Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“Ίσα βάρκα και ίσα πανιά” για τους καλλιεργητές της Ροδόπης λένε οι γεωπόνοι της περιοχής

«Ίσα βάρκα και ίσα πανιά» για τους καλλιεργητές της Ροδόπης. Το υψηλό κόστος παραγωγής «ισσοφαρίστηκε» από τις υψηλές τιμές στις οποίες πουλήθηκαν κάποια από τα προϊόντα με αποτέλεσμα να είναι μικρότερος ο αριθμός εκείνων των παραγωγών που θα αντιμετωπίσουν προβλήματα με την καλλιέργεια των χωραφιών τους την επόμενη χρονιά.

«Κάποιες καλλιέργειες πήγαν καλά, κάποιες άλλες όχι» δήλωσαν σήμερα Δευτέρα, 19-12-2022 στο www.ertnews.gr γεωπόνοι της περιοχής βάζοντας στο σύνολο της προσπάθειας βαθμό οκτώ (8). Πιο ειδικότερα, στέκονται στο θετικό απολογισμό της ελαιοπαραγωγής, αλλά στον αρνητικό της καπνοκαλλιέργειας και των σιτηρών. Με τη βαμβακοκαλλιέργεια όπως λένε να είναι κάπου στη μέση.

Κύριο από όλα τα προβλήματα που αντιμετώπισαν η παρατεταμένη ξηρασία που διήρκεσε από τα μέσα Ιουνίου έως τα τέλη Οκτωβρίου. Με αποτέλεσμα να είναι μεγάλη η κατανάλωση ενέργειας σε νερό και ρεύμα. «Οι αγρότες «ζορίστηκαν» πάρα πολλοί» ανέφεραν σημειώνοντας ότι αυτή η πίεση που δέχτηκαν τα δένδρα τους να έχουν συνέπειες και τη νέα καλλιεργητική χρονιά.

Θετικό σημείο η αυξημένες τιμές σε κάποια από τα προϊόντα όπως στα σιτηρά σε σχέση με πέρσι. Όσον αφορά στο μέλλον της καλλιεργητικής τους προσπάθειας «δεν νομίζω ότι δεν θα συνεχίσουν να καλλιεργούν, κάποιοι θα καλύψουν τα έξοδα από την άνοδο των τιμών, ισοφαρίζοντας τις απώλειες τους, κάποιοι άλλοι όχι θα αναγκαστούν να «βάλουν φρένο» στις προσπάθειες».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More