Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γρηγόρης Βαλτινός: Το κλασικό είναι πάντα επίκαιρο και πάντα μοντέρνο, δεν μπορεί να ξεπεραστεί

«Διαμάντια που έμειναν στην ιστορία της τέχνης». Έτσι, χαρακτήρισε ο σπουδαίος ερμηνευτής Γρηγόρης Βαλτινός την ιδιαίτερη μουσική παράσταση: «Η Ρόζα, Στέλλα και Μαρίκα: οι Δικές μας Ξένες».

Πρόκειται για δική του δουλειά με τον ίδιο στην αφήγηση, τη Σοφία Παπάζογλου, την Ανατολή Μαργιόλα και τη Σεμέλη Παπαβασιλείου στο τραγούδι και με συνοδεία έξι κορυφαίων μουσικών, που φιλοξενήθηκε χθες στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής.

Μια βραδιά αφιερωμένη στις τρεις εμβληματικές τραγουδίστριες Ρόζα Εσκενάζυ, Στέλλα Χασκίλ και Μαρίκα Νίνου και οι τρεις προσφυγοπούλες, οι δύο πρώτες εβραϊκής καταγωγής και η τελευταία αρμένικης με μουσική ενσωματωμένη , με ποίηση επίσης, με θέατρο.

«Μια απόδειξη», όπως δήλωσε ο κος Βαλτινός στο ertnews.gr ότι το μιούζικαλ μπορεί και συνδυάζει όλες τις τέχνες, με την ποίηση πάντα να είναι ενσωματωμένη επίσης. «Η αναδρομή στα τραγούδια που αγαπήσαμε. που λατρεύουμε και θα συνεχίσουμε να λατρεύουμε σε όλη μας τη ζωή», είπε, μιλώντας για τις επιλογές των τραγουδιών της παράστασης και αναφέρθηκε σε τρεις εμβληματικές φωνές: στη Ρόζα Εσκενάζυ, στη Στέλλα Χατζή και στη Μαρίκα Νίνου, που «άγγιξαν» όλοι οι συνθέτες, όπως: Μητσάκης, Καφαντάρης Παπαϊωάννου Μπούντας κ.α.

Πρόκειται, είπε, για μια δουλειά η οποία θα ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο με τον ίδιο όπως παραδέχτηκε να νιώθει μεγάλη τιμή. «Αυτά τα τραγούδια δεν τα έχω ξεπεράσει ακόμη», σημείωσε. Όσον αφορά στο μήνυμα που επιχειρείται να περάσει είναι ότι: «Το κλασικό είναι πάντα επίκαιρο και πάντα μοντέρνο. Δεν μπορεί να ξεπεραστεί. Για να ξεπεραστεί πρέπει να γραφτεί απέναντι του κάτι εξίσου πιο δυνατό και πιο μεγάλο». Όπως σημείωσε «δυστυχώς αυτή η εποχή στηρίζεται στον καταναλωτισμό, στο εύκολο, στο γρήγορο. Στη γρήγορη κατανάλωση, στο: “Πάμε για τα επόμενα”” μην παραλείποντας, όμως, να σημειώσει “αισιόδοξος”.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More