Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γ. Αγγελόπουλος (Κοινωνικός Ανθρωπολόγος) στο Πρώτο για συνοικίες Ρομά: Η περιθωριοποίηση δεν είναι επιλογή τους – Υπάγονται σε κοινωνικό αποκλεισμό (audio)

«Ο Ρομά δεκαεξάχρονος έφηβος που πυροβολήθηκε, προέρχεται από έναν οικισμό της Αγίας Σοφίας του Δήμου Δέλτα, στον οποίο οικισμό δεν έχει γίνει τίποτα εδώ και μια δεκαπενταετία. Άρα η περιθωριοποίηση των ατόμων και των ανθρώπων δεν είναι επιλογή τους. Είναι μια δομική συνθήκη» επισήμανε ο καθηγητής Κοινωνικής και Πολιτικής Ανθρωπολογίας στο ΑΠΘ, Γιώργος Αγγελόπουλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Με τούτα και μ’ εκείνα» με τον Φώτη Παπούλια, για κοινωνικό αποκλεισμό των Ρομά.

Οι Ρομά διαφοροποιούνται, αλλά εμείς τους βλέπουμε από έξω ως μια ενιαία κατηγορία, σημείωσε ο κ. Αγγελόπουλος. Δεν είναι ωστόσο, μια ενιαία κατηγορία πληθυσμού, εξήγησε, καθώς υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι στην καθημερινότητα ζωής, εσωτερικές γλωσσικές διαφορές, ενώ δεν υπάρχουν κάποια εγγενή χαρακτηριστικά.

«Υπάρχουν άνθρωποι με Ρομά καταγωγή, οι οποίοι είναι απόλυτα αστοί, μεγαλοεπιχειρηματίες, δεν ζούνε σε χωριά ή σε γειτονιές Ρομά. Άρα δεν νομίζω ότι μπορούμε να πάμε με κάποιο χαρακτηριστικό, εκτός αν πούμε για την καταγωγή. Δηλαδή, υπάρχει μια ιστορική καταγωγή για όλους μας, είτε είμαστε Ρομά είτε είμαστε ανατολικοθρακιώτες είτε είμαστε Σαρακατσάνοι, Βλάχοι, οτιδήποτε. Άρα το μόνο χαρακτηριστικό είναι η καταγωγή. Και ένα άλλο χαρακτηριστικό βέβαια, είναι ότι κάποιες από τις κατηγορίες πληθυσμού υπάγονται σε κοινωνικό αποκλεισμό και το ελληνικό κράτος διαχρονικά δεν έδειξε μια πρόνοια που έδειξε για τους υπόλοιπους πολίτες του» ανέφερε ο κ. Αγγελόπουλος.

«Κανένας άνθρωπος και κανένας πληθυσμός δεν επιλέγει την περιθωριοποίηση. Από κει και πέρα έρχονται οι ουσιαστικοί μηχανισμοί της δικιάς μας κοινωνίας που άλλοτε μειώνουν αυτή την περιθωριοποίηση και άλλοτε την εντείνουν. Υπάρχουν γειτονιές και οικισμοί Ρομά στις πόλεις μας που έχουν καλές υποδομές και άλλες που δεν έχουν. Άρα δεν είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι που επιλέγουν την περιθωριοποίηση» υποστήριξε ο κ. Αγγελόπουλος.

Αναφερόμενος στον συγκεκριμένο οικισμό, της Αγίας Σοφίας, επισήμανε ότι εκεί έχει καταστραφεί το αποχετευτικό σύστημα και δεν έχει δημιουργηθεί καινούργιο και πως είχε χτιστεί για μερικές εκατοντάδες οικογένειες πριν από χρόνια και τώρα ζουν τρεισήμισι χιλιάδες άνθρωποι.

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για καμία διαδικασία ένταξης ή επανένταξης και κοινωνικοποίησης. Η κοινωνικοποίηση που γίνεται είναι στη φτώχεια, είναι μια κοινωνικοποίηση εξαθλίωσης και γίνεται από μας, από το δικό μας κράτος, από τη δικιά μας κοινωνία. Αυτό είναι. Και όταν αυτό συμβαίνει, παράγει θυμό, εξαθλίωση, πόνο. Αυτά δεν είναι φυσικά φαινόμενα. Αυτά είναι παράγωγα των πολιτικών επιλογών που γίνονται έναντι κάποιων πληθυσμών. Αν θέλει η δικιά μας κοινωνία να μιλήσει με όρους ισοπολιτείας, θα πρέπει να βάλουμε κόπο και πόρους ώστε να μην υπάρχουν αυτές οι συνθήκες εξαθλίωσης σε κάποιες γειτονιές και σε κάποιες συνοικίες Ρομά. Νομίζω ότι μιλάμε για μια διαδικασία εδώ πέρα καθαρά κοινωνικού αποκλεισμού και ο κοινωνικός αποκλεισμός έχει να κάνει με τους πόρους που διαχέονται μέσα στην κοινότητα. Είναι προφανές, έχει γίνει επιλογή κάποιοι πόροι να διαχέονται σε άλλους πληθυσμούς και όχι στους πληθυσμούς που βρίσκονται σε περισσότερη εξαθλίωση» ανέφερε τέλος, ο κ. Αγγελόπουλος.

 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More