Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αυτόματη αναστολή γονικής ευθύνης σε περίπτωση συζυγοκτονίας

Η γονική ευθύνη θα αναστέλλεται αυτόματα όταν  ο γονιός σκοτώσει την/τον σύντροφό του με την οποία έχουν μαζί ένα ή περισσότερα παιδιά ανακοίνωσε ο υπουργός δικαιοσύνης Άλεξ Τσολκ από το συνέδριο των Συντηρητικών. 

Το νομοσχέδιο για τα θύματα και τους κρατούμενους θα τροποποιηθεί, ώστε οι γονείς που σκοτώνουν έναν σύντροφο ή πρώην σύντροφο με τον οποίο έχουν παιδιά, θα αναστέλλεται αυτόματα η γονική τους ευθύνη μετά την καταδίκη τους.

Ο κανόνας θα ισχύει για οποιονδήποτε καταδικαστεί για τη δολοφονία ή την εκούσια ανθρωποκτονία ενός ατόμου με το οποίο μοιράζονται τη γονική μέριμνα και στη συνέχεια θα επανεξεταστεί άμεσα από έναν δικαστή για να διασφαλιστεί ότι είναι προς το συμφέρον του παιδιού. Ωστόσο, θα τεθεί σε εφαρμογή αυτόματη εξαίρεση σε περιπτώσεις όπου ένα θύμα ενδοοικογενειακής κακοποίησης σκοτώνει τον θύτη του.

Το μέτρο προσδοκάται να προστατεύσει καλύτερα τα παιδιά εμποδίζοντας τους δολοφόνους να έχουν οποιοδήποτε λόγο για βασικά στοιχεία της ζωής τους, συμπεριλαμβανομένου του αν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε θεραπευτική υποστήριξη, να πάνε διακοπές ή να αλλάξουν σχολείο.

Στην απόφαση ελήφθη υπόψη η ελάφρυνση των πενθούντων συγγενών από τον φόρτο να υποβάλλουν αίτηση για περιορισμό της γονικής μέριμνας μέσω του οικογενειακού δικαστηρίου, σε μια δύσκολη στιγμή γι αυτούς.

Ο νόμος θα πάρει το όνομα της Jade Ward, η οποία δολοφονήθηκε από τον πρώην σύντροφο της το 2021. Η οικογένεια της προέβη σε μακροχρόνια εκστρατεία για την αλλαγή του νόμου αφότου ο δολοφόνος της συμμετείχε μέσα από τη φυλακή σε αποφάσεις σχετικά με τα τέσσερα παιδιά τους «προκαλώντας περαιτέρω τραύματα σε αυτά και στους γονείς της Jade».

Ανταπόκριση – Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More