Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γαλλία: Εν αναμονή ανασχηματισμού από τον Εμ. Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα μπορούσε να βρεθεί με νέο πρωθυπουργό ακόμη κι εντός της ημέρας ααφού αναμένεται ανασχηματισμός της κυβέρνησης για να δώσει νέα πνοή στη δεύτερη θητεία του που χαρακτηρίζεται από την απουσία απόλυτης πλειοψηφίας στην Εθνοσυνέλευση, γράφει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Τους τελευταίους μήνες, ο αρχηγός του κράτους «ανέλαβε» μια σειρά από μη δημοφιλείς μεταρρυθμίσεις, όπως μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, ή άκρως αμφιλεγόμενες, όπως ο νόμος για τη μετανάστευση, που δίχασε βαθιά το στρατόπεδό του.

Ταυτόχρονα, αντιμετωπίζει την άνοδο του Rassemblement National (RN, ακροδεξιά), που προηγείται στις δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 2024.

Η Μαρίν Λεπέν, η επικεφαλής των βουλευτών του RN, ήρθε δεύτερη στις τελευταίες δύο προεδρικές εκλογές το 2017 και το 2022 πίσω από τον Emmanuel Macron.

Ο Emmanuel Macron συναντήθηκε με την πρωθυπουργό Elisabeth Borne το βράδυ της Κυριακή.

«Όλα είναι δυνατά… συμπεριλαμβανομένου του τίποτα», συνόψισε ένας άλλος στενός σύμβουλος του προέδρου Μακρόν, τη στιγμή που ο αρχηγός του κράτους φαίνεται να εξετάζει την ανασύνθεση της ομάδας του, αφού δέχθηκε διαδοχικά την περασμένη εβδομάδα τον υπουργό Οικονομίας, Bruno Le Maire, τον πρώην πρωθυπουργό Edouard Philippe και τον κεντρώο François Bayrou.

Ο τελευταίος εκτίμησε την Κυριακή στο κανάλι BFMTV ότι μια «αλλαγή» είναι «απαραίτητη».

Μολαταύτα , η Elisabeth Borne, επί 20 μήνες στην ίδια θέση , «δεν είναι καταδικασμένη: όλοι κάνουν τον επικήδειο λόγο της… αλλά προχωράμε μάλλον πολύ γρήγορα», τόνισε στενός συγγενής του αρχηγού του κράτους.

Ακόμα κι αν δεν μπορεί να αποκλειστεί η διατήρηση της πρωθυπουργού Μπορν, ο Γάλλος πρόεδρος εξετάζει τις επιλογές για το παλάτι Ματινιόν εδώ και αρκετές ημέρες, με δύο υποψήφιους να εμφανίζονται επικρατέστεροι: ο Julien Denormandie,, πρώην υπουργός Στέγασης και Γεωργίας, και ο Sébastien Lecornu, σημερινός υπουργός Άμυνας από τα δεξιά της πολιτικής σκακιέρας.

Μετάφραση: Μικαέλα Λαμπρινίδου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More