Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ένθετο Πόλεις: Το μοναστήρι που είναι χτισμένο σε βράχο στα Άγραφα – Νέοι που άφησαν τις μεγαλουπόλεις και επέστρεψαν στον τόπο τους

Ανεβαίνουμε στο μοναστήρι της Παναγίας Στάνας, ένα από τα πιο εντυπωσιακά μοναστήρια στα Άγραφα που βρίσκεται κρυμμένο σε βράχο. Άφησαν τη ζωή τους στις πόλεις και γύρισαν στον τόπο τους. Γνωρίζουμε Αγραφιώτες που επέστρεψαν στα χωριά τους με όραμα και όνειρα. Ο δήμος Αγράφων αποτελεί για τους γιατρούς ένα σχολείο ιατρικά. Δυσπρόσιτες περιοχές και έλλειψη ιατρικού προσωπικού είναι τα δύο μεγάλα αγκάθια για την περιοχή. Δείτε στο Ένθετο Πόλεις του EΡΤΝEWS:

Η ξεχωριστή ιστορία της Μονής Παναγίας Στάνας

Μεταξύ των τοπικών κοινοτήτων Επινιανά και Αγραφα είναι χτισμένο στο σπήλαιο ενός γρανιτένια βράχου, το καθολικό της Μονής Παναγίας Στάνας των Αγράφων. Η ιστορία της είναι συνδεδεμένη με πολλές παραδόσεις και θρύλους. Βρίσκεται καλά κρυμμένο στα βράχια του Αγραφιώτικου τοπίου.

Η Μονή της Παναγίας της Στάμνας είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα μοναστήρια ανάμεσα στα Άγραφα και τα Επινιανά. «Είναι του 1500 με 1600. Εδώ είναι η θαυματουργή εικόνα που πήρε και την ονομασία Παναγία η στάμνα που είναι του 1100 με 1200 περίπου και ονομάζεται “Στάνα” γιατί ήταν από το Σταν της Αμφιλοχίας. Προφανώς κάποιος λόγω εικονομαχίας την έκρυψε μέσα σε ένα βράχο και μετά από 300 χρόνια, γύρω στο 1500 βλέπαν οι βοσκοί ένα φως και λέγανε τι είναι αυτό το φως που βλέπουμε εκεί μέσα στα βράχια. Και έτσι πήγαν να δουν και βρήκαν την εικόνα. Την πήραν στο σπίτι τους, την πήραν στο χωριό τους όμως το βράδυ η εικόνα επέστρεφε πάλι μέσα στη σπηλιά. Έγινε αυτό δυο τρεις φορές και οπότε οι χωρικοί είπαν ότι μάλλον η Παναγία εδώ θέλει να ζήσει και έκαναν εκκλησάκι.

Κατάνυξη και δέος. Ένα μοναστήρι όπου, όπως λέγεται, περίπου στα μέσα του 12ου αιώνα, βρέθηκε η εικόνα της Γέννησης της Θεοτόκου στο βάθος της σπηλιάς από βοσκούς και έτσι χτίστηκε ο ναός. «Δεύτερο Άγιον Όρος είναι. Δεν είναι τυχαίο σε μια τόσο μικρή περιοχή να έχει 5 – 6 θαυματουργές εικόνες της Παναγίας. Και η Παναγία ήταν η πρώτη ασκήτρια, γι αυτό διάλεγε τέτοια μέρη ασκητικά πάνω στα βουνά» ανέφερε ο ξυλόγλυπτης ιερέας αποκαλύπτοντας ότι η ευωδία της Παναγίας, που τον οδήγησε στο μοναστήρι της Παναγίας της Στάνας. Η Παναγία θεωρείται η Αγία των Αγράφων και η μνήμη της τιμάται στις 8 Σεπτεμβρίου.

Ο τόπος προσελκύει και πάλι τους νέους

Είναι άνθρωποι που έζησαν στις μεγάλες πόλεις, αλλά ποτέ δεν ξέχασαν τον τόπο τους. Επέστρεψαν πίσω για καλύτερη ποιότητα ζωής αλλά και μέλλον. Από τους νεότερους ιερείς είναι ο πατέρας Πέτρος Κώτσιος, πατέρας τριών παιδιών. Αποφάσισε να εγκαταλείψει χρόνια ζωής στην Αθήνα και να εγκατασταθεί στη Βαλύρα, στο χωριό του, που τόσο πολύ αγάπησε. Η επιστροφή στην προγονική γη του μεγάλου ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη ήταν στόχος ζωής.

Η υπερβολική αγάπη για τον τόπο, ο υπερβολικός ζήλος γι αυτά τα χώματα, γι αυτές τις πέτρες, γι αυτούς τους ναούς. Πάντοτε η επαρχία έδινε, έδωσε και θα δώσει.

Με 200 μόνιμους κατοίκους μετράει Γρανίτσα Αγράφων.Στην πατρίδα του πρίγκιπα του νεοελληνικού λόγου του Ζαχαρία Παπαντωνίου επενδύουν το μέλλον τους πολλοί νέοι που έφυγαν και ξαναγύρισαν.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More