Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γιατί φλέγεται η Ερυθρά Θάλασσα – Η ιστορική προέλευση των Χούθι, που δεν έπεσαν από τον ουρανό

Το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στην Ερυθρά Θάλασσα, με τις επιθέσεις των ανταρτώνΧούθι της Υεμένης σε εμπορικά πλοία ως συμπαράσταση στους Παλαιστινίους και τη Χαμάς προκαλεί τις τελευταίες εβδομάδες διαταραχή των θαλάσσιων μεταφορών με παγκόσμιες επιπτώσεις λόγω της Διώρυγας του Σουέζ και αποτελεί μια πρόγευση για το τι μπορεί να συμβεί αν υπάρξει διεθνοποίηση της σύγκρουσης στη Γάζα. Από την άλλη διαδραματίζεται η προσπάθεια σύστασης ναυτικής πολυεθνικής δύναμης, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, με στόχο την επιτήρηση της περιοχής, η οποία ωστόσο συναντά αντιρρήσεις από χώρες στις οποίες έχει προταθεί η συμμετοχή.

Πάντως, το ανταρτικό κίνημα των Χούτι, που βρίσκεται πίσω από αυτή την αναταραχή δεν ήρθε από το πουθενά, αλλά έχει μια μακρά ιστορική προέλευση, θρησκευτική, κοινωνική και πολιτική, στην Υεμένη, εκτός από τους ισχυρούς δεσμούς με το Ιράν. Επίσης, ο μόνος λόγος που τώρα δρα με στοχευμένες επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα δεν είναι η αλληλεγγύη στο Παλαιστινιακό ζήτημα, αλλά επίσης εσωτερικά ζητήματα, καθώς και το μπρα ντε φερ με τη Σαουδική Αραβία για το status της περιοχής.

Στην εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο» (Α ’Πρόγραμμα, Σάββατα και Κυριακές 12.00-13.00) αναλύονται τα παραπάνω θέματα. Καλεσμένος ήταν ο Επίκουρος Καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας Νίκος Λάμπας, με ενασχόληση με τη πολιτική του Ιράν, το οποίο αποτελεί και τον κυριότερο υποστηρικτή των Χούθι.

Σύνταξη : Πολυδεύκης Παπαδόπουλος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More