Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γ. Σταμάτης: Οι δομές στηρίζουν το κράτος, δεν το αντικαθιστούν – Πλέον μπαίνουν κανόνες

Οι δομές της παιδικής προστασίας που είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου έχουν θεσμοθετηθεί για να στηρίξουν το κράτος στα θέματα της παιδικής προστασίας, όχι για να το αντικαταστήσουν, τόνισε ο ΓΓ Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Σταμάτης μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις».

Ο κ. Σταμάτης πρόσθεσε ότι «εδώ φάνηκε ότι υπήρξε μια προσπάθεια αντικατάστασης του κράτους στα θέματα παιδικής προστασίας και προφανώς εγώ δεν είμαι αυτός που θα μηδενίσω το έργο της οργάνωσης όλα αυτά τα χρόνια, αλλά φαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια όλη αυτή η γιγάντωση, αν θέλετε, δημιούργησε κάποιες πρακτικές οι οποίες δεν συνάδουν σίγουρα με τη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού και γι’ αυτό επί της ουσίας οι έλεγχοι τα τελευταία τρία χρόνια ήταν πάρα πολύ εντατικοί όχι μόνο στη συγκεκριμένη δομή, αλλά σε όλες τις δομές.

Και θέλω να πω ότι όταν ξεκινήσαμε εμείς ως κυβέρνηση να καταγράψουμε πόσα είναι τα παιδιά στα νοσοκομεία, στα ιδρύματα, να μπούνε όλα τα παιδιά από τα ιδρύματα στο μητρώο και να ξεκινήσει η διαδικασία ταχείας ενεργοποίησης του θεσμού της υιοθεσίας κατά πρώτον και κατά κύριο και πιο σοβαρό της αναδοχής υπήρξαν αντιδράσεις.

Προφανώς δεν μπήκαμε στη διαδικασία να βγάλουμε δελτίο τύπου. Είμαστε στη διαδικασία συνεργασίας και συνεννόησης με τους κοινωνικούς συμβούλους και με όλους αυτούς τους φορείς για να κάνουν αυτό που πρέπει για τα παιδιά. Σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό ως μέγιστο μπορώ να σας πω αυτό επετεύχθη. Όταν ξεκίνησαν λοιπόν, οι διαδικασίες ελέγχου γιατί ελέγχονται από την Περιφέρεια μέσω των κοινωνικών συμβούλων, αρχίσαμε να έχουμε κάποιες αντιδράσεις. Από κει και πέρα, οι αντιδράσεις και η συμμόρφωση υπήρξε πάρα πολλές φορές, αλλά υπήρξαν και φορές οι οποίες δεν υπήρξαν συμμορφώσεις. Εκεί υπήρξαν πάλι συστάσεις και μας πρόλαβαν να το πω έτσι σε εισαγωγικά οι επώνυμες πλέον καταγγελίες ανθρώπων που πήγαν και κατήγγειλαν».

Σε ερώτηση της Χριστίνας Βίδου για το τι είδαν στους ελέγχους ο ΓΓ Κοινωνικής Αλληλεγγύης έδωσε ένα παράδειγμα: «υπήρχε μια δυσκολία με την επανένωση με τη βιολογική οικογένεια. Υπήρχε μία αντίληψη ότι πρέπει να διαχωρίζονται τα αδέρφια, να είναι σε άλλες δομές και να μην πηγαίνουν προς την αναδοχή. Όλα αυτά εξετάζονται τον τελευταίο καιρό, πιστέψτε με, πάρα πολύ ενδελεχώς, αλλά αυτά ξέρετε δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη. Υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες που αφορούν αυτό. Αφορούν παιδιά, οπότε το κράτος και οι κοινωνικές υπηρεσίες πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί. Απλώς η συγκυρία να το πω έτσι προέκυψε ότι τώρα βγήκαν αυτά τα πράγματα επειδή πήγε ένας άνθρωπος και κατήγγειλε. Το κράτος ήδη είχε από κάτω μεριμνήσει ώστε να κάνει τις απαιτούμενες συστάσεις. Και μην ξεχνάτε ότι τις προάλλες, πριν λίγο διάστημα υπήρξαν αντιδράσεις με την νέα νομοθεσία περί των προδιαγραφών η οποία νομοθεσία επί των προδιαγραφών -γιατί πάντα υπάρχει ένα κενό χρονικό διάστημα μέχρι να εφαρμοστεί ο νόμος- ήταν και η εφαρμογή των πρωτοκόλλων. Αυτό που συζητάμε ψυχολόγοι, ψυχίατροι πώς πρέπει να είναι τώρα είναι η διαδικασία που μπαίνουμε στα πρωτόκολλα Όλα αυτά κύριε Παπαχρήστο και κυρία Βίδου δεν υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια»

Σε ερώτηση για το αν οι παιδαγωγοί είχαν την κατάλληλη εκπαίδευση ο κ. Σταμάτης απάντησε: «Έχουν διαπιστωθεί και έχουν γίνει και αντίστοιχες συστάσεις περί των ειδικοτήτων του προσωπικού, οπότε όλα αυτά πλέον με τη νέα διοίκηση θα εξεταστούν και αν έχουν υπάρξει παραλείψεις είτε του κράτους είτε της Περιφέρειας, προφανώς θα βελτιωθούν και εμφανώς αν έχει υπάρξει κάτι παραπάνω το οποίο μπορεί να έχει διαφύγει της πολιτείας προφανώς θα αποδοθούν ευθύνες».

«Από τη στιγμή που άνοιξαν τα στόματα, προφανώς έρχονται νέα δεδομένα αυτή τη στιγμή. Εγώ προσωπικά μπορώ να σας πω ότι χθες μου τηλεφώνησε μια μητέρα που δεν την άφηναν να δει τα δύο παιδιά της και να μιλήσει μαζί τους. Αυτό όμως ήταν η πρώτη φορά που έγινε σε πολιτικό γραφείο. Δεν είχε ξαναγίνει. Και ξέρετε να πω και κάτι άλλο γιατί πρέπει να δούμε την επόμενη μέρα. Η επόμενη μέρα έχει ως εξής: πλέον το κράτος βάζει κανόνες, ξεκίνησε ήδη τα τελευταία χρόνια. Δεύτερον, όποιος δεν εφαρμόζει τους κανόνες για θέματα ευαλωτότητας, είτε ηλικιωμένων είτε παιδιών, θα έχει τις αυστηρές κυρώσεις που προβλέπουν οι νόμοι και αν χρειαστούν οι νόμοι να βελτιωθούν, θα βελτιωθούν. Και σίγουρα πρέπει το μοντέλο να γίνει πολύ πιο συμπεριληπτικό με περισσότερες ειδικότητες με περισσότερους ελέγχους. Δεν έχει να κάνει αν θα είναι αιφνιδιαστικό ο έλεγχος ή όχι. Ο έλεγχος πρέπει να είναι ποιοτικός προς το συμφέρον του παιδιού. Και από κει και πέρα νομίζω ότι πάμε σε μια νέα μέρα για την παιδική προστασία σε αυτή τη χώρα που η εξίσωση λέει μόνο αναδοχή και σίγουρα ταυτόχρονα υποστήριξη της οικογένειας της ευάλωτης ώστε να μην μπορεί να φύγει το παιδί από την οικογένεια».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More