Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αύξηση των επιτοκίων ανακοινώνει η τράπεζα της Αγγλίας

Ανταπόκριση: Αναστασία Καντζάβελου

Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να ανακοινώσει τη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων εδώ και 33 χρόνια στις 12:00 GMT. Οι αναλυτές προβλέπουν αύξηση έως και 0,75 ποσοστιαίες μονάδες, αυξάνοντας τα επιτόκια από 2,25% σε 3% την μεγαλύτερη μεμονωμένη αύξηση από το 2008.

Χιλιάδες βρετανικά νοικοκυριά που συνδέονται με στεγαστικά δάνεια αναμένεται να επιβαρυνθούν ενώ 1,8 εκατομμύρια δάνεια με σταθερό επιτόκιο θα πρέπει να ανανεώσουν τους όρους του δανείου τους έως τα τέλη του 2023 βασισμένα στην σημερινή ανακοίνωση.

Μια τέτοια αύξηση θα ήταν η μεγαλύτερη από τη Μαύρη Τετάρτη το 1992, όταν τα επιτόκια αυξήθηκαν για λίγο από δέκα σε 15% με την λίρα να καταρρέει.

Οι αναλυτές της Deutsche Bank προειδοποιούν ότι αναμένουν οι προβλέψεις της Τράπεζας της Αγγλίας να δείξουν ότι «οι οικονομικές προοπτικές έχουν επιδεινωθεί περαιτέρω», προσθέτοντας: «Υπό την προϋπόθεση της τιμολόγησης της αγοράς, η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου πιθανότατα θα πέσει σε μια βαθύτερη και πιο παρατεταμένη ύφεση».

Την δυσμενή αυτή εικόνα ενισχύει η πρόβλεψη ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί στο 11% και στη συνέχεια θα παραμείνει πάνω από το 10% για αρκετούς μήνες.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More