Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κορέα: Με «βαρύ τίμημα» απειλεί ΗΠΑ και Ν. Κορέα για τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις

Η Βόρεια Κορέα δήλωσε την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα θα πληρώσουν «βαρύ τίμημα» για τις «ξέφρενες» στρατιωτικές ασκήσεις τους αυτή την εβδομάδα, καλώντας τους να τις τερματίσουν, μετέδωσε το France Presse .

Ο στρατός της Βόρειας Κορέας “καταγγέλλει έντονα τις απερίσκεπτες στρατιωτικές ασκήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Δημοκρατίας της Κορέας” και “τις προειδοποιεί αυστηρά να σταματήσουν οποιεσδήποτε περαιτέρω ενέργειες που προκαλούν νέες προκλήσεις και αστάθεια“, δήλωσε εκπρόσωπος του βορειοκορεατικού στρατού, σύμφωνα με τις κρατικές ειδήσεις  του πρακτορείο KCNA.

Η Ουάσιγκτον και η Σεούλ ξεκίνησαν ετήσιες στρατιωτικές ασκήσεις τη Δευτέρα με τη συμμετοχή διπλάσιων στρατευμάτων από το 2023. Η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ πραγματοποιούν στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας. Οι σύμμαχοι ανακοίνωσαν ότι αυτοί οι ελιγμοί, που ονομάζονται «Ασπίδα της Ελευθερίας», θα περιλαμβάνουν φέτος 48 ασκήσεις πεδίου, συμπεριλαμβανομένων αναχαιτίσεων πυραύλων, βομβαρδισμών, αεροπορικών επιθέσεων και πραγματικών πυρών.

Η Βόρεια Κορέα έχει εδώ και καιρό καταδικάσει τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Νότιας Κορέας, τις οποίες θεωρεί πρόβες για εισβολή. Η Πιονγκγιάνγκ έχει ήδη πραγματοποιήσει δοκιμές όπλων ως απάντηση σε κοινές ασκήσεις αυτού του χαρακτήρα.

  «Αν η Βόρεια Κορέα εμπλακεί σε άμεσες προκλήσεις με το πρόσχημα των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων (μας), θα απαντήσουμε με συντριπτικό τρόπο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας.

Η Πιονγκγιάνγκ νωρίτερα φέτος χαρακτήρισε τη Νότια Κορέα ως τον «κύριο εχθρό» της, αποκήρυξε τις υπηρεσίες που ήταν αφιερωμένες στην επανένωση και τον διάλογο και απείλησε με πόλεμο για οποιαδήποτε παραβίαση της επικράτειάς της, έστω και μικρής σημασίας.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν επανέλαβε τον περασμένο μήνα ότι η Πιονγκγιάνγκ δεν θα δίσταζε να «εξολοθρεύσει» τη Νότια Κορέα σε περίπτωση επίθεσης.

Τον Ιανουάριο, η Πιονγκγιάνγκ πραγματοποίησε καταιγισμό πυρών πυροβολικού κοντά σε δύο νησιά στα σύνορα της Νότιας Κορέας, με αποτέλεσμα οι τοπικές αρχές να ζητήσουν από τον πληθυσμό να ζητήσει καταφύγιο.

Πηγή:Digi24.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More