Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γ Γ. Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ: Να μην αφήσουμε την τοξικότητα και την εσωστρέφεια να κυριαρχήσουν στο διάλογο

Σε ερωτήματα όπως εάν η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της καθυστέρησης ή όχι διεξαγωγής του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, εάν βλέπει πιο κοντά στο Κέντρο το κόμμα και πιο είναι το στοίχημα για την επόμενη ημέρα, απάντησε ο Κωνσταντίνος Βλαχάκης.

Ο γραμματέας της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, επανέλαβε ότι εξαρχής είχε ξεκαθαριστεί ότι η διαδικασία  επανεκκίνησης ξεκινά από την εκλογή του προέδρου. «Ήταν μια αναγκαία συνθήκη. Από κει και πέρα θα ολοκληρωθεί μέσα από τις πολιτικές μας αποφάσεις, στην εκλογή των νέων οργάνων, όπου θα γίνει το συνέδριο, γι αυτό και οδικός χάρτης περιλάμβανε όλα τα όργανα».

«Συμμετέχουμε σε ένα εσωκομματικό διάλογο και είναι προφανές ότι υπάρχουν κάποια οριακά σημεία όπου θα κληθούμε να τοποθετηθούμε. Είχαμε δει, για παράδειγμα, τυχαίες ατυχείς δηλώσεις για το άρθρο 16 και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Αυτό, για παράδειγμα, μπορεί πράγματι να είναι μια κόκκινη γραμμή», είπε.  

Σχετικά με το βίντεο που ανήρτησε ο Στέφανος Κασσελάκης εκθέτοντας τα προβλήματα σε σχολείο ΑμΕΑ, ο Κωνσταντίνος Βλαχάκης απάντησε ότι όταν έχουμε λίγες μέρες εκλογής νέου προέδρου, πρέπει να αφήσουμε και χώρο και χρόνο για να αποτυπωθούν οι πρώτες πρωτοβουλίες και οι αποφάσεις. Το σίγουρο είναι ότι οι κρίσιμες πολιτικές κατευθύνσεις δεν κρίνονται από ένα βιντεάκι. Κρίνονται από τις αποφάσεις που θα πάρουμε στα συνέδρια μας, τα συλλογικά μας όργανα.  Η αναφορά του, δεν μπορεί να εκληφθεί ως ένα συνολικό σχέδιο δωρεών. Ήταν δηλαδή ένας διάλογος σε χαλαρό κλίμα, παρά μια δημόσια τοποθέτηση. Το επόμενο διάστημα θα έχουμε τον χρόνο και τον χώρο να συζητήσουμε.

Σε ερώτηση για τις θέσεις με τις οποίες πορεύεται ως το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ο κ. Βλαχάκης απάντησε:

 Στα αριστερά κόμματα πάντα οι θέσεις καθορίζονται από τις συλλογικές αποφάσεις και τα όργανα. Προφανώς, ο πρόεδρος είναι το κορυφαίο όργανο που μας εκπροσωπεί στη δημόσια σφαίρα, αλλά δεν μπορούμε να μιλήσουμε για αλλαγή κατεύθυνσης και θέσεων, αν δεν έχουν υπάρξει συλλογικές αποφάσεις και κατευθύνσεις. 

Στο ερώτημα εάν η νεολαία είναι υπέρ του να γίνει τον Νοέμβριο το συνέδριο, ή να πάει στο 2024, ο κ. Βλαχάκης απάντησε ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο οδικός χάρτης που έχει αποφασιστεί συλλογικά και επομένως το συνέδριο να διεξαχθεί το συντομότερο δυνατό, με βάση προφανώς και τις διαδικασίες που προβλέπει το Καταστατικό. 

Δεν έχουμε συζητήσει και αναμένουμε και τις διαδικασίες των οργάνων που θα ορίσουν την ακριβή ημερομηνία, διευκρίνισε και συμπλήρωσε ότι το σημαντικό δεν είναι εάν θα διεξαχθεί το συνέδριο ένα μήνα πριν ή μετά αλλά να γίνει, όπως θέλουμε να γίνει.  

