Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βρετανία: Το προφίλ της «διαβολικής» νοσοκόμας Λούσι Λέτμπι που σκότωσε 7 νεογέννητα – Ποιο ήταν το κίνητρό της

Η βρετανίδα νοσοκόμα Λούσι Λέτμπι κρίθηκε ένοχη από δικαστήριο του Μάντσεστερ για τη δολοφονία επτά νεογέννητων και την απόπειρά της να σκοτώσει άλλα έξι στη μονάδα νεογνών του νοσοκομείου της βορειοδυτικής Αγγλίας όπου εργαζόταν κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 2015 και 2016.

Για κάποια που κατηγορείται για τόσο σοβαρά εγκλήματα, η Λέτμπι εμφανίστηκε υπερβολικά αξιολύπητη στο δικαστήριο. Η νοσοκόμα ξέσπασε σε κλάματα όταν αναγκάστηκε να αντικρύσει μία φωτογραφία της παιδικής της κρεβατοκάμαρας καθώς και όταν αναφέρθηκε στις γάτες της, Tigger and Smudge.

Τα δάκρυά της ήρθαν σε πλήρη αντιπαράθεση με την ανέκφραστη, απαθή συμπεριφορά της όταν παρουσιάστηκαν στην κριτική επιτροπή οι λεπτομέρειες των υποτιθέμενων εγκλημάτων της. Μετά τις καταδικαστικές αποφάσεις, η Λέτμπι κατατάσσεται στους πιο ειδεχθείς δολοφόνους παιδιών στη σύγχρονη βρετανική ιστορία και μια από τις πιο διαβόητες γυναίκες δολοφόνους του περασμένου αιώνα, μαζί με τη Myra Hindley και τη Rose West.

Η «μπεζ» νοσοκόμα

Ο εισαγγελέας Nicholas Johnson KC τη χαρακτήρισε «ψυχρή, υπολογισμένη, σκληρή και αδυσώπητη» ενή η επιθεωρήτρια ντετέκτιβ Nicola Evans, η οποία πέρασε έξι χρόνια αναλύοντας τη Λέτμπι ως μέρος της αστυνομικής έρευνας, την περιέγραψε με μια λέξη: «μπεζ». «Δεν υπάρχει τίποτα εξαιρετικό ή εξωφρενικό που μάθαμε για αυτήν ως άτομο», είπε η Evans. «Ήταν μια μέση νοσοκόμα. Ήταν, όπως θα λέγατε, μια κανονική νεαρή… αλλά σαφώς υπήρχε και μια άλλη πλευρά αυτού που κανείς δεν είδε και που έχουμε ξεδιαλύνει κατά τη διάρκεια αυτής της έρευνας», δήλωσε.

Η Λέτμπι ζούσε μόνη σε μια ημιανεξάρτητη κατοικία στην πόλη του Τσέστερ του καθεδρικού ναού στη βορειοδυτική Αγγλία, μαζί με τις δύο γάτες της και τα λούτρινα ζωάκια της. Οι γονείς της, που ζούσαν μερικές ώρες νότια, στο Χέρεφορντ, είχαν βοηθήσει τη Λέτμπι να αγοράσει το σπίτι των 179.000 λιρών με τα τρία υπνοδωμάτια, το οποίο απείχε ένα μίλι από το νοσοκομείο Countess of Chester, όπου εργαζόταν.

Η Λέτμπι έγραφε σχολαστικά στο ημερολόγιό της, όπου σημείωνε τις βάρδιες εργασίας με μπλε στυλό και τις κοινωνικές ασχολίες με ροζ. Πήγαινε στο γυμναστήριο, έκανε μαθήματα σάλσα και είχε «αρκετά ενεργή» κοινωνική ζωή, είπε στους ενόρκους.

Συχνά προσφερόταν εθελοντικά για υπερωρίες και εργαζόταν τακτικά τα Σαββατοκύριακα. Ήταν δημοφιλής μεταξύ μερικών από τις συναδέλφους της, δύο από τις οποίες υπολόγιζε ως καλύτερες φίλες. Ήταν η δική της «μικρή οικογένεια», είπε. Κάποτε επιλέχθηκε ως το πρόσωπο μιας εκστρατείας συγκέντρωσης κεφαλαίων από το Συμβούλιο Νοσηλευτικής και Μαιευτικής. Εμφανίστηκε στην Chester Standard αρκετές φορές ως μέρος της προσπάθειας της εφημερίδας για τη συγκέντρωση 3 εκατομμυρίων λιρών για την κατασκευή μιας νέας μονάδας νεογνών στο νοσοκομείο. Και το 2013, ήταν το αντικείμενο μιας σύντομης συνέντευξης για τη δουλειά της, στην οποία είπε: «Ελπίζω ότι η νέα μονάδα θα παρέχει μεγαλύτερο βαθμό ιδιωτικότητας και χώρο για γονείς και αδέρφια». Για άλλους ήταν αδιάφορη. «Δεν ξεχώριζε ως ιδιαίτερα κακή νοσοκόμα, δεν ξεχώριζε ως ιδιαίτερα καλή νοσοκόμα, που διέπρεψε σε τίποτα», είπε ένας ανώτερος συνάδελφος.

(Guardian)

Σε αντίθεση με την Hindley και τη West και μερικούς άλλους κατά συρροή δολοφόνους, δεν υπήρξε ποτέ υπόνοια ότι η Λέτμπι είχε μια βίαιη παιδική ηλικία. Το αντίθετο: η ανατροφή της φαινόταν ειδυλλιακή.

