόφους και την κλιματική αλλαγή, η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης προβλέπει ότι ένα επιπλέον 10% του πληθυσμού της λεοπάρδαλης του χιονιού αναμένεται να εξαφανιστεί έως το 2040.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, η πρωτοβουλία Vanishing Treasures του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) συνεργάστηκε με περιφερειακούς εταίρους στο Τατζικιστάν και τη Δημοκρατία της Κιργιζίας, ώστε να γίνουν κατανοητά τα σημερινά, όσο και τα μελλοντικά τρωτά σημεία των πληθυσμών που ουσιαστικά συμβιώνουν με τις συγκεκριμένες λεοπαρδάλεις.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More