Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γάζα: Νέες απελευθερώσεις Ισραηλινών και Παλαιστίνιων σήμερα – Αγωνία συγγενών και συγκινητικές εικόνες

Την τρίτη ημέρα της προσωρινής κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη ξεκινήσει οι προετοιμασίες για την τρίτη, σήμερα Κυριακή, αμοιβαία ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων.

Έως τώρα, έχουν αφεθεί ελεύθεροι 26 Ισραηλινοί, 14 Ταϊλανδοί και ένας Φιλιππινέζος (που είχαν απαχθεί από ενόπλους της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου), και από την άλλη πλευρά 78 Παλαιστίνιοι (στην πλειοψηφία τους γυναίκες και νέοι), που κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές. 

Στο μεταξύ, ένταση παραμένει στη Δυτική Όχθη, με τον απολογισμό προς ώρας να αφορά σε επτά νεκρούς Παλαιστίνιους από ισραηλινές εφόδους. Ανησυχία συνεχίζει και υπάρχει μετά την χθεσινή πολύωρη καθυστέρηση της διαδικασίας. Η επικοινωνία του αμερικανού προέδρου με τον Εμίρη του Κατάρ φαίνεται να απέδωσε την προσπάθεια κι έτσι απεφεύχθη νέα ανάφλεξη.

Παράλληλα, ανώτατος αξιωματικός του Ερυθρού Σταυρού εξέφρασε ανησυχίες για την τρίτη ανταλλαγή ομήρων.

Συγκλονιστική είναι η στιγμή που η 9χρονη Έμιλι Χαντ αγκαλιάζει τον πατέρα της. Υπενθυμίζεται ότι το 9χρονο κορίτσι από το κιμπούτς Μπέρι, που θεωρείτο νεκρή μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, είναι μεταξύ των 13 Ισραηλινών που απελευθερώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου.

Σε μια άλλη περίπτωση, τραυματισμένη μεταφέρθηκε η 21ετών Μάγια Ρεγκέβ. Ήταν από τους πρώτους ομήρους του φεστιβάλ Σούπερ Νόβα και αφήνεται ελεύθερη. Την είχαν απαγάγει μαζί με τον αδερφό της, εκείνος ακόμη δεν έχει απελευθερωθεί. Θα νοσηλευτεί στο νοσοκομείο για το τραύμα στο πόδι. 

Ελεύθεροι είναι και αρκετοί νέοι κάτω των 19 ετών. Στη Δυτική όχθη στήθηκε γιορτή για την απελευθέρωσή τους. Κάποιοι κρατούν σημαίες της Χαμάς και δηλώνουν πιστοί όπως λένε στην αντίσταση.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς επιβεβαιώνει τον θάνατο τεσσάρων στρατιωτικών διοικητών της από ισραηλινές επιθέσεις

Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, ανακοίνωσε σήμερα (26/11) τον θάνατο τεσσάρων στρατιωτικών διοικητών στη Λωρίδα της Γάζας από ισραηλινές επιθέσεις στον παλαιστινιακό θύλακα. Μεταξύ αυτών είναι και ο στρατιωτικής διοικητής της ταξιαρχίας της Βόρειας Γάζας, ο Αχμεντ αλ Γκαντούρ.

“Ο Αχμεντ Γκαντούρ ήταν μέλος του στρατιωτικού συμβουλίου της Χαμάς και διοικητής της Βόρειας Ταξιαρχίας”, ανέφερε η ένοπλη πτέρυγα του παλαιστινιακού κινήματος με ανακοίνωση που ανήρτησε στο κανάλι της στο Telegram.

Μεταξύ των τριών άλλων που σκοτώθηκαν είναι ο Αϊμάν Σιάμ, επικεφαλής των μονάδων εκτόξευσης ρουκετών.

Αποστολή ΕΡΤ: Γιώργος Σιδέρης | Επιμέλεια: Κλειώ Νικολάου

Διαβάστε ακόμα:

Γάζα – Έμιλι Χαντ: Η αγκαλιά μετά από την απελευθέρωση — Συγκινητικό βίντεο από τη στιγμή της επανένωσης πατέρα – κόρης

Γάζα: Η 21χρονη Μάγια είναι η πρώτη όμηρος του φεστιβάλ Supernova που απελευθερώθηκε από τη Χαμάς

Ιρλανδός πρωθυπουργός: Μια φράση του για την απελευθέρωση ενός 9χρονου κοριτσιού από την Χαμάς προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ισραήλ και την κλήση του Ιρλανδού πρέσβη

Μεσανατολικό: Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς επιβεβαιώνει τον θάνατο τεσσάρων στρατιωτικών διοικητών της από ισραηλινές επιθέσεις

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More