Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απέναντι στη διγλωσσία της Τουρκίας η Ελλάδα απαντά με ψυχραιμία (video)

Την ώρα που η πίεση της Δύσης προς την Τουρκία για αποκλιμάκωση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο εντείνεται, η Άγκυρα τηρεί επαμφοτερίζουσα στάση. Απ’ τη μία συνεχίζει να χτυπά τα τύμπανα του πολέμου, απ’ την άλλη εμφανίζεται ανοικτή στο διάλογο. Η Αθήνα διαμηνύει ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας μπορούν ν’ αποκατασταθούν μόνο αν η Τουρκία εγκαταλείψει την αναθεωρητική ατζέντα.

«Στην Τουρκία εναπόκειται να αλλάξει τη συμπεριφορά της για να επανέλθουμε στο τραπέζι του διαλόγου, αλλά και να μας δοθεί η δυνατότητα για μία ειρηνική συνύπαρξη προς όφελος και των δύο λαών μας» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Να εγκαταλείψει την αναθεωρητική ατζέντα

«Θα ήταν πολύ καλύτερο να εστιάζαμε σε αυτή την πτυχή της θετικής ατζέντας, από το να χρησιμοποιεί η Τουρκία, μονίμως, την Ελλάδα ως στόχο και ως αντικείμενο μίας ρητορικής η οποία πιο πολύ απευθύνεται σε εσωτερική κατανάλωση» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Μετά τις απειλές Ερντογάν, στο φόντο της εκτόξευσης του βαλλιστικού πυραύλου Typhoon, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας ισχυρίζεται ότι εκκρεμεί απάντηση της Αθήνας για επανέναρξη της συζήτησης περί των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Την ίδια ώρα όμως και σε παντελώς αντίθετο μήκος κύματος ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπονοεί ότι οι Έλληνες πρέπει ν’ αντιμετωπιστούν με όρους κλινικής ψυχολογίας.

(Greek Defense Ministry via AP)

Eίμαστε παράγοντας σταθερότητας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στον Σκάι δήλωσε ότι «εμείς δεν προκαλούμε είμαστε παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης αλλά είμαστε ανυποχώρητοι στα ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Η Αθήνα παραμένει προσηλωμένη στη στρατηγική διεθνοποίησης του τουρκικού επεκτατισμού και της ενίσχυσης των συμμαχιών της.

«Απέναντι στην πρωτοφανή πρόκληση που αντιμετωπίζουμε απαντάμε. Διεθνοποιώντας την τουρκική επιθετικότητα σε συμμάχους και εταίρους. Χτίζοντας τις συμμαχίες μας. Με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, τις ΗΠΑ, τις χώρες της ευρύτερης γειτονιάς μας, καθώς και με ανερχόμενες δυνάμεις που ασπάζονται τις ίδιες αξίες, όπως η Ινδία και η Ιαπωνία» δήλωσε ο Νίκος Δένδιας στην Καθημερινή της Κυριακής.

Εθνική ενότητα, ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας, αλλά και εγκατάλειψη της εξωτερικής πολιτικής του πρόθυμου και δεδομένου συμμάχου της Δύσης ζητά ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κανένας συμβιβασμός και καμιά υποχώρηση απέναντι στις τουρκικές αιτιάσεις και προκλήσεις. Ενότητα και εγρήγορση απέναντι στους τυχοδιωκτισμούς του Ερντογάν».

Στο μεταξύ, σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής βρίσκεται η πρώτη ελληνική φρεγάτα Μπελαρά, που θα φέρει το όνομα «Κίμων», με τον αρχηγό ΓΕΝ να παρευρίσκεται σε συμβολική τελετή στα ναυπηγεία της Λοριάν.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος | EΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More