Στοίχημα η τροχιά κυβερνησιμότητας

 Το μεγαλύτερο στοίχημα είναι να ολοκληρώσει ο Στέφανος Κασσελάκης τη διαδικασία επανεκκίνησης του κόμματος ,που όπως είπε,  απαιτεί να μια συνολική κατεύθυνση οργανωτικών και πολιτικών αλλαγών που απαιτούνται για να μπούμε ξανά σε τροχιά κυβερνησιμότητας. Να ξαναγίνουμε δηλαδή ο αντίπαλος πόλος και στην κοινωνία και στη Βουλή, σε όλα τα πεδία αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση.

 Απαντώντας στο ερώτημα ποια είναι η μεγαλύτερη ανησυχία που έχει η νεολαία, ο κ. Βλαχάκης απάντησε: 

 «Είναι το να μας κυριεύσει ένα κύμα εσωστρέφειας και ένα τοξικό κλίμα. Κακά τα ψέματα, πάντα οι εσωκομματικές διαδικασίες δημιουργούν πολιτικό ανταγωνισμό. 

Νομίζω ότι δεν πρέπει να αφήσουμε την τοξικότητα και την εσωστρέφεια και ένα επιθετικό ύφος απέναντι στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, να κυριαρχήσουν στο διάλογο. 

Νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει μια αυτοσυγκράτηση και στα στελέχη και στα μέλη του κόμματος. Πολλές φορές βλέπουμε και στα σόσιαλ μίντια η κατάσταση να ξεφεύγει. Εγώ νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό οι τόνοι της συζήτησης να γίνουν πολιτικά. 

Να αποφύγουμε fake news και προπαγάνδα, να αποφύγουμε χτυπήματα άλλου είδους και να μείνουμε στην πολιτική συζήτηση και την πολιτική αντιπαράθεση. 

 Στο ερώτημα εάν περιμένει νέα πρόσωπα στο νέο σχήμα που δημιουργεί και πλαισιώνει τον Πρόεδρο , ο Κωνσταντίνος Βλαχάκης απάντησε ότι: «Όταν μιλούσαμε για ένα νέο κύμα που πρέπει να έρθει στο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία την επόμενη μέρα, προφανώς αυτό περιλαμβάνει και την έννοια της ανανέωσης ενώ υπενθύμισε ότι είναι μόλις οι πρώτες ημέρες. «Έχουμε δει 2 – 3 πρόσωπα και πέρα πέρα από τα πρόσωπα, εγώ θα πω ότι το σημαντικό είναι να δούμε και το έργο και τη δουλειά και έτσι να τους κρίνουμε».

 Στο ερώτημα εάν εκφράζει τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ μια μετακίνηση προς το κέντρο, η απάντηση ήταν ότι «αυτό δεν κρίνεται από την εκλογή του Προέδρου, αλλά από τις πολιτικές».

 «Αυτή τη στιγμή έχουμε μια ιδρυτική διακήρυξη που έχει, που περιγράφει στην πραγματικότητα ποια είναι η πολιτική κατεύθυνση του κόμματος και περιγράφει ένα κόμμα από τα αριστερά μέχρι το προοδευτικό κέντρο. Νομίζω ότι αυτή θα είναι η βάση της συζήτησης για την επόμενη μέρα».

Είμαστε ένα κόμμα που θέλουμε να εκφράσει την μεγάλη, σύγχρονη Αριστερά, συμπλήρωσε ο Κωνσταντίνος Βλαχάκης επισημαίνοντας ότι αν ανατραπεί αυτό σε ένα συνέδριο, μιλάμε για ένα άλλο κόμμα κι εκεί πραγματικά μπορεί προφανώς τα μέλη του κόμματος να κρίνουν αν αυτό τους εκφράζει ή όχι.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More