Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Άρχισαν οι σεισμικές έρευνες για φυσικό αέριο νοτιοδυτικά της Κρήτης

Δεν πέρασαν λίγα 24ωρα από την στιγμή που ανακοινώθηκαν και σήμερα άρχισαν οι έρευνες της EXXON MOBIL ανοικτά της Κρήτης για την ανεύρεση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Ο Λευτέρης Συμβουλάκης, δημοσιογράφος στην «ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ», αναφέρεται σε ένα χρονικό πολλών ετών, όταν οι σχετικές συζητήσεις, για την ύπαρξη κοιτασμάτων αντιμετωπίζονταν με ελαφρότητα και απαξίωση από ορισμένους.

Προφανώς η τάση της εποχής να βγεί η Ελλάδα από το κάδρο των υδρογονανθράκων συνέπιπτε με διεκδικήσεις στην ελληνική επικράτεια, που είχαν πάρει επιθετικό χαρακτήρα.

Σύμφωνα με τον κ. Συμβουλάκη, ο χρόνος πλέον τρέχει και όλοι ελπίζουν ότι σύντομα θα επιβεβαιωθούν οι ψίθυροι. Όπως δείχνουν τα στοιχεία οι έρευνες θα αποκαλύψουν κοιτάσματα που θα  καλύψουν περίπου το 20% των αναγκών σε αέριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συζήτηση άρχισε προ δεκαετιών και οι πρώτες δορυφορικές και βυθομετρικές έρευνες είχαν πιστοποιήσει αυτό που ηρνείτο η πολιτική ηγεσία.

Έρευνες και στην Πελοπόννησο

Το νερό μπήκε στο αυλάκι, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ανανίας Τσιραµπίδης, ομότιμος καθηγητής ορυκτολογίας-πετρολογίας Α.Π.Θ.. «Η ιστορία αυτή με τους υδρογονάνθρακες εξελίσσεται εδώ και σαράντα έως πενήντα χρόνια».    

Η γεωλογική επισκόπηση των ΗΠΑ και των Νορβηγικών ινστιτούτων έχουν γνώση αυτού του ζητήματος εδώ και δεκαετίες, αλλά έμειναν στα συρτάρια, για λόγους προφανώς που δεν ήθελαν την Ελλάδα στο γεωπολιτικό παιχνίδι της ενέργειας.

Είναι αδιανόητο ολόκληρη η περιοχή πέριξ της Ελλάδας να έχει υδρογονάνθρακες, να τους εκμεταλλεύονται οι γειτονικές χώρες και η Ελλάδα να μην διαθέτει τέτοιο πλούτο, σημειώνει  ο κ. Τσιραµπίδης, εκφράζοντας την ελπίδα έως το 2027- 2028 να γίνει η πρώτη εξόρυξη.

Ως γνωστό τα πετρέλαια της Ηπείρου αναφέρονται από τον Ηρόδοτο, ενώ κατά τον  Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο οι Ιταλοί εκμεταλλεύονταν τα κοιτάσματα που ήταν επιφανειακά στην περιοχή της Ηπείρου και είχαν διυλιστήρια, από όπου κάλυπταν τις ανάγκες του στρατού τους.

Στις 16 Σεπτεμβρίου 1998 η εταιρεία  Enterprise Oil Exploration Ltd. εξέδωσε δελτίο τύπου για τα θετικά αποτελέσματα, τα οποία προσδοκούσε από τις σεισμικές έρευνες που διεξήγαγε σε έκταση 213 χλμ. στην περιοχή της Ηπείρου από τον Μάρτιο του ίδιου έτους. Βάση αυτών προγραμμάτιζε την επόμενη φάση της ερευνητικής γεώτρησης για το 2001. Ένα χρόνο αργότερα η εταιρεία εξαγοράστηκε από την βρετανική Shell.

Φυσικά το μόνο που υπήρξε ήταν περιπαικτικά σχόλια, απαξίωση και λοιδορίες εκ μέρους των τότε αρμοδίων προς εκείνους που επέμεναν ότι η Ελλάδα έχει πλούτο. Τα  όποια συμφέροντα εντός και εκτός πέτυχαν να θέσουν την χώρα σε υποδεέστερη θέση.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More