Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας παραχωρείται το σουηδικό εργοστάσιο

Αυτό που σχεδίαζε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο Δήμος Εορδαίας, αλλά και η Πολιτεία να επαναλειτουργήσει το Κέντρο Υφαντουργίας της Βλάστης, έγινε πραγματικότητα.

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Μαίρη Κεσκιλίδου, μιλά με τον άμεσα εμπλεκόμενο για την πλούσια υφαντική παράδοση της περιοχής.

Στην Βλάστη λειτούργησε το σουηδικό εργοστάσιο, με την μορφή μιας κοινωνικής επιχείρησης από το 1960 έως το 1987, με σκοπό να εξασκηθούν οι γυναίκες στην υφαντουργική τέχνη και με τα χρήματα από ένα πλήθος προϊόντων που διατίθεντο στην αγορά κάλυπταν τις ανάγκες των οικογενειών τους. Κατόπιν το εργοστάσιο έκλεισε, όπως και κάθε άλλο εκείνη την περίοδο της αποβιομηχάνισης της χώρας.

Έπειτα από πολλές προσπάθειες το εγκαταλελειμμένο έως σήμερα οίκημα, θα ανακαινισθεί και θα εξοπλιστεί με χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάπτυξης, εξηγεί ο Θεόδωρος Ζυρπιάδης, μέλος της σχολής καλών τεχνών στο πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας.

Θα λειτουργήσει ως ένα κέντρο δια βίου μάθησης, με τέσσερα εξάμηνα κύκλου σπουδών στο πρότυπο του παλιού σουδικού εργοστασίου, με δομές χειροτεχνίας, υφαντουργικής και όλων των σταδίων που μεσολαβούν για την παραγωγή υφαντουργικών παραδοσιακών προϊόντων.

Οι εργασίες συντήρησης του χώρου αναμένεται να αρχίσουν τον Νοέμβριο και όταν ολοκληρωθούν, έως τις αρχές του 2024 αναμένεται να λειτουργήσει και η σχολή, γύρω στην άνοιξη.

Το παλιό Σουηδικό εργοστάσιο θα στεγάσει τις νέες εκπαιδευτικές δομές, ακολουθώντας την παράδοση και θα βοηθήσει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και των κατοίκων.

Κατά την διετή φοίτηση τα μαθήματα θα παραδίδονται διαδικτυακά, ενώ η πρακτική άσκηση θα γίνεται στα εργαστήρια στον χώρο του εργοστασίου.

Ενδεχομένως μελλοντικά θα μπορούσε να λειτουργήσει στον χώρο και ένα μουσείο για την τέχνη που χάνεται, προκειμένου να ενημερώνει τους επισκέπτες για τις εργασίες που σύντομα θα αποτελούν ανάμνηση.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More