Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συσκευή που μειώνει τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις – Η εμπνεύστρια μιλά στην ΕΡΤ

Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους για τους γιατρούς όταν αντιμετωπίζουν περιστατικά μέσα στα νοσοκομεία είναι οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Η Αρχοντία Μαχαιρίδου, αναισθησιολόγος-επιμελήτρια Μ.Ε.Θ. στο Σεισμανόγλειο νοσοκομείο έχει μία ιδέα για μία συσκευή, που θα αντιμετωπίζει ή θα εντοπίζει έγκαιρα τις λοιμώξεις αυτές και μάλιστα βραβεύτηκε γι’ αυτή της την ιδέα.

Η ίδια μίλησε στην ΕΡΤ3 και την εκπομπή «Περίμετρος».

«Από την μικρή εμπειρία, που έχω στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας γιατί σίγουρα υπάρχουν συνάδελφοι με μεγαλύτερη εμπειρία από εμένα, συνειδητοποίησα ότι οι αναπνευστικές λοιμώξεις είναι ίσως από τους κύριους παράγοντες, που θα οδηγήσουν έναν ασθενή στη διασωλήνωση και κατ’ επέκταση στη νοσηλεία του στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Θα συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι με την πρόσφατη πανδημία ήρθε στο προσκήνιο η αναπνευστική λοίμωξη, καταλάβαμε όλοι τι περίπου συμβαίνει μέσα στις εντατικές, μας έφερε αντιμέτωπους αυτή η πανδημία με έναν αριθμό διασωληνωμένων ασθενών, που αυξήθηκε κατακόρυφα και με την ένδεια των κλινών ΜΕΘ ιδίως εδώ στην Ελλάδα», τόνισε χαρακτηριστικά η Αρχ. Μαχαιρίδου.

Σχετικά με την ιδέα, που είχε η ίδια ανέφερε: «Όλα αυτά με έβαλαν σε σκέψη για την επιτακτική ανάγκη της πρόληψης της επιδείνωσης της αναπνευστικής λειτουργίας και της γενικής κατάστασης των ασθενών και σκέφτηκα ότι θα πρέπει να βρεθεί κάτι για να προλάβουμε να βελτιώσουμε την αναπνευστική λειτουργία. Επικεντρώθηκα, λοιπόν, στον τρόπο πρόβλεψης αυτής της επιδείνωσης, συμπεραίνοντας ότι η χρήση αυτού του μηχανήματος για να μετρήσει συγκεκριμένους παράγοντες, που έχω βρει στο αναπνευστικό σύστημα των ασθενών, θα μπορούσε να μας καταδείξει την επερχόμενη επιδείνωση της αναπνευστικής λειτουργίας πριν ακόμη φανεί με οποιαδήποτε άλλη εξέταση ώστε εμείς οι γιατροί να καταφέρουμε να επέμβουμε θεραπευτικά σε πρώιμο χρόνο, προλαβαίνοντας αυτή την εξέλιξη».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More