Οι ντετέκτιβ παραδέχονται ότι μπορεί να μην μάθουν ποτέ τι μετέτρεψε αυτή τη «μπεζ» νεαρή νοσοκόμα σε δολοφόνο μωρών. «Αυτό είναι εντελώς άνευ προηγουμένου, το ότι δεν φαίνεται να υπάρχει τίποτα να πούμε… που [εξηγεί] γιατί έχει διαπράξει αυτά τα εγκλήματα», είπε η Evans και συνέχισε: «Το να είναι μέτρια της επέτρεψε να περνάει απαρατήρητη και να λειτουργεί σε κοινή θέα. Μπόρεσε να καταχραστεί την εμπιστοσύνη των ανθρώπων επειδή κανείς δεν την κοιτάζει επειδή είναι φυσιολογική και μέτρια και δεν ξεχωρίζει σε αυτό το πλήθος».

Ποιο ήταν το κίνητρό της

Η Λέτμπι φάνηκε να νιώθει άβολα όταν ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια της δίκης για έναν ανώτερο γιατρό με τον οποίο ο εισαγγελέας πρότεινε ότι είχε σχέση ενώ ξέσπασε σε δάκρυα όταν ο παντρεμένος γιατρός, ο οποίος δεν κατονομάζεται, ήρθε στο δικαστήριο για να καταθέσει. Η Λέτμπι είπε στους ενόρκους ότι ήταν ο «καλύτερος φίλος» της, αν και δεν είχε δουλέψει μαζί του για πολύ. Το όνομά του ήταν γραμμένο σε σημειώματα που βρέθηκαν στην κρεβατοκάμαρα της Λέτμπι, μαζί με τους στίχους ενός τραγουδιού του Κρεγκ Ντέιβιντ που έγραφε: «Η αγάπη ήταν το μόνο που χρειαζόμασταν / Αλλά ο χρόνος μας απογοήτευσε». Το ζευγάρι αντάλλασσε τακτικά μηνύματα στο Facebook, πήγαινε για φαγητό και βόλτες και εκείνος επισκεπτόταν το σπίτι της.

Η φύση της σχέσης τους λέγεται ότι ήταν σημαντική: ήταν ένας από τους γιατρούς που θα καλούνταν όταν τα μωρά ξαφνικά χειροτέρευαν. Κατά τη διάρκεια της δίκης, προτάθηκε ότι η Λέτμπι έβλαπτε τα βρέφη για να τραβήξει την «προσωπική του προσοχή».

Ο εισαγγελέας Nick Johnson KC πρότεινε ότι η Λέτμπι απολάμβανε «το ρόλο του Θεού», βλάπτοντας μωρά τα μωρά και στη συνέχεια ειδοποιώντας τους συναδέλφους της για την επιδείνωσή τους. Έκανε επίσης σχόλια που περιγράφονται από την εισαγγελία ως «προμήνυμα καταστροφής». Μετά την τελευταία της δολοφονία τον Ιούνιο του 2016, είπε στους γιατρούς: «Δεν θα βγει ζωντανός από εδώ, σωστά;» Το μόλις ημερών τρίδυμο αγόρι πέθανε αμέσως μετά. Η Λέτμπι, που ήταν τότε στα 20 της, είχε κάνει παρόμοια σχόλια σε δύο προηγούμενες δολοφονίες. Ο Johnson είπε στους ενόρκους: «Ήξερε τι επρόκειτο να συμβεί. Έλεγχε τα πράγματα. Απολάμβανε αυτό που συνέβαινε. Προέβλεψε πράγματα που ήξερε ότι θα συνέβαιναν. Στην πραγματικότητα, έπαιζε τον Θεό. Eνθουσιαζόταν με αυτό που παρακολουθούσε, τη θλίψη και την απόγνωση, σε εκείνο το δωμάτιο». Εκείνη απάντησε όταν κατέθεσε: «απολύτως όχι, όχι», ωστόσο συμφώνησε ότι βρήκε τη δουλειά λιγότερο διεγερτική όταν της ανατέθηκαν μωρά που δεν χρειάζονταν τόση ιατρική φροντίδα.

Η Λέτμπι έψαχνε επίσης στο Facebook για τις οικογένειες των θυμάτων της στις επετείους του θανάτου των μωρών τους, ακόμη και την ημέρα των Χριστουγέννων.

(Photo by Cheshire Constabulary / AFP)

Πάντως μέχρι στιγμής, τα μοναδικά στοιχεία που έχουν οι αρχές στη διάθεσή τους σχετικά με τα κίνητρά της ήταν τα χειρόγραφα σημειώματα που βρέθηκαν στην τσάντα της μετά τη σύλληψή της τον Ιούλιο του 2018. Σε ένα είχε γράψει: «Τα σκότωσα επίτηδες γιατί δεν είμαι αρκετά καλή για να νοιάζομαι για αυτά», και «ΕΙΜΑΙ ΔΙΑΒΟΛΙΚΗ, ΕΓΩ ΤΟ ΕΚΑΝΑ». Έγραψε επίσης: «Δεν θα κάνω ποτέ παιδιά ούτε θα παντρευτώ. Δεν θα μάθω ποτέ πώς είναι να έχεις οικογένεια».

Πηγή: Guardian / Μετάφραση-Επιμέλεια: Εμμανουέλα Μαθουδάκη

Διαβάστε ακόμη:

Βρετανία: Ένοχη για φόνο επτά νεογέννητων κρίθηκε η νοσοκόμα Λούσι Λέτμπι – «Είμαι διαβολική, εγώ το έκανα»

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More