Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κορέα: Νέο μπαράζ πυραυλικών δοκιμών – Στο σκηνικό έντασης και αμερικανικά βομβαρδιστικά

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε ακόμη τέσσερις πυραύλους μικρού βεληνεκούς και αυτήν την φορά κατευθύνθηκαν προς την Κίτρινη Θάλασσα, ανακοίνωσαν σήμερα οι νοτιοκορεατικές ένοπλες δυνάμεις, μιλώντας πλέον για μπαράζ εκτοξεύσεων αυτή την εβδομάδα από την Πιονγκγιάνγκ.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας εντόπισαν πως η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε «από την Ντονγκλίμ, στην επαρχία της Βόρειας Πιονγκάν, προς τη δυτική θάλασσα, σήμερα ανάμεσα στις 11:32 και τις 11:39» (τοπική ώρα, από τις 04:32 έως τις 04:39 ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι πύραυλοι διένυσαν περίπου 130 χιλιόμετρα φθάνοντας σε ύψος περίπου 20 χιλιομέτρων.

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε και σε εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) που πιθανόν απέτυχε, προκαλώντας δηλώσεις καταδίκης από την Ουάσινγκτον, τη Σεούλ και το Τόκιο και φήμες ότι μπορεί να ετοιμάζεται να επαναλάβει τις πυρηνικές δοκιμές για πρώτη φορά από το 2017.

Οι σημερινές εκτοξεύσεις έγιναν ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νότια Κορέα ολοκληρώνουν τα εξαήμερα στρατιωτικά γυμνάσια με την ονομασία Vigilent Storm.

Συμμετείχαν περίπου 240 αεροσκάφη και δύο , σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό γενικό επιτελείο.

Είναι η πρώτη φορά από το 2017 που το B-1B έλαβε μέρος σε αμερικανο-νοτιοκορεατικές ασκήσεις, κάτι που δείχνει «τις συνδυασμένες αμυντικές δυνατότητες και την αποφασιστικότητα της Δημοκρατίας της Κορέας και των ΗΠΑ να απαντήσουν αποφασιστικά σε οποιεσδήποτε προκλήσεις από τη Βόρεια Κορέα, καθώς και τη βούληση των ΗΠΑ να θέσουν σε εφαρμογή την ισχυρή δέσμευσή τους για διευρυμένη αποτροπή», ανέφερε σε δήλωσή του το επιτελείο των νοτιοκορεατικών ενόπλων δυνάμεων.

Η Πιονγκγιάνγκ ζήτησε από τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα να σταματήσουν τις «προκλητικές» αεροπορικές ασκήσεις. Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε πως απογείωσε μαχητικά αεροσκάφη ως απάντηση σε 180 βορειοκορεατικές στρατιωτικές πτήσεις κοντά στα σύνορα των δύο χωρών.

Την Τετάρτη, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε 23 πυραύλους, αριθμός ρεκόρ για μία ημέρα, με έναν να πέφτει για πρώτη φορά στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Κορέας.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More