Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ένας μήνας πολέμου Ισραήλ – Χαμάς χωρίς να διαφαίνεται το τέλος του — Η ΕΡΤ στην πρώτη γραμμή

To Ισραήλ θα αναλάβει τη συνολική ευθύνη για την ασφάλεια της Γάζας επ’ αόριστον μετά τη λήξη του πολέμου, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, την ώρα που οι ένοπλες δυνάμεις μετρούν αντίστροφα, για να εισβάλλουν μέσα στην πόλη της Γάζας, που βρίσκεται ήδη σε πολιορκία. Ο αριθμός των νεκρών, – κυρίως αμάχων – μεγαλώνει. Περισσότεροι από 10.000 έχουν χάσει τη ζωή τους, ανάμεσά τους τουλάχιστον 4.000 παιδιά, σύμφωνα με τους Παλαιστινίους.

Η ΕΡΤ στην εμπόλεμη ζώνη: Ενός λεπτού σιγή και μεσίστιες σημαίες στο Ισραήλ ένα μήνα μετά τη σφαγή

«Στη Γάζα είδα κομμένα μωρά στη μέση» – «Παιδί έκλαιγε όλη νύχτα από την πείνα»: Συγκλονίζουν μαρτυρίες επαναπατρισθέντων Ελλήνων

Σφίγγει ο κλοιός στη Γάζα: Νεκρά παιδιά από επιδρομή σε προσφυγικό καταυλισμό – Συλλήψεις μελών της Χαμάς στη Δυτική Όχθη

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι έχουν εντοπιστεί ρουκέτες της Χαμάς σε κατοικίες κοντά σε νοσοκομείο

Στην πόλη Σντερότ, σε απόσταση αναπνοής από το βόρειο τμήμα της Γάζας συνεχίζεται το ανελέητο σφυροκόπημα των ισραηλινών δυνάμεων προς τη Γάζα, ο κλοιός έχει στενέψει. Την ίδια ώρα, συνεχείς είναι και οι ρίψεις ρουκετών από την πλευρά της Χαμάς. Σήμερα συμπληρώθηκε ένας μήνας πολέμου. Μάλιστα, οι Ισραηλινοί, υποστηρίζουν ότι έχουν εντοπιστεί ρουκέτες σε κτήρια που βρίσκονται κοντά σε νοσοκομείο.

Μετά απο ένα μήνα πολέμου, το Τελ Αβίβ επισημαίνει ότι δεν θέλει να επεκταθεί αυτός ο πόλεμος.

Αναφορικά με το επιχειρησιακό κομμάτι, σύμφωνα με τον ανατποκριτή της ΕΡΤ, Γιώργο Σιδέρη, δύναμη του Ισραήλ δείχνει ότι από τον βόρειο τομέα προελαύνει έως κάποια σημεία όπου συναντά τους θύλακες της Χαμάς, με τους οποίους ξεκινούν νέες μάχες. Από τις ενημερώσεις προκύπτει ότι υπήρχε ανταλλαγή πυροβολισμών μέσα από σπίτια αλλά και εντοπισμός ρουκετών και εκτοξευτών μέσα σε σπίτια, όπου έμεναν Παλαιστίνιοι.

Επίσης, σύμφωνα με το Ισραήλ, δίπλα στη δομή υγείας Άλις Γκουντ – σε διπλανό κτήριο – εντοπίστηκαν και εξουδετερώθηκαν άντρες της Χαμάς. Οι ισραηλινές αρχές εικάζουν πως πρόκειται για αποθήκη οπλισμού της Χαμάς, όπου κατέφευγαν οι μαχητές της για να προμηθευτούν όπλα, ώστε να συνεχίσουν τις επιθέσεις.

Ο IDF αναφέρει ότι κατάφερε να πάρει τον έλεγχο από ακόμη ένα προπύργιο της Χαμάς και έχει καταστρέψει πολλά από τα όπλα που χρησιμοποιούσαν οι μαχητές της.

(Photo by Mohammed ABED / AFP)

Τρία παιδιά μεταξύ των πέντε νεκρών από ισραηλινή επιδρομή στη Χαν Γιουνίς

Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή πραγματοποιήθηκε στον προσφυγικό καταυλισμό Χαν Γιουνίς, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τουλάχιστον πέντε νεκροί, τρία εκ των οποίων ήταν παιδιά. Εικόνες από το σημείο δείχνουν διασώστες να δίνουν μάχη με το χρόνο για να απεγκλωβίσουν επιζώντες από τα ερείπια.

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν τον Βορρά της Γάζας προς το Νότο

Εκατοντάδες Παλιστίνιοι αξιοποίησαν τον ανθρωπιστικό διάδρομο για να εγκαταλείψουν τον Βορρά και να καταφέρουν να φτάσουν στο Νότο της Γάζας. Βίντεο δείχνει πολλούς άμαχους να προχωρούν, κρατώντας λευκές σημαίες ενώ άλλοι έχουν τα χέρια τους ψηλά.

(Photo by MAHMUD HAMS / AFP)(AP Photo/Mohammed Dahman) (AP Photo/Mohammed Dahman) (AP Photo/Mohammed Dahman)

Ημέρα πένθους στο Ισραήλ ένα μήνα μετά τη σφαγή από τη Χαμάς

Οι Ισραηλινοί τιμούν σήμερα την «ημέρα πένθους» που διοργάνωσαν για να τιμήσουν την επέτειο ενός μήνα από την επίθεση σοκ της 7ης Οκτωβρίου από την τρομοκρατική ομάδα της Χαμάς, κατά την οποία σκοτώθηκαν πάνω από 1.400 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, και περίπου 240 κρατήθηκαν όμηροι.

Στις 11:00 το πρωί τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή σε ολόκληρη τη χώρα και οι τοπικές αρχές θα κατεβάσουν τη σημαία ώστε να κυματίζει μεσίστια. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας θα πραγματοποιούνται επίσης τελετές μνήμης σε σχολεία και πανεπιστήμια.

Αργότερα το απόγευμα, ο κόσμος θα συγκεντρωθεί στις πλατείες των πόλεων και σε άλλες κεντρικές περιοχές για να ανάψει κεριά στη μνήμη των πεσόντων στρατιωτών και των δολοφονημένων πολιτών.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More