Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η έπαρση της μεγάλης σημαίας – Αύριο τα ελευθέρια της Χίου

Τα “καλά” της έχει φορέσει η Χίος, προκειμένου να γιορτάσει αύριο τα ελευθέρια της. Ήταν 11 Νοεμβρίου του 1912, όταν ο ελληνικός στόλος βομβάρδισε τις τουρκικές θέσεις και μια ελληνική πυροβολαρχία αποβιβάστηκε στο νησί.

Ο δημοσιογράφος Θοδωρής Πυλιώτης, μεταφέρει στους τηλεθεατές το γιορτινό κλίμα, που συνοδεύει τις εκδηλώσεις μνήμης και την καθιερωμένη παρέλαση.

Η μεγάλη σημαία δώρο από την Μητρόπολη αποτελεί πολύτιμο απόκτημα για το νησί, που υπενθυμίζει μια μοναδική στιγμή στην ιστορία του πολύπαθου νησιού.

Η Χίος αποτελούσε σημαντικό προπύργιο της οθωμανικής κυριαρχίας, το οποίο δεν εγκατέλειψε εύκολα. Οι μάχες διήρκησαν έως και τον Ιανουάριο του 1913, οπότε και επήλθε η πλήρης απελευθέρωση του νησιού.

Το τίμημα της απελευθέρωσης της Χίου αποδείχτηκε βαρύ. Ο απολογισμός μετρούσε  36 νεκρούς και 166 τραυματίες. Οι νεκροί του 1912 προστέθηκαν στους χιλιάδες δολοφονημένους τον Μάρτιο του 1822, όταν κατά τον ξεσηκωμό του νησιού ο Καρά Αλί αποβίβασε τον τουρκικό στρατό, που έσφαξε 42.000 από τους 180.000 κατοίκους και πούλησε στα σκλαβοπάζαρα της ανατολής περίπου 52.000, κυρίως γυναικόπαιδα.

Το 1912 η Χίος έπαψε πλέον να αποτελεί κομμάτι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, έπειτα από 356 χρόνια με την κατάληψή της το 1566, αλλά η ενσωμάτωση της στο Ελληνικό κράτος επήλθε μετά το τέλος του Α΄Π.Π. και την συνθήκη της Λωζάννης το 1923.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More