Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ασφαλή σε παιδιά και ενήλικες τα εμβόλια Έμπολα J&J και Merck’s

Τα εμβόλια των εταιριών, Johnson & Johnson και Merck κατά του Έμπολα παρήγαγαν αντισώματα που καταπολεμούν τον ιό και είναι ασφαλή σε παιδιά και ενήλικες, σύμφωνα με στοιχεία από δύο μελέτες που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη.

Τα εμβόλια στόχευαν στο στέλεχος του ιού του Ζαΐρ και όχι στο στέλεχος του Έμπολα στο Σουδάν που πρόσφατα πυροδότησε το ξέσπασμα του θανατηφόρου αιμορραγικού πυρετού στην Ουγκάντα.

Τα επίπεδα αντισωμάτων παρέμειναν σε παιδιά και σε ενήλικες για ένα χρόνο, σύμφωνα με μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στη Δυτική Αφρική.

«Πιστεύω ότι η μελέτη δείχνει ότι και τα δύο εμβόλια προκαλούν καλές αποκρίσεις αντισωμάτων και επίσης ότι η ενίσχυση του VSV (του Merck) πιθανότατα δεν προσθέτει πολλά μακροπρόθεσμα», είπε ένας από τους ερευνητές, ο Δρ. Χ. Κλίφορντ Λέιν.

Μόνο το εμβόλιο Merck μπορεί ενδεχομένως να χορηγηθεί ως μία δόση, ενώ το J&J’s μπορεί να χρειαστεί να συνεχιστεί ως σχήμα δύο δόσεων, πρόσθεσε ο Lane.

Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι δεν ήταν σε θέση να αξιολογήσουν την προστασία έναντι της νόσου, καθώς κανένας συμμετέχων δεν προσβλήθηκε από Έμπολα κατά τη διάρκεια της δοκιμής, η οποία άρχισε να εγγράφεται το 2017.

«Οι συμμετέχοντες σε αυτή τη δοκιμή παρακολουθούνται μακροπρόθεσμα για να καθοριστεί εάν και πότε μπορεί να χρειαστούν αναμνηστικές δόσεις», δήλωσε ο Brian Greenwood, συν-συγγραφέας της μελέτης από το London School of Hygiene & Tropical Medicine.

Το ένα σχήμα περιελάμβανε μια δόση του εμβολίου J&J, ακολουθούμενο από ένα ενισχυτικό του εμβολίου Βαυαρίας Σκανδιναβίας, ένα άλλο σχήμα περιλάμβανε δύο δόσεις του εμβολίου Merck με διαφορά οκτώ εβδομάδων και το τρίτο αποτελούνταν από ένα εικονικό φάρμακο οκτώ εβδομάδες μετά το εμβόλιο Merck.

Οι δοκιμές διεξήχθησαν συνολικά σε 1.400 ενήλικες και 1.401 παιδιά ηλικίας 1-17 ετών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας της Λιβερίας και το Πανεπιστημιακό Κέντρο Κλινικής Έρευνας και Ανάπτυξης Εμβολίων του Μάλι.

Το εμβόλιο Ervebo της Merck εγκρίθηκε από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή και προεγκρίθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 2019, και η J&J’s Zabdeno έλαβε ευρωπαϊκές άδειες και εγκρίσεις του ΠΟΥ αργότερα.

Η Ουγκάντα ​​δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι είχε δώσει εξιτήριο στον τελευταίο της ασθενή με Έμπολα, αυξάνοντας τις ελπίδες ότι μια επιδημία που έχει σκοτώσει τουλάχιστον 56 ανθρώπους θα σταματήσει.

 

Πηγή: Reuters

Μετάφραση:  Αθανάσιος Ρούντος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More