Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ένθετο Οικονομία: Δικλείδες ασφαλείας στις ηλεκτρονικές συναλλαγές – Τι θα περιέχει το πακέτο της ΔΕΘ

Αυξάνονται οι χρεώσεις των τραπεζών για ηλεκτρονικές και φυσικές συναλλαγές. Πρόσθετες δικλίδες ασφαλείας για συναλλαγές μέσω διαδικτύου. Ποια μέτρα έχει σχεδιάσει το οικονομικό επιτελείο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Πώς θα ενισχυθεί το εισόδημα των συνταξιούχων. Ετήσια αύξηση 7% στον τζίρο των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου το δεύτερο τρίμηνο του έτους δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, είναι ορισμένα από τα θέματα που αναλύει το ένθετο Οικονομία του Ertnews.

Πληστηριασμοί και προστασία ευάλωτων δανειοληπτών

Μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου έχουν προγραμματιστεί να γίνουν 2.550 πλειστηριασμοί κατοικιών από 4.698 που είναι συνολικά προγραμματισμένοι μέχρι το τέλος του χρόνου. Την ίδια στιγμή, εντυπωσιακά μικρός είναι ο αριθμός των ευάλωτων δανειοληπτών που έχουν επιδιώξει να μπουν στο ενδιάμεσο καθεστώς προστασίας από τους πλειστηριασμούς, χάρις στις εν λόγω ρυθμίσεις που προβλέπει κρατική επιδότηση της δόσης και στη συνέχεια δικαίωμα να παραμείνουν στο σπίτι τους για 12 χρόνια έναντι ενοικίου, έχουν κάνει μόλις 110 άτομα.

Χαμηλότερος των προσδοκιών είναι και ο αριθμός όσων έχουν καταφέρει να πάρουν επιδότηση 50% της αύξησης του επιτοκίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους.

Αυξημένος κατά 7% ήταν ο τζίρος του εμπορίου το δεύτερο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Όπως είπε ο Άκης Αθανασόπουλος ο τζίρος στο λιανικό εμπόριο για το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας έχει μία αύξηση σε ετήσια βάση, συγκρίνοντας δηλαδή 2ο τρίμηνο φέτος με 2ο τρίμηνο πέρυσι κατά 7%. Αυτό σημαίνει ότι ο τζίρος μόνο για το συγκεκριμένο τρίμηνο ανήλθε στα 16,9 δισεκατομμύρια ευρώ, σχεδόν άγγιξε τα 17 δισεκατομμύρια.

Τι αλλάζει στις ηλεκτρονικές συναλλαγές

Πρόσθετες δικλίδες ασφαλείας στις ηλεκτρονικές συναλλαγές προωθούν οι τράπεζες. Την ίδια στιγμή ωστόσο, ακριβαίνουν τις χρεώσεις τους για μια σειρά από ηλεκτρονικών, ηλεκτρονικών και φυσικών συναλλαγών. Οι τράπεζες προχωρούν σε όλο και περισσότερα και πιο σύνθετα εργαλεία διασφάλισης των συναλλαγών που διενεργούνται είτε μέσω των αυτόματων συστημάτων των τραπεζών είτε μέσω του λεγόμενου ηλεκτρονικού εμπορίου, ανέφερε ο Μιχαήλ Γελαντάλις.

Ωστόσο, όπως είπε, παρά τις πιέσεις του οικονομικού επιτελείου και της κυβέρνησης, οι χρεώσεις των τραπεζών ακόμα και σε απλές καθημερινές συναλλαγές δεν φαίνεται να πιάνουν τόπο γιατί οι αποδόσεις όσον αφορά στην κατάθεση παραμένουν πολύ χαμηλές. Οι δε χρεώσεις όσον αφορά στα δάνεια που χορηγούνται σε ιδιώτες επιχειρήσεις παραμένουν πολύ υψηλές. Η διαφορά είναι από τις μεγαλύτερες στο τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης.

Αν και απέχουμε 10 ημέρες από την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ στις 9 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ έδωσε ένα στίγμα για το τι θα πρέπει να περιμένουμε να ανακοινώσει για την ενίσχυση του εισοδήματος των συνταξιούχων, αλλά και για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More