Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ανθοχώρι Μετσόβου – Ένας ξεχωριστός προορισμός

Σε υψόμετρο πάνω από 1.000 μέτρα στις πλαγιές της Βόρειας Πίνδου, κτισμένο στην αριστερή όχθη του Αράχθου ποταμού, το Ανθοχώρι Μετσόβου, αναγεννημένο από τις προσπάθειες των κατοίκων του κατακτά τους επισκέπτες με την ομορφιά του.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βασίλης Σιώμος, επιστρέφει στον χώρο, όπου καταφθάνουν καθημερινά δεκάδες επισκέπτες.  

[iframe src=”https://www.ert.gr/webtv/live-uni/vod/dt-uni-vod.php?f=2023/ert3/themata-ert3/08/04-11-50-anthohori -metsovo.mp4&bgimg=https://www.ertnews.gr/wp-content/uploads/2023/08/04-11-50-anthohori-metsovo_2.jpg”

Το μουσείο υδροκίνησης, που εκτείνεται σε έκταση οκτώ στρεμμάτων είναι έργο που συντηρούν οι αδελφοί Γεωργίου, οι οποίοι μετακόμισαν από τα Ιωάννινα στο χωριό, θέλοντας να αποδείξουν ότι η μόνιμη εγκατάσταση είναι εφικτή και μπορούν να βιοποριστούν. Φαίνεται πως τα κατάφεραν.

Ο Γιώργος Γεωργίου ένας εκ των δυο αδελφών που ανέλαβαν την αναζωογόνηση του χώρου εξηγεί πως αποφάσισαν κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσεως να κάνουν το μεγάλο άλμα της επιστροφής στον τόπο καταγωγής τους.

Στην αρχή έβαλαν 30 στρέμματα με τσάι, ρίγανη  και χαμομήλι. Μετά άνοιξαν το κατάστημα εστίασης, με παραδοσιακά εδέσματα της περιοχής, κυρίως πίττες και για το μέλλον έχουν επίσης σχέδια, που θα συμβάλλον στην αναγέννηση του τόπου τους.

Το Ανθοχώρι αποτελεί πλέον προορισμό και εντάσσεται στα σχέδια των εκπαιδευτικών εκδρομών των σχολείων. Πολλοί μαθητές πραγματοποιούν περιοδείες στην περιοχή, μαθαίνουν για την πολιτιστική παράδοση και την ιστορία της.

Παράλληλα. πολλοί νέοι , βλέποντας το επιτυχημένο παράδειγμα των αδελφών Γεωργίου, επιστρέφουν και επενδύουν στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Μόλις έξι χλμ. από τον κόμβο και 30 λεπτά από τα Γιάννενα είναι ένας τόπος ηρεμίας, αναστοχασμού και φυσικής ομορφιάς, που δεν αντικαθίσταται από τις σειρήνες των πολύβουων τουριστικών κέντρων.   

Για όσους επιθυμούν να γνωρίσουν σε βάθος την ιστορία του τόπου, επισημαίνεται ότι η κατοίκησή του ξεκίνησε πρίν από περίπου 4500 χρόνια, όπως μαρτυρούν τα ευρήματα από την περίοδο της Ύστερης Χαλκοκρατίας, δηλαδή κάπου στην δύση του πολιτισμού της “Επιπαλαιολιθικής Παλαιάς Ευρώπης”.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More