Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βρετανία: Αντιπαράθεση βρετανικής επιτροπής Covid και υπουργικού συμβουλίου για τα «μηνύματα» του Μπόρις Τζόνσον

Περιπλέκεται η υπόθεση της αντιπαράθεσης μεταξύ της επικεφαλής της Δημόσιας Έρευνας για την Covid-19 και του Υπουργικού Συμβουλίου που αρνείται να παραδώσει στοιχεία.

Τώρα, ο Μπόρις Τζόνσον και άλλα ανώτερα μέλη της τότε κυβέρνησης του ενδέχεται να αγνοήσουν νέα νομική προθεσμία για να παραδώσουν στη δημόσια έρευνα για τον Covid-19 “μη διορθωμένα μηνύματα” που απεστάλησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Την περασμένη εβδομάδα, η πρόεδρος της έρευνας, βαρόνη Χάλετ, απείλησε να κινηθεί νομικά κατά του Γραφείου του Υπουργικού Συμβουλίου, εκτός εάν παρέδιδε ημερολόγια και ανταλλαγές μηνυμάτων στην εφαρμογή WhatsApp που αφορούσαν τον πρώην πρωθυπουργό από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Φεβρουάριο του 2022 έως τις 16:00 σήμερα (30 Μαίου 2023).

Αξιωματούχοι του Υπουργικού Συμβουλίου ζήτησαν παράταση έως τις 5 Ιουνίου, λέγοντας ότι δεν έχουν πρόσβαση στα μηνύματα ή στα σημειωματάρια του Τζόνσον, αλλά αυτό το αίτημα απορρίφθηκε. Αντίθετα, τους δόθηκε νέα προθεσμία στις 16:00 την Πέμπτη 1 Ιουνίου.

Εκπρόσωπος του Τζόνσον είπε ότι «δεν είχε αντίρρηση να αποσταλεί το υλικό στην ειδική έρευνα», προσθέτοντας ότι η απόφαση ανήκει στο Υπουργικό Γραφείο.

Το Sky News ανέφερε ότι ο Ρίσι Σουνάκ και ο πρώην πρωθυπουργός «αναμένεται να μιλήσουν αυτή την εβδομάδα, για πρώτη φορά από πέρυσι, αναφορικά με την προσέγγισή τους στην έρευνα για την Covid».

Ο Τζόνσον έχει ήδη δώσει εντολή για νέα νομική εκπροσώπηση «αφού έχασε την πίστη του στο γραφείο του υπουργικού συμβουλίου», ανέφεραν οι Times.

Οι εξελίξεις προκάλεσαν αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Το γεγονός ότι η Έρευνα Covid επικαλέστηκε νομικές εξουσίες για να υποχρεώσει την παράδοση κρίσιμων εγγράφων ενόψει νομικών μαχών και τακτικών καθυστερήσεων δείχνει ότι πρόκειται για μια κυβέρνηση που έχει πολλά να κρύψει.

”Τώρα φαίνεται ότι έχουν χαθεί ζωτικής σημασίας αποδείξεις. Πρέπει να βρεθούν και να παραδοθούν όπως ζητήθηκε, εάν θέλουν να αποφευχθεί η αίσθηση συγκάλυψης και οι οικογένειες που έχουν πενθήσει να λάβουν τις απαντήσεις που τους αξίζουν”, δήλωσε η αντιπρόεδρος του Εργατικού κόμματος Άντζελα Ράινερ.

«Αυτή η δικαιολογία από την κυβέρνηση ότι ‘το σκυλί έφαγε την εργασία μου’, απλά δεν αντέχει στον έλεγχο.

«Το να αρνηθεί το Υπουργικό Συμβούλιο να αποκαλύψει τα μηνύματα του Μπόρις Τζόνσον επειδή ήταν άσχετα με την έρευνα, ενώ ταυτόχρονα ισχυρίζεται ότι δεν τα έχει καν, θα εγείρει υποψίες για άλλη μία συγκάλυψη των Συντηρητικών”, δήλωσε η αντιπρόεδρος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών Ντέιζι Κούπερ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More