Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γ. Παπαθεoδωρίδης: Ο Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων είναι ο μόνος αρμόδιος για το πού θα προσφερθούν όργανα από δωρεά

Την ώρα που ήταν σε εξέλιξη συνάντηση του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα και του διευθυντή ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών Ανδρέα Ηλιάδη, με αφορμή τις αναφορές του Αλέξη Κούγια για «εμπόριο οργάνων» στη δίκη της μητέρας από την Πάτρα, o πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, Γιώργος Παπαθεοδωρίδης ξεκαθαρίζει ότι σε καμία περίπτωση το θέμα της δωρεάς ενός οργάνου δεν είναι υπόθεση ενός ατόμου, ενός γιατρού.

«Δεν υπάρχει καμία απολύτως ούτε μία στο εκατομμύριο, περίπτωση να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Η μεταμόσχευση και η δωρεά οργάνων είναι μια πολύ σύνθετη διαδικασία με πάρα πολλούς ελεγκτικούς μηχανισμούς. Άρα οι γιατροί στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που κατά κύριο λόγο προσπαθούν και πολλές φορές καταφέρνουν να σώσουν τη ζωή των ανθρώπων και αυτό είναι το πρώτο τους μέλημα, αν διαπιστώσουν ότι κάποιος άνθρωπος χάνει τη ζωή του από τον λεγόμενο εγκεφαλικό θάνατο, καλούν επιτροπή γιατρών να βεβαιώσει και στη συνέχεια ενημερώνεται ο Ελληνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων. Τότε και μόνο τότε μαθαίνουν οι γιατροί αν αυτός ο άνθρωπος που έφυγε από τη ζωή, είχε κάνει θετική δήλωση για δωρεά ή όχι. Αν δεν είχε κάνει καμία δήλωση προσεγγίζονται οι συγγενείς και εφόσον δώσουν συγκατάθεση πάλι ενημερώνεται ο Ελληνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων και αυτός είναι ο μόνος αρμόδιος για το πού θα προσφερθούν τα όργανα.
Εαν υπάρχει δότης ο οποίος έχει δύο νεφρά, ενημερώνει μονάδες μεταμόσχευσης νεφρού με βάση την προτεραιότητα των υποψήφιων ληπτών και ανάλογη είναι η διαδικασία για μονάδα Μεταμόσχευσης Ήπατος, Μονάδα Μεταμόσχευσης Καρδιάς και Μονάδα μεταμόσχευσης Πνεύμονα. «Οι μονάδες μεταμόσχευσης αξιολογούν τα χαρακτηριστικά του δότη και αν τα όργανα είναι κατάλληλα για να μεταμοσχευθεί και αποδέχονται ή δεν αποδέχονται το μόσχευμα.

«Για παιδιά ειδικότερα επειδή είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα δεν κάνουμε μεταμόσχευσης ήπατος, καρδιάς και πνευμόνων», υπενθύμισε ο κ. Παπαθεωδωρίδης και τόνισε παράλληλα ότι «υπάρχει διακρατική συμφωνία με την Ιταλία κι ευτυχώς με τα μοσχεύματα σώζονται ελληνόπουλα».

Μοσχεύματα παιδιών δεν μπορούν να δοθούν σε ενήλικες. Άρα μοσχεύματα παιδιών από την Ελλάδα, στις σπάνιες περιπτώσεις που έχουμε τέτοιο θάνατο, προσφέρονται στην Ιταλία, είπε ο πρόεδρος του ΕΟΜ μιλώντας για «περίοδο που η μεταμόσχευση πηγαίνει καλά γιατί η δωρεά έχει αυξηθεί».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More