Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλεξανδρούπολη: Ημερίδα για την ψηφιοποίηση της αλιείας

Ημερίδα ενημέρωσης για την επέκταση και αναβάθμιση του Ολοκληρωμένου Συστήματος Παρακολούθησης και Καταγραφής των Αλιευτικών Δραστηριοτήτων (ΟΣΠΑ) διοργανώνεται σήμερα  Πέμπτη 25 Ιανουαρίου στις 10 το πρωί στην Αλεξανδρούπολη από την Γενική Διεύθυνση Αλιείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Την έναρξη των εργασιών της ημερίδας θα κηρύξει ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σταύρος Κελέτσης, στου οποίου τις αρμοδιότητες ανήκει η αλιεία.

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο κ. Κελέτσης τόνισε ότι «από τη μια θέλουμε μια βιώσιμη αλιεία και υδατοκαλλιέργεια αλλά από την άλλη τα αποθέματα αυτής δεν είναι ανεξάντλητα. Υπάρχει ένα σημείο ισορροπίας ώστε η αλιεία να είναι βιώσιμη».

Για το λόγο αυτό πρέπει να υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου, όπου ο κάθε αλιέας οφείλει να έχει πάνω στη βάρκα του και να δηλώνει την ποσότητα και τα είδη ψαριών που έχει αλιεύσει.

Το ηλεκτρονικό αυτό σύστημα που σημειωτέων δεν είναι καινούργιο και παρέχεται δωρεάν στους αλιείς , έχει εφαρμοσθεί από το 1ο ΟΣΠΑ, έρχεται τώρα να αναβαθμισθεί.

Ο κ. Κελέτσης το περασμένο Σαββατοκύριακο είχε συνάντηση με τους αλιείς του Έβρου για το σκοπό αυτό ώστε να τους ενημερώσει και να τους προσκαλέσει στην ημερίδα μέσα από την οποία θα λυθεί κάθε απορία τους.

Ένας επιπλέον λόγος εφαρμογής του μέτρου αυτού όπως διευκρίνισε ο κ. Κελέτσης είναι ότι με την καταγραφή των στοιχείων αυτών οι αλιείς κατοχυρώνουν τα δικαιώματα τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ διέψευσε τους φόβους που δημιουργήθηκαν για την πιθανή σχέση του συστήματος με την εφορία.

Κύριος του Έργου «Επέκταση / Αναβάθμιση του ΟΣΠΑ » είναι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και υλοποιείται με την χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας και Αναθέτουσα Αρχή την Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More